Коляното боли отвътре - какво да правим? как да се лекува

Много често хората изпитват болка от вътрешната страна на коляното.

Тя може да бъде придружена от характерна криза, усещане за затягане и подуване.

Нека разгледаме по-подробно кои фактори могат да накарат коляното да боли отвътре, как да ги диагностицира и лекува.

Коляното боли отвътре: структурата на ставите

Преди да дадете причини за тези болки, препоръчително е да се запознаете с общата физиологична структура на коляното. Така че, нейната основа е съюзът на тибията и бедрената кост. Над тях е колянната става.

Цялото коляно съединение "обвива" ставната капсула.

Между ставата има малко удебеляване на хрущяла, което има името meniscus. Основната му задача е разпределянето на товара равномерно, което се поставя върху коляното.

В кухината на ставата има малки торбички с течност. Те подпомагат движението на коляното, което прави процеса на движение лесен и гладък. С прости думи - те играят ролята на естествено смазване на ставите.

Коляното боли отвътре: причини

Най-често болката от вътрешната страна на коляното възниква поради следните причини:

1 Наранявания на коляното, Те могат да бъдат леки (изкълчвания, натъртвания) или тежки (фрактура на костите, разкъсване на сухожилията, мускулите или сухожилията). Във всеки случай, ако коляното е повредено, в него възникват възпаления. Краката боли, чувства се горещо и подуто на пипане. Трудно е човек да ходи.

Ако коляното не е сериозно повредено, препоръчва се настинка. В случай на фрактура трябва да се направи диагноза и да се приложи твърд калъп.

Важно е да знаете, че дори малки наранявания на коляното трябва да бъдат напълно излекувани, в противен случай те могат да продължат напред в бъдеще и да доведат до по-сериозни заболявания.

2 артроза колянната става е заболяване, при което колянният хрущял е силно засегнат, което води до постепенното му унищожаване. Обикновено такова заболяване се развива след нелекувано нараняване. За съжаление, в повечето случаи е хронично и бързо прогресивно. При особено пренебрегвани случаи пациентът се нуждае от пълна подмяна на колянната става с ендопротезиране.

3 gonartroza - това е един от подтиповете на артрозата, който засяга мъжете и жените на възраст около четиридесет години, както и спортистите след наранявания.

Първо, това заболяване се характеризира с болки в болката. С течение на времето усещанията се увеличават и стават постоянни. Възможно е също така да има скръб и изтръпване на крака.

Ако не отделите време за лечение на гонартроза, тогава човек може да стане инвалид.

4 Артрит е заболяване, при което структурните компоненти на колянната става са засегнати. Причините за това могат да бъдат претърпели ранени, кървене в ставата, вирусна инфекция или хипотермия.

При остър артрит човек страда от треска, болка във вътрешната страна на коляното, хиперемия и ограничена подвижност на ставата. Лечението на тази болест трябва да бъде изчерпателно.

5 Ревматоиден артрит е по-тежка форма на артрит, при която лигаментите, мускулите и съединителната тъкан на колянната става са много по-засегнати. Обикновено в това състояние човек страда от силна болка под коляното. Ако не лекувате ревматоиден артрит, това ще доведе до неподвижност на коляното и анкилозата.

6 Повреждение мениска може да се случи при различни обстоятелства (травма, падане, нараняване и т.н.). Неговото разкъсване се характеризира с тежък оток на коляното и нарастваща болка. Също така има случаи на попадане на увреден лигамент между костите, което води до пълна неподвижност на ставата. Единственият разумен начин да се излезе от тази ситуация е да се извърши хирургическа операция.

7 Възпаление на сухожилията може да се свърже с наднорменото тегло на дадено лице. Най-често това заболяване засяга хора на възраст над четиридесет години. В този случай болка ще възникне от вътрешната страна на коляното. Провокира увеличаване на болката от повдигане на тежести, както и движение на дълги разстояния.

8 ревматизъм Е заболяване, което обикновено се случва след предишни вирусни инфекции. В същото време в човешкото тяло се формират определени процеси, които дават тласък на развитието на ревматизъм.

Това заболяване се характеризира с тежко възпаление на ставата и болка. Ако не го лекувате, постепенно ще дадете усложнения под формата на артрит или остеоартроза.

9 Рахит, Тя се развива на съвсем ранна възраст (от една до две години). Основната му проява е деформация на костите поради тяхното омекотяване. В резултат на това, вече в зряла възраст, човек може да изпитва болка в различни части на тялото, включително и на коленете.

10 Кистата на Бейкър обикновено се развива като усложнение от нараняване на коляното или хемартроза. Въпреки страшната концепция за "киста", тя не е онкологична неоплазма. При това състояние, човекът натрупва под коляното ставна течност, която по време на дискомфорт причинява дискомфорт и болка. Също така е трудно пациентът да наклони крака си и да ходи. Най-добре е хирургически да се премахне кистата. Ако не го направите навреме, то може да се превърне в фал и да причини възпаление, което само ще удължи цялостното време за лечение.

11 Болестта на Хоф малко като менискусова киста, но тя засяга мастната тъкан, а не хрущялната тъкан. Обикновено такова заболяване се развива с хормонални разстройства или артроза. Тя се проявява под формата на болка при ходене и подуване на коляното.

12 Стагнация в кръвообращението може да причини болка под коляното, подуване и треска. При това състояние пациентът трябва да бъде диагностициран с артрит.

13 Развитие на онкологичната патология в коляното е едно от най-опасните места. В този случай човек ще страда от слабост, силна болка и висока температура.

Коляното боли отвътре: когато трябва да се види лекар

В най-кратък срок се препоръчва да се консултирате с лекар (травматолог), когато се появят тези симптоми:

1 Сильная припухлость колена.

2 Лихорадка, которая сопровождается сильной болью под коленом.

3 Деформация коленного сустава.

4 Невозможность наступить на ногу или согнуть ее.

5 Покраснение в суставе.

След прегледа лекарят ще предпише следните задължителни диагностични процедури:

1 Общий анализ крови.

2 Общий анализ мочи.

3 Рентгенография коленного сустава.

4 КТ колена.

Коляното боли отвътре: лечение

Лечението на болката под коляното трябва да се основава на диагностицираното заболяване, симптомите и общото състояние на пациента. Обикновено общата терапия е сложна.

Лечението включва следните групи лекарства:

1 Назначение обезболивающих и анальгезирующих лекарств, при сильном болевом синдроме (Ибупрофен, Нурофен).

2 Использование местных мазей и гелей для снятия воспаления (Диклак гель, Долобене гель и др.).

3 Прием жаропонижающих лекарств, при высокой температуре.

4 Прием хондропротекторов.

5 Прием витамин.

6 Выполнение внутрисуставных инъекций с гормональными препаратами для более локального снятия воспаления. Обычно курс такого лечения занимает десять дней.

7 Назначение антибиотиков при развитии сильного воспаления и нагноения.

Лечението (на базата на диагнозата) предвижда следните процедури:

1 При ушибе колена нужно приложить холод.

2 При его переломе следует загипсовать ногу.

3 При артрите и артрозе рекомендуется заматывать больную ногу эластичным бинтом и выполнять лечебную гимнастику.

4 При сильном поражении кострой и хрящевой ткани пациенту могут проводить операцию по замене сустава искусственным. Период реабилитации после эндопротезирования занимает от двух месяцев до полугода.

За да навредите коляното отстрани отвътре може по различни причини, но за да предотвратите развитието на този симптом, трябва да спазвате следните препоръки:

1 Следить за своим весом и не допускать ожирения.

2 Устранять хирургическим путем расширение вен.

3 Меньше ходить на обуви с каблуком. Вместо этого лучше отдавать предпочтение удобной ортопедической обуви на плоской подошве.

4 Если при ходьбе ощущается тяжесть, то можно использовать трость для снятия нагрузи на колени.

5 Заниматься активной физической деятельностью для предотвращения застоев мышц колена.

6 После нагрузок на ноги желательно делать массаж.

7 Принимать ванны для ног.

8 Делать спиртовые компрессы при ощущении усталости в коленях.

9 Отказаться от вредных привычек.

10 Выполнять лечебную гимнастику для ног.

11 Вовремя обращать внимание на боль под коленом и обращаться к доктору.

12 Лечить даже небольшие травмы и ушибы колен.

Share:
Comments