Коя страна на апендицита боли: как да го идентифицираме? как

Апендицитът е процес в организма, при който апендикса е много възпален (малък процес в цекумента). В същото време доста често хората не осъзнават веднага, че са развили това състояние. Нека разгледаме по-подробно къде боли, когато апендицитът се възпали и как можете самостоятелно да го определите.

Как апендицит боли: симптоми на възпаление на апендикс

Най-често острия апендицит се проявява чрез такива симптоми:

1. Скучна болка в долната част на корема, която не се отстранява от обичайните аналгетици. В този случай синдромът на болката ще бъде постоянен, без ясна локализация.

2. Тежка слабост. Човек в това състояние няма да може да работи, защото с остри движения ще усети увеличаване на болката в корема, която ще се концентрира още повече в дясната страна на корема.

3. При деца до седемгодишна възраст апендицитът може да се прояви като остра болка в корема. В това състояние детето ще плаче и няма да докосне болното място. Също така отличителен белег на обострянето на апендицит при децата е, че детето често ще клекне и ще се надигне (поради болки в корема).

4. Тежката гадене е друг често срещан признак на апендицит. Може да се появи изведнъж и да се повтори няколко дни. В по-тежки случаи човек започва повръщане.

Важно е да знаете: при възрастните хора възпаленият апендицит обикновено не се проявява толкова много, така че при възрастните. Те не изпитват силна болка и гадене, а при палпиране на корема няма ясно локализиран натиск. Поради тази причина е по-трудно да се диагностицира апендицит при хора над 60 години, отколкото при млади хора.

5. Сравнително типичен симптом е разстройство на изпражненията. Лице в това състояние ще страда от често диария, която може да се повтори за един час няколко пъти.

6. Лека треска и треска също са характерни за апендицит при възрастни. При малки деца телесната температура може да се повиши до критични нива.

7. Малко знае къде боли, когато апендицитът се намира по-близо до вътрешните органи на малкия таз (този процес може да се локализира на няколко различни позиции). В този случай, човек може да страда от болка в кръста, като се връща на бедрата.

8. Ако придатъкът е разположен по-близо до пикочно-половата система, тогава човек може да има болка при уриниране.

9. Много често на фона на апендицит, децата развиват катарални симптоми (кашлица, хрема, студени тръпки и т.н.).

10. При пациенти в напреднала възраст хроничните заболявания като захарен диабет, хипертония, аритмия и др. Могат да се влошат в това състояние.

Как авендицитът боли: признаци на допълнителни симптоми

Острата проява на възпаления апендицит се характеризира с такива допълнителни симптоми:

1. Болка в корема, която не е концентрирана в една точка. Тя може да бъде остра, болка, изстискване, рязане или шиене, но винаги този симптом е много дълъг.

Този синдром на болката може да продължи няколко часа до момента, в който пациентът е хоспитализиран с линейка.

Важно е да знаете: появата на остри пристъпи на утежняваща болка може да означава перфорация на приложението. Поради тази причина е важно да не се забавя с медицинска помощ.

2. Сухота в устата, която не преминава дори след тежка напитка, е алармен сигнал, който може да показва развитието на апендицит.

3. Повишено уриниране.

4. Запек може да възникне вследствие на пареза в червата.

5. Загубата на апетит е най-честият симптом на възпаление на апендикса. В този случай, доста често този статус се бърка с обичайния дискомфорт или отравяне, като по този начин предизвиква хода на заболяването.

6. Принудително огъване на тялото. В същото време човек не може да ходи направо, тъй като тежката коремна болка пречи на него. Обикновено пациентът лежи на своята страна, се навива под формата на ембрион и притиска краката си. Само по този начин може да намали синдрома на болката и натиска върху възпаления черво.

Когато боли, когато апендицит се възпали: как да идентифицира самата болест

За да определите възпаленото допълнение, трябва:

1. Легнете на твърда повърхност (под или легло).

2. Поставете ръцете си близо до торса. Краката леко се огъват.

3. С пръсти на дясната ръка, за да натиснете малко върху болезнената зона в дясната страна. След това рязко извадете ръката. Ако в този момент се усещат остри болки, тогава в този случай е необходимо спешно да се консултирате с лекар.

4. Можете също да опитате да изчистите гърлото си. Ако през това време в корема ще се усети тежест, тогава това е ясен знак за апендицит.

5. По време на ходене, всяка стъпка ще бъде направена с трудности и болка. Този симптом също е сигнал за болестта.

Каква страна на апендицит може да бъде засегната: какво не може да се направи, ако се влоши?

За да не се навреди на себе си, с подозрение за апендицит, не можете да предприемете такива мерки:

1. Не можете да приемате лаксативи или аналгетични медикаменти, тъй като те маскират симптомите и теглят диагнозата на заболяването.

2. Не приемайте различни сорбционни или стомашни медикаменти, тъй като те могат да предизвикат химични реакции, които ще доведат до разкъсване на апендикса.

3. Не се препоръчва да пиете или да ядете нищо, тъй като в такова състояние човек може да се нуждае от спешна хирургическа интервенция и червата трябва да е празна.

4. Строго е забранено да се нанася върху засегнатата зона отоплителна подложка или лед, тъй като това само ще увеличи възпалението.

5. Не може да се опитате да издържите болката, особено ако тя се увеличава през нощта, защото във всеки един момент човек може да се влоши. Трябва да се срещнете с лекар възможно най-скоро.

6. Не можете да натиснете твърде много на стомаха си и да сте активни. По-добре е да поддържате спокойствие и почивка в леглото.

Важно е да знаете, че не само апендицитът може да причини всички изброени по-горе симптоми. Понякога е объркан с такива заболявания:

• пиелонефрит;

• Разтягане на коремните мускули;

• колит;

• enterokolit;

• възпаление на тънките черва.

От коя страна на корема има апендицит: методи за диагностика и лечение

Непосредствено след изследването на пациента и палпацията лекарят ще назначи такива спешни диагностични процедури (те трябва да се извършат възможно най-скоро, тъй като апендицитът е важно да не се забавя състоянието на пациента):

1. Общ анализ на урината.

2. Общ или общ анализ на кръв.

3. Ултразвук.

4. КТ.

Към днешна дата най-ефективното лечение на възпаления апендицит е хирургическата интервенция - апендектомия. Винаги се извършва под анестезия, така че не трябва да се страхувате от това. Обикновено тази хирургична процедура не е дълга (от 40 минути до един час). Само ако апендикумът е разкъсан, апендиктомията може да бъде доста дълга, защото в този случай хирурзите ще трябва да почистват червата на пациента от придобитата течност от процеса на червата.

Прогнозата след такава операция е благоприятна в повечето случаи. Лицето се възстановява напълно след 1-2 месеца. За да ускори процеса на възстановяване, той трябва да се придържа към много строга диета, която включва спазването на такива правила:

1. Отказ за пушене и пиене на алкохолни напитки.

2. Откажете да ядете пържени, мастни, пикантни и пушени храни.

3. Не можете да ядете пресни кисели плодове и зеленчуци. Храната трябва да бъде варена или варена за няколко.

4. Не можете да ядете пресен хляб, защото причинява ферментация в червата. Той може да бъде заменен с бисквити с храна.

5. Всеки ден трябва да ядете желе, отвара от сушени плодове и овесена каша.

6. Всеки ден трябва да ядете зеленчукови супи.

7. Месото е позволено, но само в малки количества и във варена форма.

8. Частите трябва да са малки, за да се избегне преяждането.

9. Много е полезно след операцията да се използват продукти от кисело мляко (извара, кефир, сирене, ферментирало печено мляко), тъй като при приемането на антибиотици пациентите често разграждат микрофлората и развиват дисбиоза.

10. Можете да пиете чай, но само зелен (черен може да предизвика киселини).

11. През първите дни след операцията можете да ядете само течни лешникови ястия.

12. Необходимо е напълно да се изостави използването на сол, както в чиста форма, така и при добавяне към храната.

Важно е да знаете, че ако лекарят не се свърже с лекар своевременно, могат да се развият такива усложнения при апендицит:

• перитонитът е силно възпаление на червата;

• развитие на абсцес в червата;

• Пилефлебитът е силно възпаление на вените в черния дроб.

Share:
Comments