Кой би помислил, че сънят е толкова важен за здравето на

Ново проучване, проведено върху плъхове, показа, че освен че засяга нашата производителност, имунната и нервната система, липсата на сън може също да повлияе на здравето на костите и костния мозък.

Резултатите от проучването, публикувани в сп. "Експериментална биология и медицина", показват, че при плъхове, лишени от сън, костната минерална плътност намалява, което според изследователите показва наличието на остеопороза. Тези плъхове също имат значително по-малко мазнини в костния мозък в сравнение с напълно отпочилите се братовчеди и също удвояват броя на мегакариоцитите, т.е. костно-мозъчните клетки, които произвеждат тромбоцити. Всичко това предполага промяна в пластичността на костния мозък.

"Взети заедно тези резултати показват, че хронично недостатъчният сън засяга костния метаболизъм и състава на костния мозък по такъв начин, че той има отрицателни последици за развитието, стареенето, лечението и ремонта на костната тъкан, както и за диференциацията на кръвните клетки" пише изследователи в тяхната работа.

"Ако това се потвърди във връзка с хората и очаквам това да бъде така, това проучване ще има голямо влияние върху нашето разбиране за това как липсата на сън може да причини остеопороза. Надяваме се също така да получим отговор на въпроса защо повредената костна тъкан стана по-трудно да се възстанови с възрастта ", каза Стивън Р. Гудман, главен редактор на списанието.

Share:
Comments