Klopogon - лекарствени свойства и приложение в медицината

Клопогон е общо описание

Родът Klopogon от семейството на семейство Lyutik е представен от многогодишни тревисти растения, достигащи височина от 30 до 90 см, с дебела разклонена коренища и изпъкнали листа. Растението цъфти през юли-септември с бели цветя, събрани в паникулато-рамекозна съцветие. Узряването на плодовете става бързо, през август-септември. Използва се клопогон в народната и традиционната медицина като лечебно растение.

Klopogon - видове и места на растеж

Основните места на развитие на klopogon са горите на Азия и Северна Америка. Имаме растителност в иглолистни и брезови гори на Западен Сибир и Алтай. В природата има около 15-20 вида растения, сред които най-известните са клопогон кистовидн, клопогон сърце, клопогон Даурски, клопогон разклонен, клопогон прост, клипогон миризлив, европейски клопогон, японски клопогон.

Klopogon - лечебни свойства

Съставът на клопогото включва активни вещества, които стимулират производството на естрогени. Това свойство прави клодопонните препарати незаменими при лечението на заболявания на гениталната област на жената и менопаузални нарушения, тъй като те могат да намалят интензивността на горещите вълни, да намалят вагиналното сърбеж и да имат добър противовъзпалителен ефект, както и спазмолитични и диуретични ефекти.

Ето защо, клопогоновите препарати се използват широко в гинекологията за лечение на болезнена менструация (дисменорея), липса на менструация (аменорея), обилно менструално кървене, както и за отстраняване на неприятни симптоми в предменструален период. Също така, подготовката на хеликоптера се предписва за лечение на депресии, свързани с климактерични разстройства; повишена нервна възбудимост; хипертония; главоболие, свързано с вазоспазъм; лезии на устната лигавица (стоматит, гингивит, пародонтит).

Последни проучвания показват, че клопогонът съдържа вещества, които като танини допринасят за образуването на белези на тъкани.

Klopogon - дозирани форми

Като лечебна суровина се използват корените на растението, които трябва да бъдат събрани през есента, след узряването на бъбреците. След смилането и изсушаването им се приготвят екстракти, водни инфузии и тинктури от алкохол, които също се използват като прах.

Клопогон - рецепти

За облекчаване на болката в мускулите или ставите се използват компреси, импрегнирани с чай от клопогон, при които сухият корен се вари за около половин час в малко количество вода, след това тъканта се навлажнява в получената течност и се нанася върху болезнено място в продължение на 20 минути.

За лечение на кожни заболявания, предменструален синдром, менопаузални прояви, токсикоза на бременни жени вземат отвара от клопагон, за чието получаване 5 g. сухата суровина се излива в чаша вода, кипва се в продължение на около 7 минути, след което след 2 часа се филтрира и се отнема до 100 грама. три пъти на ден.

За лечение на невралгия, мигрена, астма, ревматизъм, истерия и активиране на храносмилателната система, вземете тинктура от коренището на клопогона, за чието приготвяне се излива 1 част от лечебната суровина с 5 части алкохол (70%) и се настоява за 5 дни. Вземете 30 капки три пъти дневно.

Klopogon, на прах, приеман в дозировка от 40 до 200 mg няколко пъти на ден, но не повече от gr. на ден.

Клопогон - противопоказания

Досега няма данни за токсичния ефект на бъбреците върху човешкото тяло, дори при продължителна употреба. Въпреки това, тя е противопоказана при бременност и кърмене. Също така, не трябва да приемате clopogon, ако имате алергии към аспирин или растения, които принадлежат към семейството на кълнове; с тромбоза, удар, конвулсии.

Прилагането на препарати клопогона, трябва да знаете още няколко важни точки. Така че, тя е в състояние да взаимодейства с хормонални лекарства, така че ако приемате противозачатъчни хапчета, естрогени или анти-естрогени, определено трябва да получите консултация с лекар. Трябва също така да внимавате при приемането на клопогон, като го комбинирате с приема на лекарства за понижаване на кръвното налягане или за кръвотечение, така че клопогонът подобрява тяхното действие.

При приемане на лекарства клопогона може да се появят нежелани реакции под формата на забавено сърдечно сърце, главоболие, замайване, изпотяване, зрително увреждане, запек, остеопороза, гадене и повръщане.

Коментари

Вика 04/26/2016 И колко различни видове от него ... Дори и клодпон миризлив е на разположение)) Странно е, ако това мирише, и това е миризма)) Аз също мисля, че те се бият с дървеници. Оттук и името. И, разбира се, лечебните свойства на това растение, вдъхват увереност. Светик 04/26/2016 Разбира се, с помощта на това растение можете значително да облекчите състоянието с различни болки, менопауза и т.н. В крайна сметка клопогонът дори помага индивидуално с главоболие, с нервно възбуда, гадене и др. Екатерина 04/26/2016 Ето! Това растение е майка ми и пие менопауза. Не можех да си спомня цялото заглавие ... Той помага много добре, премахва всички придружаващи симптоми. Интересното е, че предменструален синдром напълно се проявява. При мен е пряка истерика в такива дни, е необходимо да опитате тази трева. Наташа 04.04.2016 Тук, моля, друго чисто женствено растение. С негова помощ можете да лекувате много заболявания. И дори да си помогнете с болезнена менструация. Като цяло, както уважавам, това са много гинекологични растения. Изберете и не страдайте. Людмила 26.04.2016 Интересно е, във връзка с което това растение получи такова не много приятно име. Най-вероятно е бил използван за борба с бъгове, вероятно този буболечка, някакъв специфичен мирис, който бъговете не могат да понесат. Аз не знаех, а след това в моята общежитие ще се опита))
Share:
Comments