Климакс - причини, симптоми, диагноза, лечение

промяна на живота наречен физиологичен период в живота на жената, който се характеризира с изчезване на репродуктивната функция поради хормоналните промени в тялото. Започвайки след 40 години, тя продължава около 10 години, показвайки постепенно спиране на менструацията.

За първата фаза на климактеричния период (пременопауза), ритъмът на менструацията и продължителността на менструалния цикъл са характерни. Втората фаза (постменопауза) се характеризира с изчезване на хормоналната активност на яйчниците след прекратяване на менструацията и завършва с началото на така наречената физиологична почивка на репродуктивната система.

Климакс - причини

Причината за проявите на менопаузата е временна дезорганизация на функциите на женския организъм във връзка с намаляването на функцията на половите жлези. Тежестта на хода на менопаузата е най-силно засегната от стресови фактори, психо-емоционални или сексуални разстройства, остри или хронични заболявания, които жената има.

Менопауза Симптоми

Много често климачеричният период е съпроводен от нефункциониращо маточно кървене - продължително нередовно кървене с различна продължителност и интензивност.

Също така, тя може да бъде придружена от различни вегетативно-съдови и ендокринни нарушения, като например внезапни пристъпи на кръв към горната част на тялото и лицето ("треска"), потене, тенденция към депресия, раздразнителност, колебания в кръвното налягане, повишена сухота на кожата и лигавиците, често уриниране, нарушение на съня.

Всички тези нарушения, които възникват на фона на дефицит на женски полови хормони, се наричат ​​климактеричен синдром.

Тежестта на климактеричния синдром обикновено се определя от честотата на горещите вълни. До 10 приливи и отливи на ден се говорят в лека форма; до 20 приливи и отливи, придружени от замаяност, сърцебиене, показват средна тежест; повече от 20 приливи и отливи, които са натоварени с внезапни колебания в кръвното налягане, сърцебиене, слабост, загуба на способност за работа, говорят за тежка форма на климактеричен синдром.

Климакс - диагностика

Обикновено диагностицираният климактериен синдром не е труден, поради проявлението на характерните му симптоми на определена възраст и съвпадането на тяхното време с нарушаването на менструалния цикъл или прекратяването на менструацията.

Диагнозата обаче може да бъде усложнена от различни съпътстващи заболявания на жената, които могат да се проявят едновременно с менопаузата. Факт е, че менопаузата може да причини обостряне на соматични заболявания, което от своя страна усложнява хода й и стимулира появата на атипични симптоми.

В този случай диагнозата се извършва чрез използване на специални методи, които позволяват да се изследва функционалното състояние на яйчниците: хистологично изследване на изстъргането на маточната лигавица и колосиологично изследване на вагиналните намазки в динамиката. Също така, се извършва диагностично отделно кюретаж на маточната лигавица и цервикалния канал за последващо хистологично изследване на остъргването.

Климакс - лечение и профилактика

Преминаването на менопаузата в леки форми е достатъчно, за да съпътства употребата на седативи, антихипертензивни лекарства, бета-блокери. Препоръчва се спиране на пушенето, упражнения (сутрешна гимнастика), ограничаване на съдържанието на въглехидрати и мазнини в храната и провеждане на процедури за лека вода (душ, душ).

Ако лекарят предписва, трябва да се използват препарати на естрогени и гестагени, специално разработени за лечение на климактерични нарушения. Не можете да ги използвате без да се консултирате с лекар, тъй като хормоналната терапия има редица противопоказания. На първо място, става въпрос за кървене от матката с неизвестна етиология; тумори на матката, яйчниците, млечните жлези; тромбофлебит в анамнезата; заболявания на черния дроб, бъбреците; повишено налягане; тежки форми на захарен диабет.

В случай на дисфункционално маточно кървене, диагностицирането на ендометриума, което се извършва преди началото на лечението, може да има и терапевтичен ефект. Ако има повтарящо се маточно кървене или хиперпластични ендометриални процеси, тогава на жени на възраст над 45 години се предписва хормонална терапия в цикличен или непрекъснат режим.

Коментари

Ирена 05/05/2016 Знаеш ли, чета много литература за менопаузата. Всички чакаха приливите, замаяността, главоболието, повишената умора. И всичко започна с влошаване на паметта и концентрацията, загуба на ефективност - добре, не мога да се захвана да работя и това е всичко. Постъпила е на лекаря, тя ми е написала biotredin. Взех един курс, изглеждаше по-лесно, дори започнах да работя като рутина. А симптомите вече не ги притесняват. Татяна 05/23/2016 В радост от тази страница. Има почти всичко, което ме интересува.
Share:
Comments