Киселини: причините и лечението у дома? налични и лесни

Появата на киселини в стомаха се свързва с елементарни грешки в храненето и не отразява нуждата от специфично лечение, но се опитва да намери начини да се отърве от киселини в домашни условия с импровизирани лекарства или дори да оставя такива симптоми без внимание.

До известна степен разсъжденията за хранителния произход на киселините в стомаха са достатъчно логични.

В действителност, появата на киселини е тясно свързана с начина на живот и хранителните навици.

Но по-често неприятното усещане за парене зад гръдната кост свидетелства за сериозни здравословни проблеми и изисква професионална помощ.

Киселини: Причини и симптоми

Киселинните язви проявяват дразнене на рецепторите в хранопровода. Подобна реакция възниква, когато корозивните елементи са изложени на лигавичния слой. Проблемът се появява на фона на проникването на киселинното съдържание от стомаха директно в хранопровода или след употреба на дразнещи храни или течности.

Мукозата в хранопровода действа като защитен слой от по-дълбока мускулна тъкан. Природата осигурява универсална защита на хранопровода, състояща се от:

• Рефлексна слюнка, която спомага за поддържане на киселинността в хранопровода;

• заключващ механизъм, предотвратяващ инвазията на съдържанието на стомаха;

• Подвижност на мускулната тъкан, осигуряваща евакуация на храната в естествена посока.

При всяка неизправност в такъв механизъм се появяват предпоставки за появата на дразнене на лигавицата, които дават усещане за изгаряне.

Проблемът се влошава с увеличаване на агресивността на рефлуанта. Повишената киселинност, наличието на елементи на жлъчката на дванадесетопръстника или панкреатичните ензими в стомаха увеличават вероятността от агресивен ефект върху стените на хранопровода.

Ето защо, киселини са характерни клинични признаци:

1. Газо-езофагеална рефлуксна болест.

2. Различни видове езофагит:

  • травматични или професионални;

  • инфекциозен или имунен;

  • алергични или медицински;

  • химични или термични.

3. Функционални и физиологични патологии на хранопровода и сфинктери.

4. Заболявания на стомаха: гастрит, язви.

Киселини с такива заболявания могат да бъдат придружени от:

• оригване с въздух, който има киселинен или горчив вкус;

• регургитация на храната;

• гадене или повръщане;

• прекомерна слюнка;

• изгаряне на болки, подлагане на шията, гръдната кост, под раменните остриета;

Усещане за бучка в областта на фаринкса;

• проблеми с приемането на храна;

• дрезгав глас;

• безпричинно кашляне.

Продължителността на киселини може да варира от няколко секунди до един час. Лицето е измъчвано от неприятни усещания и в никакъв случай не се опитва да намери начини за намаляване на излагането на негативна симптоматика при домашни условия.

Процесът обаче може да се влоши:

• преяждане, което насърчава разтягане на стомаха и увеличаване на налягането;

• склонове и физически натоварвания след хранене, което провокира храносмилането в хранопровода;

• повишено вътребардно налягане, което се получава по време на бременност, затлъстяване, проблеми с червата, носещи тесни дрехи;

• злоупотреба с кисели, мастни или остри храни;

• Свръхвъзбуждане на нервите.

Киселини: как да се отървем у дома - наркотици

За да намерите ефективен начин да се отървете от киселини в дома, трябва да разберете причината за такъв симптом. В медицинската практика комбинираната терапия се използва за лечение на хранителни патологии, свързани с киселини, включително корекция на поведенчески и хранителни навици и употреба на медикаменти.

За да се отървете от киселини в домашни условия, лекарите се препоръчват да бъдат лекувани с антиациди. Препаратите от тази група помагат да се неутрализира агресивността на стомашната киселина, поради обгръщащи свойства.

Антиацидите под формата на Almagel или Phosphalogel трябва да се приемат поне три пъти през деня, след като чакат 20 минути след хранене. При доста тежко изгаряне можете да увеличите дозировката и да вземете лекарството, за да изплатите атака на киселини в дома.

Такива лекарства са забранени да се комбинират с едновременно приемане на други лекарства, тъй като те се съпротивляват на естествената абсорбция на медицински компоненти в стомаха. Ако искате да приемате други лекарства, докато приемате антиациди, препоръчваме да изчакате поне час.

Въпреки това, трябва да се помни, че антиацидите са предназначени да се отърват от дискомфорта под формата на киселини в домашни условия, но не са в състояние да лекуват основното заболяване, което предизвиква изгаряне.

Терапевтичните лекари препоръчват да се допълват с лекарства, които могат да потиснат синтеза на стомашна киселина. Чрез намаляване на агресивността на рефлуксанта, е възможно да се предотврати появата на киселини в стомаха. В дома можете да използвате ранитидин, омепрозол. Въпреки това, можете да вземете такива лекарства, които са напълно уверени в присъствието на повишена киселинност. Има редки случаи, когато се наблюдава парене при пациенти с ниска киселинност с чувствителна лигавица в хранопровода.

Препоръчително е да вземете, за да се отървете от киселини в дома и прокинетиката. Такива лекарства, като Домперидон или Меклоклопрамид, допринасят за подобряване на подвижността на стомаха и за бързото евакуиране на храна от него, като увеличава тона на сфинктери.

Употребата на каквото и да е лекарство трябва да се съгласува с лекаря. Киселината може да бъде знак за такива сериозни патологии като хранопровода на Барет, стеноза или стриктура, както и улцеративен или гноен езофагит. Използването на симптоматични лекарства е неефективно в такива случаи, тъй като такива заболявания изискват специфично лечение или хирургическа интервенция.

Киселини: как да се отървем у дома - народни средства

Киселината е доста коварно явление и може да се появи в най-непредсказуемите ситуации. И ако не разполагате с "спестяващи" анти-изгарящи лекарства на ръка, започва търсенето как да се отървете от киселини в дома с импровизирани народни средства.

Веднага от списъка си, изсипете сода и млякото. Има много препоръки, които потвърждават бързото и ефективно действие на тези лекарства за киселини в стомаха. Наистина, содата може да гаси изгаряне. Но буквално в 10-15 минути идва обратният ефект, защото след такава насилствена химическа реакция, която се появи в стомаха след свързването на алкални и киселини, започва да се увеличава секрецията на стомашния сок, което води до нови дори по-силни атаки на киселини в стомаха.

Най-лесният начин да се отървете от киселини в дома е да използвате проста чиста или минерална алкална вода без газове. Чистата вода буквално промива киселината с лигавицата, която носи облекчение. Алкалната минерална вода помага да се неутрализира киселинният фактор.

За да се отървете от киселини в дома, можете да използвате:

1. Инфузия или отвара от лайка, която отстранява възпалителните реакции.

2. Картов сок или картофена суспензия, което помага да се намали производството на стомашна киселина.

3. Активен въглен, който буквално абсорбира и премахва излишната киселинност.

4. Семена от копър, който трябва да се дъвче предварително и след поглъщане да се пие с вода.

5. Растително масло. Той се пие в малко количество. При киселини, предизвикани от мастни храни, този метод не може да се използва.

6. Ориз от несолт, който има антиацидни свойства.

7. Прясно зеле, чиито листа трябва да се консумират сурово.

8. Печена тиква с канела.

9. Пепел от пушена цигара.

10. Мед, който трябва да се разтвори.

11. Джинджър, добавен към чая.

12. Отвара или тинктура на семената от лен, която обгръща стомаха.

Препоръчително е да се използват всякакви импровизирани средства при единични или редки пристъпи на киселини в стомаха. Ако изгарянето постоянно или повтори редовно, е по-добре да не експериментирате, а да потърсите помощ от лекар.

Киселини: как да се отървем у дома - какво можете да ядете?

Храненето играе специална роля при лечението на всички храносмилателни патологии. Тъй като киселините са тясно свързани с хранителните навици, е необходимо да се коригира диетата, за да се отървете от неприятните усещания у дома.

На първо място, трябва да прекъснете диетата в възможно най-много ястия. Това ще намали части, което елиминира преяждането.

Менюто напълно премахва дразнещите продукти под формата на остри, кисели, солени ястия.

Желателно е също да се откаже от мазни храни, които предизвикват повишена секреция на стомашна киселина.

Диетата трябва да бъде наситена с продукти и ястия, алкализиращи природата. За да направите това, менюто се въвежда в големи количества фибри, сложни въглехидрати, както и протеини с ниско съдържание на мазнини.

Ето защо любимите продукти в менюто на човек, страдащ от киселини са:

• различни порьози;

• пресни зеленчуци;

• не-кисели плодове;

• риба или месо с ниско съдържание на мазнини;

• ферментирали млечни продукти.

Под забраната имаше ястия, които причиняват увеличаване на производството на газ, метеоризъм под формата на газирани напитки, някои растителни комбинации.

Също така трябва да се изхвърлят от продукти, за които има отделни реакции на тялото. Той може да бъде цитрус, мляко, домати или зеле, моркови.

Хранителното поведение и навиците също влияят върху появата на киселини в стомаха. Поради това се препоръчва да се откажете от износването на дрехи, склонове и физически товари веднага след хранене, нощни закуски и късни вечери.

Share:
Comments