Хвърли преди да е станало твърде късно - пушачите имат 10

Ново проучване установи, че пушачите с рак на белите дробове имат 10 пъти повече генетични мутации в тумори, отколкото при пациенти, които никога не са пушили.

"Не бяхме изненадани, че геномите на пушачите имат повече мутации, отколкото геномите на пациентите с непушачи", заяви един от авторите Ричард Уилсън, директор на Института по геном във Вашингтонския университет, Сейнт Луис. "Но ние бяхме изненадани да открием, че имат 10 пъти повече мутации. Това откритие се изпълва със старинен смисъл на стария лозунг - не пушете! "

Като цяло проучване, публикувано на 13 септември в онлайн версията на списание Cell, открива около 3700 мутации при всичките 17 пациенти (12 от които са пушачи) с най-често срещания тип рак на белия дроб - недребноклетъчен рак.

"Работата по този начин дава възможност да се разбере какво се случва. Сега трябва да продължим напред и да проведем нови изследвания, за да разберем как тези мутации причиняват рак и допринасят за неговото развитие, както и как те могат да бъдат лекувани ", казва друг автор онколог Ramaswami Govindan от раковия център в Barnes-Jewish Hospital.

"През следващата година в рамките на проекта" Рак на генома "ще изследваме геномите на близо 1000 пациенти с рак на белите дробове", казва Говиндан. "Така че ние се движим в правилната посока, към бъдещи клинични изпитвания, които ще се съсредоточат върху молекулярната биология на рака на пациента."

Наистина, въз основа на новите открития в генетичните изследвания, учените предполагат, че в развитието на науката ще дойде време, когато лекарите ще могат да идентифицират и лекуват тумори въз основа на генетичния анализ на мутирали гени.

Share:
Comments