Хормонална независимост: как да се осигури добро здраве за

Състоянието на здравето на жените до голяма степен се свързва с менструалния цикъл и е под влиянието на хормони. В определени дни има повишаване на силата и настроението, подобрява външния вид, в други дни - напротив, има влошаване на физическото състояние, намален тон, промени в настроението. Също така, в определени дни от цикъла, са свързани мигрена, болки в долната част на корема, дискомфорт в млечните жлези, нервност, депресия и т.н.

Менструален цикъл

Менструален цикъл отсчитывается с 1-го дня кровотечений и длится от 21 до 35 дней (в среднем 28). В этот период в яичниках и матке женщины происходят определенные процессы, сопровождающиеся гормональными изменениями.

На първия ден се освобождават простагландини, което води до вазоконстрикция и кървене. В този случай, особено на фона на ниско кръвно налягане, една жена може да има мигрена, болка в долната част на корема и общо неразположение.

Освен това, до средата на цикъла (около 14 дни) яйцето узрява, което се придружава от повишаване нивото на естрогени. Това са най-женските хормони. Те имат благоприятен ефект върху външния вид и благосъстоянието. Следователно първата половина на цикъла е най-благоприятна за жените, физически и емоционално.

По време на овулацията (3 дни в средата на цикъла) се повишава нивото на мъжките хормони, особено на тестостерона. Тя дава сила, енергия, увеличава сексуалността. Жената е на върха на красотата и здравето. Това е времето на възможно зачеване.

През втората половина приблизително от 14-16 дни до края на цикъла се наблюдава увеличение на прогестерона. Това е "хормонът на бременността", той действа, докато тялото не разбере, че концепцията не е настъпила. Увеличаването на прогестерона води до симптоми, наречени ПМС - предменструален синдром: промени в настроението, леко задържане на течности (1-2 кг), сънливост, капризи за храна, увеличаване на гърдите и т.н.

Какво е важно да знаем

Почти всички жени, до една или друга степен, са подложени на физически и психически промени под влиянието на менструалния цикъл, включително и на ПМС. Това е нормално, ако не предизвиква безпокойство и не влошава качеството на живот. Но ако предменструалният синдром се прояви и изтласка от обичайния ритъм, това може да означава хормонален дисбаланс. Такова състояние може и трябва да бъде коригирано.

Как да поправите PMS

Тежките ПМС, придружени от мигрена и болка в долната част на корема, емоционална нестабилност, задържане на течности, дискомфорт в гръдния кош и други неприятни прояви могат да бъдат облекчени с помощта на определени мерки. Благоприятният ефект има диета, физическа активност, болкоуспокояващи, преди всичко антиспазматични средства.

Проявите на PMS обикновено са свързани с хормонален дисбаланс. За да се хармонизира съотношението на хормоните на женското тяло, лечебните растения се използват дълго време. Най-известният от тях е Агнус кастус - свещеникът.

Използва се за лечение на заболявания при жените още в древна Гърция по времето на Хипократ. Agnus castus помага да се нормализира нивото на хормона пролактин и регулира баланса на естрогените и прогестерона и в хода на лечението нормализира хода на менструалния цикъл, премахва болката в млечната жлеза, раздразнителност и други прояви на предменструален синдром.

mastodinon®

Agnus castus входит в состав негормонального лекарственного препарата mastodinon®, Този фитотерапевтичен агент се комбинира, той включва също така:

stalker vysilistnikovidny, виолетов алпийски, подкова горчив, колоритен остра, тигрова лилия.

Дополнительные растительные вещества усиливают действие плодов витекса священного и улучшают общее состояние женской половой системы. Важное отличие mastodinonа в том, что он является клинически проверенным лекарственным препаратом с высокой доказательной базой. mastodinon® се произвежда в Германия от фирма "Bionorika", използвайки най-модерните технологии, използвайки иновативни техники от екологосъобразни суровини. Това лекарство не само помага да се елиминират симптомите на ПМС, но и засяга причините за появата му. Много е реално да се чувствате добре през целия месец!

Share:
Comments