Хората, които имат ясни сънища в реалния живот, решават

Учени от Великобритания са открили, че хората, които са будни по време на сън осъзнават, че спят, не са будни, са много по-ефективни при решаването на проблеми в реалния живот. Задачата на изследването е да открие връзката между мечтите и прозрението.

Не много хора имат способността да осъзнаят, че са в сън. Мозъкът на такива хора е в състояние в кратко време да определи, че са заспали, защото събития, които са като сънища в реалния живот, обикновено са невъзможни или безсмислени. Подобни способности се проявяват в тях и в решаването на проблемите по време на будност: такива хора могат бързо да открият намеци за криене или съществуващи противоречия. Учените казват, че за да осъществите съня, трябва да се опитате да излезете отвъд псевдо-реалността, създадена от сън, и да разберете, че това, което се случва наоколо, е нереално.

Групата за наблюдение включва 68 души на възраст между 18 и 25 години. Първо отговорили на въпросите за наличието на ясни сънища. След това те бяха помолени да разрешат 30 специални задачи, съдържащи три думи, всеки от които е свързан с думата с решение, като по този начин формира нова дума. Резултатите показаха, че хората с прозорливи сънища имат 25% повече проблеми, отколкото други.

Share:
Comments