Холера - причини, симптоми, диагноза, лечение

Холера е остра инфекциозна болест, характеризираща се с поражение на тънкото черво, разстройство на метаболизма на вода и сол, различни степени на дехидратация, поради загуба на течност, повръщане и водни екскременти. Холерата се отнася до карантинни инфекции. Причиняващият агент на болестта е холера вибрио, напомняща за появата на извита пръчка (запетая).

При кипене вибриото умира след една минута. Някои биотипове са в състояние да продължат дълго време и да се размножават в минерални, йодни, в организмите на жителите на язовирите. Източникът на инфекцията е човек (носител на бацили и болен човек). Вибрациите се екскретират с повръщащи маси и фекалии. Епидемиите от холера са контактни домакинства, храни, вода и смесени. Чувствителността към болестта е доста висока.

Холера - причины

Болестта е причинена от холера вибрио. Начини на предаване от болно лице - обикновено чрез вода, замърсено с повръщане и изпражнения, обикновено при плуване в езерото или поглъщане на вода. Заразяването с холера може да възникне при използване на различни храни, които са били измити с замърсена вода. Днес холерата е рядка, обикновено под формата на епидемии в райони, характеризиращи се с лоша хигиена (Африка, Азия).

Холера - симптомы

Продължителността на периода на инкубация на холера е около 5 дни. Заболяването започва внезапно. Токсинът на холера вибрио предизвиква тежка диария, при която се отделя голямо количество течност заедно с изпражненията. Не се наблюдава слуз, нечистотии от кръв и болка. Седалката е най-напред гъста, след това е безцветна, след което повръщане се добавя към симптомите по-късно.

Настъпва остра дехидратация на целия организъм, метаболитните процеси са нарушени, нивото на калий намалява и сърдечният ритъм се променя. Кожата губи своята еластичност, пациентът се възпрепятства, лицето се изостря, се появяват конвулсии на дъвченето и телето мускулите. Резултатът от обезводняването може да бъде смърт от бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок, кома.

Холера - диагностика

При извършване на диагноза се отдава голямо значение на епидемиологичните данни, които ви позволяват да установите вероятността от контакт с причинителя на холера, както и клиничните данни (симптоми на холера). Въпреки това, най-голямо значение има данните от лабораторната диагностика, които позволяват да се потвърди диагнозата.

Методите за диагностициране на холера се разделят на класически (бактериологични и бактериоскопични) и изразителни методи (микроаглутинация и имобилизиране на вибрионите). Холерата трябва да бъде диференцирана с други чревни инфекции, като салмонелоза и дизентерия, както и отравяния с тежки метални соли и гъбички.

Холера - лечение и профилактика

Хоспитализацията на всички пациенти е задължителна. Основната роля при лечението на холера се дава на възстановяването на баланса между вода и сол и борбата срещу дехидратацията. Препоръчителни разтвори, които съдържат калиев хлорид, глюкоза, натриев хлорид и натриев бикарбонат. При особено тежка дехидратация пациентите са показали, че инжектират течност, за да нормализират импулса, след което разтворът се прилага чрез капково вливане.

Диетата на пациента трябва да се състои от продукти, богати на съдържание на калиеви соли (домати, сушени кайсии, картофи). Антибиотиците се прилагат само при пациенти с висока степен на дехидратация, левомицетин или тетрациклин. Извлечение от болницата се извършва след пълно възстановяване. Прогнозата с подходящо и своевременно лечение е благоприятна.

Предотвратяването на холерата се състои в дезинфекция и защита на питейната вода. Необходимо е активно да се наблюдават пациентите, които са били в контакт с пациентите. За целите на профилактиката съгласно указанията се използват холероген-токсоид и ваксина срещу корпускуларна холера.

Share:
Comments