Ход - причини, симптоми, диагноза, лечение

удар което се характеризира с внезапно появяване на фокални симптоми (говор, движение) или церебрални симптоми (главоболие, гадене, повръщане), които продължават повече от един ден. Ако тези процеси продължават по-малко, тогава става въпрос за преходни нарушения на церебралното кръвообращение.

Ходът може да бъде исхемичен и хеморагичен. При исхемичен инсулт, състоящ се от 80% до 85% от всички случаи на това заболяване, се разбира като остро нарушение на церебралната циркулация, което се причинява от тромбоза (запушване) на артериите. Причината за хеморагичен инсулт, който в стари времена е наречен апоплексия, е разрушаването на артериите. Това представлява съответно от 15% до 20% от заболяванията.

Независимо от вида, инсултът е много опасен и динамичен процес, затова, колкото по-рано пациентът получава медицинска помощ, толкова по-утежняваща е прогнозата за него.

Ход - причини

Най-честата причина за инсулт е церебрална тромбоза, която е съсирване на кръвния съсирек (тромб) на артерията, доставяща мозъка. Също така може да се получи инсулт в резултат на мозъчен кръвоизлив, т.е. вътрешно кървене в мозъка, което се случва, когато пациентът е атеросклероза и в същото време високо кръвно налягане.

Най-общо, причините за инсулт включват хипертония, сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и церебрална атеросклероза. В зависимост от това какво причинява инсулт, се развива специфичната му форма.

Пушенето е един от основните рискови фактори за инсулт. Проучванията показват, че ако откажете пушенето след 5 години, вероятността от заболяване, причинено от този навик, изчезва.

Стресът е опасен и по отношение на развитието на инсулт, тъй като той активира освобождаването на адреналин, което води до повишаване на налягането и увеличаване на сърдечната честота. При церебрална атеросклероза това може да се превърне в причина за остро нарушение на церебралната циркулация. Особено опасни са дългите отрицателни емоции, които нямат изход.

Ход - симптоми

За да се подозира инсулт и спешно да се обадите на линейка, е необходимо в случай на появяване на лице на лицето на лицето, ограничаване на движението (невъзможност за повдигане на ръката или крак), нарушение на говора. Въпреки това, когато има остра смущения в церебралното кръвообращение в артериите, които са отговорни за кръвоснабдяването на колоната на мозъка и на малкия мозък, определението за инсулт с такива очевидни признаци невинаги е възможно. В такива случаи се проявява със замаяност, припадане, загуба на съзнание, повръщане. Ако се появят тези симптоми, спешно трябва да се обадите и на линейка.

Инсулт - диагноза

За да направите точна диагноза, първо разграничете удара от други остри състояния, които са свързани с увреждане на мозъка; след това установява своя тип и уточнява локализацията на кръвоизлива и възможните механизми за неговото развитие.

Лабораторната диагностика се състои в извършване на общ кръвен тест, общ тест за урина и биохимични тестове, които ви позволяват да определите промяната в протеиновите кръвни фракции, повишаване на нивата на глюкоза, холестерол и хлорид.

Също така, изследване на цереброспиналната течност, което е особено информативно при липса на възможност за компютърна томография.

Ход - лечение и профилактика

След като диагнозата бъде установена, лечението трябва да започне незабавно, защото ако пациентът не успее да осигури медицинско обслужване навреме, пациентът може да страда от парализа или да получи различно увреждане за цял живот. Най-ефективната е тази помощ през първите минути и часове на заболяването.

На първо място, пациентът е положен и му осигурява достатъчно приток на чист въздух, разкопчавайки, ако е необходимо, близки дрехи. Задължително е отстраняване от устата на протезата (ако има такава), както и повръщане. Главата и раменете на пациента трябва да лежат на възглавницата, така че шията да не се огъва, причинявайки влошаване на кръвния поток през гръбначните артерии. Можете да транспортирате пациент само с инсулт!

Лечението на инсулт е курс на съдова терапия; употреба на лекарства, които подобряват метаболизма на мозъка; кислородна терапия; регенеративно лечение (физиотерапия, масаж и др.).

За пациентите, лежащи на легло, е важно да се осигури подходяща грижа, която се състои от обръщане от страна на страна, промяна на мокро пране, хранене, почистване на червата, вибромасаж на гръдния кош.

Предотвратяването на инсулт е преди всичко при идентифицирането на рисковите фактори и спазването на здравословен начин на живот, който включва такива дейности:

- осигуряване на контрол на високото кръвно налягане (хипертония); - придържане към диета за намаляване на холестерола и количеството наситени мазнини в храната; - пълен отказ от тютюнопушене; - контрол на нивото на кръвната захар; - борба с наднорменото тегло; физическа активност.

Коментари

Рената 19/07/2016 Каква ужасна дума за нашето семейство (((дядо е получил удар, Слава Богу, го вдигна на лекарите краката му, но когато е на нервите и колко здравословен начин на нашето семейство, особено майка ни. Докторът още тогава предупреди родителите за плавателните съдове трябва да се грижи. особено с наследственост. в периода от май до юли, когато специална топлина и родителите често са в страната, се препоръчва да се пие Vazobral. Той е добре укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и притока на кръв. Сега, стриктно следват те лекарството винаги беше, дори за акциите с опит да ги донесе.
Share:
Comments