Хипоплазия - причини, симптоми, диагноза, лечение

хипоплазия наричани аномалии на развитие, които се състоят в недостатъчно развитие на тъкан, орган, част от тялото или целия организъм. Това е вродена малформация на развитието, чиято изключителна изява е аплазия, която е присъща липса на орган или част от тялото.

Хипоплазия на целия организъм се нарича микросимия или нацизъм (това е един от типовете дарфизъм). По-често обаче е възможно да се намери недостатъчно развитие на отделни органи: мозъчна хипоплазия или микроцефалия, което понякога се комбинира с изоставане на гръбначния мозък и крайниците; хипоплазия на един бъбрек, която е придружена от компенсаторно увеличение на друг бъбрек; хипоплазия на млечната жлеза, обикновено съпроводена от недостатъчно развитие на външните или вътрешните генитални органи - инфантилизъм.

Хипоплазия - причините за болестта

Хипоплазията се развива поради вътрематочни разстройства на растежа на плода, което се случва поради излагане на тялото на майката на различни външни и вътрешни фактори. Вътрешните фактори са представени от всички аномалии в първичното начало на ембрионалните клетки; външни - външни неблагоприятни ефекти върху плода, които могат да бъдат много разнообразни.

Един от най-важните външни фактори за развитието на хипоплазия е намаляването на броя на амниотичната течност и неправилната позиция на плода. В допълнение, заразата може да се развие поради влиянието на лъчезарна енергия, наранявания, натиск върху матката на бременна жена, излагане на високи температури и вредни метаболични продукти, консумация на алкохол, пушене и др.

Феталното развитие и хипоплазия могат да бъдат причинени и от различни заболявания на майката, особено от инфекции, предавани чрез плацентата от нея до плода (вътрематочни инфекции), като токсоплазмоза, рубеола, грип и др.

Хипоплазията на целия организъм (нанизъм) се дължи на невроендокринни нарушения на растежа.

Хипоплазия - симптоми

Симптомите на заболяването зависят от това кои органи засягат хипоплазия.

Така хипоплазмата на емайла се проявява чрез нарушаване на неговото формиране, най-често на постоянни зъби. Признаци на хипоплазия на емайла на зъбите са белезникави петна или депигментация с различни размери, пунктирани или чести депресии, жлебове, свивания на зъби на емайлирани коронки, понякога - пълно отсъствие на емайл върху засегнатата част на зъба или върху цялата повърхност на коронката на зъба.

За хипоплазия дермалното фокално се характеризира с образуването на рязко очертани фокуси на разредена хиперпигментирана кожа, дистрофия на ноктите, хипотричоза, аномалии в развитието на очите, ларинкса, сърцето и скелета.

Хипоплазията на сексуални възли (тестиси и яйчници) се характеризира с намаляване на нивото на половите хормони и нарушаване на процесите на овулация и сперматогенеза, което води до сексуални нарушения като намалено либидо, отслабване на потенцията при мъжете, фригидност при жените.

Гипоплазия - диагностика

Методите за диагностициране на заболяването са много различни и зависят от това кой орган е засегнат от хипоплазия.

Гипоплазия - лечение и профилактика

Изборът на лечение за хипоплазия на зъбния емайл се определя от формата и тежестта на заболяването. Скритата хипоплазия се третира чрез избелване с лекарствени средства или чрез смилане с едновременна реминерализираща терапия за предотвратяване на кариес. При значително увреждане на зъбите те са покрити с изкуствени коронки.

Лечението на бъбречната хипоплазия трябва да се извършва с усложнения на пиелонефрит и хипертония. Възможно е обаче да се отстрани хипопластичният бъбрек само в случай на нормално контралатерално функциониране.

Лечението на ганадалната хипоплазия се извършва чрез коригиране на хормоналния баланс.

Основният метод за предотвратяване на хипоплазия е максималното възможно елиминиране на всякакви вредни влияния върху тялото на жена, която носи дете.

Share:
Comments