Хипертония - причини, симптоми, диагноза, лечение

Хипертонията се нарича повишаване на кръвното налягане над нивото от 140 до 90, което има систематичен характер. Това е едно от най-честите заболявания на сърдечно-съдовата система. Според медицинската статистика между 20% и 30% от възрастното население в света е хипертонично, но сред хората между 40 и 65 г. честотата варира от 50% до 65%. Мъжете и жените са подложени на хипертония в същата степен.

хипертония е основна или съществена, когато нейната основна причина не може да бъде изяснена и второстепенна или симптоматична, когато причината за високото налягане е нарушение на работата на орган. Първичната хипертония обаче е по-често срещана.

Ако хипертонията не се лекува, то може да доведе до най-тежките последици до смъртта на пациента. Най-честата хипертония е усложнена от нарушения на бъбреците, мозъка и сърцето.

хипертония - причины заболевания

Досега не съществува недвусмислена информация за точните причини за високо кръвно налягане. Въпреки това, надеждно е известно, че неговият външен вид може да бъде провокиран:

- прекомерно тегло - неактивен начин на живот - консумация на големи количества сол - прекомерна консумация на алкохол - стрес - старост - генетика - хронична бъбречна недостатъчност - заболявания на надбъбречната жлеза или щитовидната жлеза.

хипертония - симптомы заболевания

Заблудата на хипертонията се крие във факта, че човек от години може да не знае, че е болен и съответно да не се лекува. Има различни форми на хипертония, всяка от които има свои собствени симптоми.

Преходната хипертония може да се разпознае чрез периодично увеличаване на кръвното налягане, което трае от няколко часа до няколко дни, връща се в нормално състояние и не го притеснява.

За лабилната артериална хипертония се характеризира с повишаване на кръвното налягане, продължаващо няколко дни, но може да бъде нормализирано само чрез приемане на лекарства. В този случай увеличаването на налягането се допълва от усещане за умора, главоболие, замайване или неприятни усещания в гръдния кош.

Стабилната артериална хипертония се характеризира с постоянно повишено налягане, което може да бъде нормализирано само чрез приемане на достатъчно сериозни медикаменти. Тази форма на хипертония е придружена от признаци на сърдечна недостатъчност, които се усещат при физическо натоварване.

Злокачествената артериална хипертония се проявява с много високо кръвно налягане, оток на краката, болки в сърцето, нарушено зрение, повишено количество урина.

За кризисния курс на артериалната хипертония се характеризира с периодично възникване на хипертензивни кризи, при които доброто състояние на пациента се влошава силно.

хипертония - диагностика заболевания

Първата стъпка за откриване на хипертония е да се измери кръвното налягане. За да се направи диагнозата по-точна, е необходимо да се регистрират най-високите стойности на кръвното налягане в три независими измервания. При повишени цени лекарят разпитва пациента и го преглежда. По време на интервюто се разкрива предразположението на пациента към хипертония, наследствените му фактори, лошите навици и естеството на симптомите.

Провеждат се и други лабораторни изследвания, които включват определяне на нивото на кръвната глюкоза, изследване на фонда, биохимичен кръвен тест, общ кръвен анализ и анализ на урината, ултразвук на вътрешните органи, електрокардиограма.

хипертония - лечение и профилактика

Лечението на хипертонията може да бъде нелекарствено и медикаментозно. Нефармакологично е спазването на диета с ограничение на солта, мазнините, смилаемите въглехидрати; благоприятни условия на труд и почивка; управление на стреса; отказ от злоупотреба с алкохол, пушене, употреба на други психоактивни вещества; ежедневно умерена физическа активност; нормализиране на телесното тегло.

С помощта на медикаменти, по-ниско кръвно налягане, елиминирайки неговите причини. Първо прилагайте моно- или комбинирана терапия. При отсъствие на ефект се използват комбинации от ниски дози антихипертензивни средства (главно намаляване на смъртността и риска от сърдечни пристъпи и удари).

Съвременната медицина има много надеждни и ефективни методи за борба с високото кръвно налягане и предотвратяване на нейните усложнения, поради което с навременния достъп до лекар и лечението на пациент с високо кръвно налягане може да доведе до нормален и пълноценен начин на живот.

Share:
Comments