Хиперплазия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Gipyerplaziya - увеличаване на броя на структурните елементи тъкани в резултат на техните излишък неоплазми, което се случва чрез amioticheskogo - директно и митотичния - непряко разделяне. По време на който просто се случва изгради tsitoplazamaticheskih ултрастурктура, в който първата промяна на рибозомата, ендоплазмения ретикулум, митохондрии, myofilaments. Според клетъчен състав, хистологично, открояват: жлезиста-кистозна хиперплазия, ендометриална хиперплазия, атипична хиперплазия на ендометриума (sinonim- аденоматозна хиперплазия, аденоматоза), ендометриални полипи.

За разлика от първите две, атипичната хиперплазия на ендометриума е преканцерозно заболяване, което при отсъствие на необходимата терапия може да доведе до дегенерация в злокачествен тумор. Процесът, който най-често се проявява по време на менопауза, когато менструалната функция спира поради възрастта. Приблизително хиперпластични преканцерозни процеси, водещи до рак на ендометриума, се наблюдават при десет процента от пациентите и понякога се запазват за дълго време и понякога се подлагат на процеси на обратно развитие.

Въпреки това, предвид факта, че заплахата от преминаването на текущи процеси към рак на ендометриума, първите симптоми на заболяването изискват по-внимателно отношение на лекаря към пациенти с аденоматозни полипи и ендометриална аденоматоза.

Рискът от злокачествено заболяване или злокачествено заболяване от хиперпластични процеси се увеличава с прогресивни метаболитни нарушения, изразяващи се в екстрагентни заболявания - нарушение на липидния и въглеродния метаболизъм, нарушения на стомашно-чревния тракт, функционално разстройство на хепатобилиарната система, затлъстяване, съпътстващо развитие на ендометриална патология.

Локална, ограничена форма на хиперплазия е полипът на ендометриума. Което, в зависимост от регенеративното преобладаване на тази или онази клетъчна структура, се разделя на: жлезисто-влакнести, жлезисти и влакнести полипи.

Gipyerplaziya - причины

Причините за хиперплазия, стимулираща клетъчната пролиферация, могат да бъдат:

- Нарушения на регулирането на растежа и метаболизма, нарушаването на корелационните връзки в системата на вътрешната секреция, увеличаването на преобладаването на функциите на определени органи под въздействието на стимуланти за растеж на тъканите - канцерогенни и бластомогенни вещества, продукти на разлагането на тъкани и т.н.

- наследствена тежест - рак на гърдата и гениталния рак, миома на матката, хипертония и др., заболявания и нарушения на менструалните и репродуктивните функции, хиперпластични процеси, оперативна намеса върху гениталните органи;

- съпътстващо - затлъстяване, хипергликемия, мастопатия, нарушение, отговорно за хормоналния метаболизъм на чернодробната функция, ендометриоза.

Gipyerplaziya - симптомы

В случай на заболяване, най-често се проявява следният симптом:

- интермедиларен кървав дебит;

- възникващи след закъснението на менструалния цикъл, кървене от матката - кратко във времето, но с обилна загуба на кръв или продължително време с умерена загуба на кръв;

- чести аномалии, прекратяване или спиране на менструалния цикъл, както и слаби пременструални и интерменеструални супозитории в нормалния менструален цикъл.

Gipyerplaziya - диагностика

За диагностика е необходимо: - ултразвук с помощта на трансвагинален сензор, - изстъргване на матката и цитологично изследване на материала. Изпълнете кюретаж по-добре с появата на кървене или в навечерието на менструацията. След това е необходимо да се изследва матката с оптична сонда. Степента на активиране на хиперпластичните процеси може да се определи като се използват радиоизотопни изследвания.

Gipyerplaziya - способы лечения

При избора на методи за лечение на възникващи хиперпластични процеси е необходимо да се вземат предвид особеностите: индикациите за изследването, възрастта на пациента и други гинекологични заболявания.

Процесът на лечение е разделен на 3 категории - хирургични, медикаментозни и комбинирани. Хирургическата процедура включва изстъргването на маточната лигавица с цел диагностициране или с цел спиране на кървенето. Извършва се по метода на лазерна аблация - каутеризация. В случай на ниска ефикасност или рецидив, може да бъде предписана хистеректомия - отстраняване на матката.

Медикацията, насочена към намаляване на нивото на естроген, се извършва главно от група лекарства, които включват аналози на прогестерон и гонадопин освобождаващи хормонални агонисти. Комбинацията включва хормонална терапия и хирургична интервенция.

Share:
Comments