Химия в зеленчуците и плодовете

Изобилието от пресни плодове и зеленчуци на пазарите и супермаркетите отдавна престава да бъде любопитство за руснаците. Това разнообразие обаче стана възможно само с помощта на специални химикали. В Европа и Америка тяхното приложение се превърна в неразделна част от селскостопанското производство. И какво да кажем за ситуацията в нашата страна?

Думата "пестициди" на латински означава "убиване на инфекцията", а самият наркотик се е превърнал в истинско спасение за световната аграрна индустрия. Приложението му позволи няколко пъти да намали загубата на култури, което беше необходимо поради бързия растеж на икономиките на редица развити страни. Но по-късно, когато учените установиха връзката между употребата на пестициди и появата на редица сериозни заболявания, световните износители на селскостопански продукти имаха ново главоболие - как да убедят потребителя за безопасността на продуктите си?

Днес в Съединените щати продуктите се тестват за стотици различни видове пестициди, в Европейския съюз - за петдесет и седем разновидности. В резултат на проверката на производителите се издават специални сертификати. Но в нашия пазар тестовете не се провеждат изобщо - освен ако има подозрение, а след това само четири пестициди. Само една лаборатория в Москва се занимава с този анализ.

По уверенията на експерти от Роспотбребнадзор въпросът не е в отсъствието на средства или квалифициран персонал - просто няма такъв проблем на руския пазар. Като обосновка за такава сигурност, тезата за високата цена на съвременните пестицидни препарати се предлага - те просто не могат да си позволят нашия производител, тъй като те не се прилагат универсално. Людмила Волхонская, ръководител на Московската служба за надзор на защитата на потребителите, отбелязва: "Ние намираме единици от тези продукти - не повече от 1%, а само един процент е за нитратните продукти. През изминалата година - нито едно отравяне на "химия".

По-голяма опасност, според експертите, за потребителите е бактериологичното замърсяване на домашните плодове и зеленчуци. Нашите производители използват естествени торове - просто, тор. Най-честата липса на санитарно третиране след прибиране на реколтата - идеална среда за яйца червеи и патогени хепатит "А". Първо място в степента на този риск се ягоди, плодове, които са близо до земята, и тъй като на техните неравни повърхности са идеалното убежище за този вид инфекция. Най-безопасните бяха наречени ябълки, круши и череши - всичко, което расте на дървета.

Как да се предпазите от риск? Отговорът на гений е прост - измийте, измийте и измийте отново. И, надявам се, местните производители няма да могат да развалят продуктите си "химията" дълго време.

Share:
Comments