Химически изгаряне на кожата: лечение вкъщи. възможно ли е

Изгаряния на кожата се причиняват от контакт на човек с горещо или горещо вещество, чиято температура е много по-висока от допустимата за човек.

Химичните изгаряния възникват при контакт на кожата с агресивни химикали, независимо от температурата на последната. В резултат на тяхното действие, химична реакция възниква между живите клетки и химическото съединение, което може да доведе до пълно разрушаване на кожата. Поради това химическите изгаряния са особено опасни, но повечето от тях могат да бъдат излекувани у дома.

Важно! Действието на химикалите върху кожата се случва дори и след спиране на контакт с корозионното вещество!

Причини за изгаряния на кожата

Степента на увреждане на кожата, методите за премедицинска помощ, по-нататъшното лечение на изгаряния и възможността за рехабилитация на кожата директно зависят от реагента, който засяга кожата.

От най-опасните химикали:

- Киселини (особено концентрирани: хлороводородна, сярна, азотна, флуороводородна и др.);

- алкали (каустик, каустик, негасена вар, амоняк);

- Някои метали и техните соли (натрий, калий, живак, тежки метали);

— Неметаллы (фосфор);

- газове (пари от бензини, киселини, фенол, азотни оксиди, бром и др.);

- Някои лекарства (бензоил пероксид, базирон и др.), Особено при предозиране;

- органични вещества (горещ битум, пари от петрол и др.);

- Окислители (водороден прекис, калиев перманганат и др.).

Характеристики на изгаряния на кожата

Киселинните изгаряния се съпровождат от повърхностно увреждане на кожата. Киселината, когато е изложена на протеин, води до създаването на коричка, която на свой ред предотвратява дълбокото проникване на реагента. Рани се оказва обширна, но не дълбока. Изключението е тежките изгаряния, когато са изложени на по-висока киселинност.

Как се появяват изгаряния с различни киселини:

Азот - клечки на жълто-зелен цвят, превръщайки се в кафяво

Сол - кожата става жълта

Sernaya - белези на бяло с преход към тъмно сиво

Оцетен корк светлосив или бял

Действието на алкали е по-опасно за хората. Алкали не създава коричка, но прониква дълбоко в тъканите. Реакцията протича, докато целият реагент завърши. По този начин, малко количество реагент може да повреди кожата до костта.

Раните след изгарянето с алкали изглеждат меки и леко влажни.

Металите създават дребни рани на повърхността, но имат свойството да влязат в кръвта и да отравят цялото тяло или отделни органи отвътре. Черният дроб, бъбреците, далакът, костният мозък са най-податливи на метали.

Газовете, органичните разтворители, окислителите и лекарствата обикновено не причиняват дълбоки изгаряния. Дори екстензивните химически изгаряния на кожата са напълно възможно да се излекуват у дома.

Газовете и органичните разтворители оказват най-силно влияние върху лигавиците, очите и дихателните пътища.

Дълбочина на кожните лезии, степен на изгаряне на кожата

За дълбочината на увреждане на кожата с химикали, изгарянията са разделени на градуси (подобно на степента на топлинни изгаряния):

- Първа степен - има зачервяване на засегнатите области, болка, сърбеж. Може да възникне подуване и подуване на повърхността. При натискане на кожата остават бели, дълги следи.

- Втора степен - с изключение на горните симптоми, засегнатата кожа е покрита с блистери с течност вътре.

- Третата степен е опасна, защото химическите реактиви причиняват разрушаването на клетките, отговорни за ремонта на тъканите. В такива случаи кожата не може да бъде възстановена самостоятелно. За да се лекува тъканна трансплантация е необходимо. При появата на изгаряния от третия етап се различават от предишните от наличието на мехури с кърваво съдържание, некроза на тъканите, наличие на синини и изгаряне на болка при докосване.

- Четвъртата степен е най-опасната за човек. Мястото на кожата може напълно да умре, функцията на двигателя е нарушена. Може би развитието на изгаряне на болести. Не винаги е възможно напълно да се възстанови кожата и работоспособността на човек. Лечението е възможно само в болнична обстановка.

Първа помощ за изгаряния на химически кожа. Как да се излекуваме у дома?

1. Премахнете лицето от контакт с опасно вещество:

- Сухото вещество трябва да бъде изстържено от дрехите и кожата на човек;

- Течностите се измиват с голямо количество вода за 30 минути;

Съвет! По-добре изплакнете раната с дестилирана или сварена вода, за да избегнете допълнителна инфекция. Ако няма наблизо, не чакайте, използвайте течаща вода.

- Бърнс с бързо вар, алуминиеви оксиди не могат да бъдат измити с вода, тъй като те реагират с него. Това може да доведе до разширяване на засегнатата зона.

2. След изплакване с вода, изгаряния от киселини се изплакват със слаб разтвор на сода за хляб или сапун.

Изгаря след действието на основата, промива се с 2% разтвор на оцетна или лимонена киселина.

Изгарят гореща вар, обработена с 20% разтвор на захар.

Веществата на основата на алуминий се неутрализират с бензин или керосин.

Действието на фосфора се улеснява от 5% разтвори на сода, калиев перманганат или меден сулфат (меден сулфат).

Важно! Неутрализаторите не могат да се използват за лечение на химически изгаряния на вещества (за киселини - силни алкали, а за алкали - разтвори на силни киселини). Много е трудно да се избере точното количество неутрализатор, а допълнителното количество реагент върху увредената кожа може да предизвика разширяване на зоната на изгаряне и да увеличи тежестта.

3. При тежки случаи (изгаряйте 3 или 4 градуса) незабавно трябва да се обадите на линейка.

4. Жертвата получава болкоуспокояващи средства (цитрамон, нимезулид, кеторолак и др.).

5. За облекчаване на болезненото състояние на човек ще ви помогне да вземете минерална вода, содна вода или топъл чай.

Следващото лечение на изгаряния на химическа кожа у дома

Химическите изгаряния с 1 - 2 градуса са напълно реални, за да се излекува у дома. За да направите това, използвайте всички видове антисептични и лечебни за лечение на рани мазила, кремове, спрейове. Най-ефективни са Левомикол, Депантенол, Бепантен, Левоетил, кремове на основата на сребърни соли и др.

При леки поражения на повърхността, по-добре е раната да бъде отворена, за да се ускори лечението.

В присъствието на блистери, които избухват, не бива да се използват прецизни марлеви превръзки. Те се променят най-малко веднъж на всеки два дни. При смяна на дресинга раната трябва да се третира със слаб разтвор на водороден прекис, йод или борна киселина. Ефективно и леко средство е хлорхексадинът.

Ако раните лекуват лошо, е възможно да се използва локален или общ антибиотик. Най-ефективните лекарства на основата на пеницилин или цефалоспорин (ампицилин, цефепим и др.).

Лечение на химически изгаряния на кожата с помощта на народни методи

Много добре известни народни средства са добри за рехабилитация на кожата след химически изгаряния.

Най-известните са:

- Сурови картофи - най-ефективни в първите минути след нараняване и леки изгаряния. Картофите се търкат върху рендето, а компресите се нанасят върху възпаления място сутрин и вечер;

- Листа от зеле - помага за премахване на болката и премахване на подуване. Листът се измива с гореща вода и се нанася върху раната;

- листа от листа - показва лечебен ефект върху леки рани;

- Компреси от ленено масло и пчелен восък - Чаша ленено семе се отоплява, добавете чаша пчелен восък. След разтваряне на последния добавете натрошен варен жълтък. Полученият мехлем се прилага върху раната няколко пъти на ден. Сместа предотвратява образуването на белези по кожата;

- Маз, на базата на сок от алое - Нарежете няколко листа от алое, отлепете тръните, смилайте. Добавете свинското месо или хранителната мазнина, докато се получи хомогенна маса. Смажете зоната на изгаряне, фиксирайте с превръзка;

- Масло от морски зърнастец - ефективно средство за лечение на изгаряния от различно естество. Прилага се върху марля и компреси се нанасят за една нощ. Можете да използвате смес от масло от морски зърнастец и витамин Е или яйчен жълтък;

- Дъбовата кора - е добър начин да се отървете от сърбеж. Една супена лъжица изсипете 200-250 мл. вода и заври 15 минути, след това настоявайте 45 минути, филтрирайте и направете лосиони върху кожата.

Не забравяйте! Колкото по-рано е била предоставена първата помощ за изгаряния, толкова по-бързо и по-ефективно лечението може да бъде у дома. В тежки случаи незабавно трябва да отидете в болницата.

Share:
Comments