Херния - лечебни свойства и приложение в медицината

Гряжник - общо описание

Gryazhnik е многогодишен растителен род, принадлежащ към семейството на карамфил. Има характеристика "пълзи" на земята разклонителни стъбла. Ланцетните или елипсовидни листа са доста малки (средно - 5 мм), обратното, са снабдени с назъбени стръкове от белезникав цвят. Кореновата система на растението е доста мощна, основният корен е гъст и крехък.

Жълто-зелените цветя са хетерогенни, малки, имат пет ненатрапчиви нишковидни венчелистчета. Образуват гъста гломерулна съцветие, състояща се обикновено от 5-12 цветя. Цъфтя бирата в периода от края на май до август, но се размножава през септември. Плодът е еднокръвен ядки с кръгла или овална форма, обвити в чаша.

Гряжник - видове и места на растеж

Общо в Азия, Африка, Европа, в целия средиземноморски регион има малко повече от двадесет вида херния. В Русия можете да намерите само пет вида:

- хернията на Besser - расте в степните и горските степи. Предпочита склонове и каменни откъсвания. Основните области на този вид са: европейската част на Руската федерация, Кавказ, Румъния, Далмация, източната част на Европа.

- gryzhnik гладка (или гола) - жител на Западен Сибир, почти цяла Европа, Северна Африка. Харесват сухи пясъчни места, култури, полета, крайпътни пътища, депозити, ръбове и др.

- ароматната билка (полигами) - се среща на пясъчни почви, расте в Централна Европа, Северна Азия, Западен Сибир, басейните Дон и Волга.

- Grasshopper сиво - концентрирано в районите Саратов, Воронеж, както и в Средиземно море, Мала Азия, Иран, Балканския полуостров. Предпочита глинени степи и каменисти склонове.

- Кавказката билка - расте предимно в Кавказ. В Русия тя обхваща чакъл и пясъчни райони на Западен Сибир.

Херния - лечебни свойства

За медицински цели в хората най-често се използва херния гола. Преди това тя се използва успешно за елиминиране на херния при малки деца. Сапонитите - компонентите на хернията - причиняват основния диуретичен ефект на растението. Заслужава да се отбележи, че херният е умерено отровна билка, така че нейното вътрешно приложение изисква известна предпазливост и дозировка.

Растението трябва да се приема с възпаление на пикочния мехур (цистит) и бъбреците (пиелонефрит) и като превантивно средство срещу образуването на пясък и камъни в пикочната система. Благодарение на диуретичния ефект, хернията се третира с капки, подагра, облекчава болката в стомашно-чревния тракт и мускулите, а наличието на рутинни (витамин РР) спомага за почистването и укрепването на стените на съдовете.

Външно, хернията се използва за лечение на екзудативен диатеза, екзема и други кожни проблеми. В хомеопатията и билковото лекарство растението е неразделна част от много лекарствени билкови лекарства.

Херния - лекарствени форми

Лекарствените суровини са голи билкови треви, съдържащи кумарин, херниарин, умбелиферон, флавоноиди, сапонин и рутин. Подгответе го по време на цъфтежа, първо изчистване на пясъка и различни примеси. Изсушете в открито пространство на сянка, докато се образува жълто-зелено сено с мирис на кумарин. Съхранявайте готовия екстракт в дървени контейнери в продължение на 2 години.

Грыжник — рецепт отвара

Една чаена лъжичка нарязан сух билд гол или космат hernium (има идентични свойства) се изсипва пълна чаша (250 мл) вряща вода, настояват за охлаждане, а след това щам. Вземи готов отвара на масата. лъжица три или пет п. в деня преди хранене (15-20 минути преди хранене).

Този бульон е подходящ за цистит (включително хроничен), уролитиаза, задържане на урина, бъбречна колика и други заболявания на пикочната система.

Прясното растение на сок използва две маси. лъжици три или четири п. един ден и изгаряне с вряла вода, тревата се прилага върху проблемни области и херния под формата на лапи.

Грыжник — противопоказания

- бременност, период на кърмене, - възраст до 12 години.

Значителен излишък от дозата на препаратите въз основа на херния може да провокира симптомите на централна парализа, гадене, повръщане, конвулсии, чревни колики, обща слабост на тялото.

Коментари

Олеся 19.04.2016 Фолк медицината е сила. Преди това нямаше лекарства, лекувани с билки. Мисля, че хернията наистина помага. Жана 20.04.2016 Хомеопатията и билковото лекарство използват херния в билкови препарати. Струва ми се, че всички тези билки са изпробвани от години и няма да навредят. Smorodinka 19.04.2016 За да използвате хернията, трябва да сте изключително точни. Лично аз не смеех да пия инфузия от него, да не говорим за това да давам на детето. Мила 19.04.2016 Обожавам растенията, научих нови разновидности на хернията. Благодаря на автора за интересна, информативна статия. Оксана 04/19/2016 Не съм чувал за герлин преди. На снимката растението е много сладко, леко растение, но всъщност е леко отровно. Обработена ли е херния?
Share:
Comments