Хепатит - причини, симптоми, диагноза, лечение

хепатит Има възпалително заболяване на черния дроб. Вирусният хепатит е основната причина за остро чернодробно увреждане. Острите хепатити могат да бъдат причинени и от цинеровируси, които са причинители на чревни инфекции, лептоспира, инфекциозни вируси на мононуклеоза, някои тропически паразити и септична бактериална инфекция.

Съществуват и остър токсичен хепатит, причинен от наркотици, индустриални отрови, гъбични отрови на бледогърли и други, както и радиационни или радиационни увреждания, със сериозни инфекциозни заболявания и токсикоза на бременни жени. Използването на алкохол също води до развитие на хепатит.

хепатит - симптомы

В леки случаи, хепатитът може да се прояви почти безсимптомно и може да бъде открит само при случайно или целенасочено изследване. В най-тежките случаи симптомите на това заболяване започват да се развиват по-бързо, а понякога и в комбинация с признаци на интоксикация. В средата на хепатита, иктерично оцветяване на лигавиците и кожата, бяло-глинесто изпражнение, урина с тъмна цветна бира и хеморагични феномени са характерни.

Цветът на кожата може да бъде шафран или оранжево. При леки случаи, хепатитът се вижда само при добра дневна светлина, а в началото има оцветяване на лигавицата на небцето и склерата. Често кръвотечение от носа и петехии, болни от хепатит, могат да нарушат депресираното психическо състояние, пруритус, безсъние и повишена раздразнителност, както и други признаци на увреждане на централната нервна система. Слезката и черният дроб ще се увеличат леко.

хепатит - лечение

При правилно и своевременно лечение може да се получи пълно възстановяване. Но в някои случаи, остър хепатит може да отиде до хроничен хепатит, а след това в цироза. В някои случаи може да се развие остра чернодробна дистрофия с остра неуспех, от която може да умрете. И пациенти, заразени с остър хепатит задължително трябва да бъдат хоспитализирани в специализирано отделение на инфекциозната болница и е необходимо да се провеждат санитарно-епидемични мерки източник на инфекция. пациенти токсичен хепатит трябва да бъдат хоспитализирани в центъра на отравяния, където те трябва да се организира за премахване на токсините от тялото.

Пациентите с остър хепатит трябва задължително да получат почивка в леглото, както и да запазят храната си с ограничено количество мазнини и повишено съдържание на въглехидрати. Необходимо е да се яде голям брой различни плодови сокове. В най-тежките случаи с тежко повръщане и анорексия е необходим 5 до 10% разтвор на глюкоза до 500 милилитра чрез интравенозен капков метод.

Когато има признаци на кома или претоварване с спешна индикация, е необходимо да се проведе масивна плазмафереза. С помощта на специален сепаратор или центрофуга е необходимо да отстраните 1,5-2 литра плазма и да вкарате 2 литра прясна замразена плазма. Прогнозата може да зависи от етиологията на заболяването, както и от тежестта на увреждането на черния дроб и навременността на лечението.

хепатит - профилактика

Пациентите с хроничен хепатит без екзацербация трябва да следват специална диета, с изключение на пикантни и пикантни ястия, животински мазнини и пържени храни.

Препоръчително е да се използва ежедневно извара до 100-150 г, сирене, нискомаслена риба във варена форма. Пациентите с хроничен хепатит се нуждаят от правилна работа, трябва да има ограничение в случай на тежко физическо натоварване и диета трябва да се наблюдава. Пациентите с агресивен хепатит се прехвърлят в група с увреждания III или II.

Share:
Comments