Кестен - лечебни свойства и приложение в медицината

Кестен - общо описание

кестен (Castánea) е еднолистова, широколистна дървесина или храст от семейство Буков, висок около 50 м. Багажникът има дълбоко сулкатна, кафява-кафява дебела кора. Листа спирала - два реда, кратко петилирана, широко копие, отгоре има формата на заострен клин или сърце. Тънки обеци от 5-15 cm, които съдържат най-вече стръкчета цветя, pistillate се намират отделно в близост до основата.

Семената растат под формата на триъгълни глобуларни вълнообразни котиледони с голям бял ембрион, съдържат голямо количество нишесте. В тънката жилава обвивка на ядките, със стеснене до върха, се намират останките от perianth и колоните. В самите тях ядките са яйцевидни, гърбици, допиращи се един до друг плоски страни. При събирането на прашец и нектар растението опрашва много насекоми.

кестен - виды и места произрастания

Существует 10 видов каштана (низкорослый, европейский, американский, городчатый, Сегю и др.) Несмотря на то, что это дерево предпочитает теплый и умеренный климат, встретить его можно в различных областях Восточной Азии, Средиземноморья и в районе Атлантического побережья США. кестен не переносит сухие и заболоченные почвы, по склонам гор его можно встретить на затененных местах безизвестковых горных пород.

Конският кестен (див) е малко по-различен от ядливият кестен, може да се намери на Балканите, счита се за европейска култура от 16-ти век. Във всяка възраст, растението се характеризира с доста бърз растеж и голямо количество растеж от булото. В Русия и Украйна, кестен може да се намери в южните райони, тя се смята за символ на Киев. Това декоративно растение е украсено с много паркове и площади в градовете.

кестен - лечебные свойства

Болкоуспокояващи, венотронизиращи и антитромботични свойства на това растение се използват широко в хомеопатията за лечение на много заболявания. Официалната медицина съдържа цял списък от лекарства на базата на някои видове кестен.

Примерный список заболеваний, при которых помогает средство из каштана , может выглядеть таким образом: малярия, понос, повышенная кислотность желудочного сока, бронхит, маточное кровотечение, спазм сосудов, невралгия, нарушение секретности желчи, туберкулез легких, гастрит, расширение вен на ногах, острый и хронический тромбофлебит, артериит, венозный застой,тромбоэмболия мелких сосудов. кестен хороший медонос, который обильно дает нектар, пыльцу и клей, имеет свойство очищать воздух от выхлопных газов.

кестен - лекарственные формы

Традиционната медицина за медицински цели може да използва плодове от кестен, цветя, листа и кори. Също така се използва сок от цветя и зрели семена. Кората се събира през пролетта след подрязване на дърветата, разпространява се за сушене във вентилирани, полуоткрити помещения. Листата могат да се събират през пролетта и лятото, но е по-добре в края на сезона, преди да започне пожълтяване.

Зрелите семена се изсушават в сушилня или се разпръскват със слой от 5 см върху рафтовете. Във фармакологията действието на кестена се дължи на влизането в състава му на гликозиди - ескулин и есцин, които понижават вискозитета на кръвта и забавят коагулацията му.

Във фармакологичната индустрия се произвеждат няколко наркотични вещества, които се произвеждат от плодовете на конски кестен, кора и листа. Eskuzan (Aescusanum) се произвежда в Германия, използва се за задържане на вени и разширяване на венозния кръвоток в краката. Esflazid (Aesflazidum) съдържа есцин и флавоноиди, се предлага в таблетки, се използва за флебит и тромбофлебит. Anavenol (анавенол) - драже, съдържащ екулин, рутин и натриев сулфон, този агент се използва за заболявания на вените.

кестен - рецепты

- Сок от кестенови цветя: вземете 20-25 капки сок на супена лъжица мед три пъти дневно преди хранене.

Меджик за лечение на възпаление на вените и хемороидите (отвара от плодове и листа от кестен): 5 грама плодове и 5 грама листа налейте 200 мл вряла вода, в запечатан емайлиран контейнер, за да стоите на водна баня в продължение на половин час, щам в гореща форма, донесете на оригиналния обем. При хемороиди, периодът на лечение е 1-4 седмици, с венозно възпаление - 2-8 седмици. Вземете 1 супена лъжица. лъжица преди хранене.

кестен - противопоказания

Трябва да се използват препарати от кестен от кон, които контролират кръвния протромбин под наблюдението на лекарите.

Коментари

Даша 04/22/2016 Аз също не знаех, че кестенът също е храст. Видях го като дърво и си мислех, че е точно така. Удивително е колко различни болести могат да бъдат излекувани от този кестен! Просто не мога да повярвам! Вероника 04/22/2016 И той третира туберкулоза и разширени вени и драскотини, както и много други неща, които няма да изброите. Това е наистина уникално дърво. И ако смятате, че плодовете му са годни за консумация. Като цяло той няма цена. И най-важното е, че това не е отровно. Ема 04/22/2016 Списъкът от болести, които могат да излекува кестен, е наистина огромен. Аз дори бях объркан. Но тогава намерих рецепти, които ми прилягаха. Имаме кестен, който расте, но по някакъв начин, когато не мисля за тях, за да бъдат лекувани. И сега разбрах, че това е много по-добре от таблетите. Гулнара 04/22/2016 Ние също не отглеждаме кестен. И в Украйна го видях много пъти. Но, винаги след цъфтежа. Имаме роднини в Украйна, а старите хора знаят как да използват кестен за медицински цели. За съжаление младите хора не се интересуват от това. Женя 04/22/2016 Това е, че това растение е едновременно храст и дърво? Видях само храстите. За лечебните свойства и не знаех. Яжте, след това, пържени кестени))) Харесва ми как изглеждат тези дървета в парковете. Нашият кестен не расте.
Share:
Comments