Кауфун - лечебни свойства и приложение в медицината

Брусника -описание

Кайби (vitis-idaea) е храст от семейство Хедър, с разклонено изправено стъбло на височина 25 см. Това растение е дълъг черен дроб, коренището е под земята повече от 5 години, расте и не излиза. Дължината на коренището може да достигне 6 метра, много части умират, а някои дават 5-6 нови храсти. Подземен живот на боровинките може да продължи 20 години, млад храст се появява на шестата година от живота.

Нагоре, блестящото тъмнозелено листенце е овално (обратно), леко извито нагоре, отдолу по цвета е по-светъл, матовите листа на повърхността са разпръснати кафяви точки, способни да поглъщат вода. Корола на цвете във формата на звънец, четири деникула, извити навън. Цветя (10-20 парчета) се събират в къси увиснали четки от бяло или розово.

Кафявата цъфтят през май - началото на юни в продължение на 15 дни, плодовете узряват през август и остават под сняг до края на зимата. Плодът е под формата на глобулино яркочервено блестящо зрънце, има киселинно-сладък, леко горчив, проституиращ вкус. Яденето на плодове, птиците носят семена до големи пространства, като по този начин се насърчава разпространението. Lingonberry е продукт на събирането на мед за пчели.

Кавъри - видове и места на растеж

Израства в смесени и сухи иглолистни гори, в влажни широколистни гори, на блатен блатен терен. Той предпочита влажните зони, но може да расте и на сухи места, често срещан в Европа, европейската част на Русия, Сибир, Далечния изток, Кавказ и тундрата. Народите на много страни са запознати с това зрънце още от древността, но древните гръцки автори не го споменават в своите произведения.

Кауфун - лечебни свойства

Това зрънце е едно от малкото, което има огромен списък от полезни свойства и няма абсолютно никакви противопоказания. Той има диуретичен ефект, е показан за уролитиаза, чернодробни заболявания. Карамфил помага при лечение на ревматизъм, подагра, хипоавитаминоза, скорбут. Традиционната медицина широко използва плодове за настинки и кървене от матката, болки в гърдите, ревматизъм и сърдечни заболявания. Тинктури от лимон и декоктери третират нощем инконтиненция на урината, цистит и пиелонефрит, захарен диабет. Сибирците използват боровинки с много заболявания на стомашно-чревния тракт, сърцето, настинките, солените отлагания и други.

Кюфтенови кнедли

Като лечебна суровина се използват както листа, така и плодовете. Събирането на листата се извършва през пролетта, когато плодът все още не започва. Те изтръгнаха, без да разкъсат коренищата. Основната стойност на листата се дължи на наличието в тях на арбутин, който, когато се счупи, образува свободен хидрохинон, киселини (гале, цинхона, винен камък), както и витамин С. Плодовете боровинки съдържат голям брой захари, киселини, мастни масла, витамини А, С, R и др.

Рецепти за краставици

- Самият той е ценен да се използват пресни плодове, които поради своите лечебни свойства могат просто да спестят от скорбут и авитаминоза, запек, колит и болен черен дроб. Соковите боровинки могат да смажат засегнатата област с краста.

- Напитките от плодове се приготвят под формата на тинктури на вода за 6 часа. В допълнение, напитките от сок от череша се използват за подобряване на общия тонус на тялото, запек, главоболие, грип. 50 грама сок трябва да се разреждат с студена преварена вода и да добавите мед или захар. Вземете 100 грама питиета 4 пъти на ден преди хранене.

- Тинктура от листа от череши: Изсипете листата с вряща вода и оставете за 2 часа. Вземете 1-2 супени лъжици преди хранене.

Lingonberry - интересни факти

- Каубъри няма абсолютно никакви противопоказания.

- Това е единственото зрънце, което може да се съхранява през цялата зима без опазване. Той не е кисел, не мухлясал и не се гние, благодарение на бензоената киселина, влизаща в неговия състав.

- Първото споменаване на червени боровинки дойде при нас от описанията на фламандския ботаник Rembert Doduns (Холандия) и датира от 16-ти век.

- Културните насаждения от този полезен плод са положени от 1960 г. в САЩ, както и в FRG (40 хектара), Швеция, Финландия, Полша, Холандия. Разработен е специализиран набор от механизми за грижа за културата.

Коментари

Aldine Press 04/17/2016 Заключението може да се направи тук сама - има боровинки по-често, толкова по-добре! Този съвет ми отговаря само - обичам боровинките, лесно мога да търгувам с други ягодоплодни за него. Често отиваме в гората, събираме това плодове, замръзваме и цялата зима, която ядем. Нито имате настинки, нито други "зимни" заболявания. Надежда 04/17/2016 Добре. не глупаци бяха нашите прадеди! Колко ужасни те със сигурност не ядат. Ако знаете за боровинките през 16 век, сега е просто грях да не използвате неговите лечебни свойства. Освен това има толкова много от тези свойства! Тома 04/17/2016 Бяха ми помогнати от боровинки с ревматизъм! Да, да! Странно, както звучи. Аз също не разбрах как една зрънце. който помага само за настинки (помислих си аз), може да ми помогне с ревматизма си да се борим. Но - и помогна. Това е просто чудо, а не зрънце. Галя 04/17/2016 Да това зрънце, просто истински панацея! Има толкова много в него! Винаги съм имала роднини, които живеят в провинцията, изгонват буркан от боровинки. И тя ми помага и с болки в стомаха, за да се бие, както и с настинки и други заболявания. Кира 04/17/2016 Интересно е да прочетете за боровинки, разбира се. Но, мисля, че това зрънце е известно с всичките му лечебни свойства. В крайна сметка това е просто склад от различни витамини, различни хранителни вещества. Но за факта, че третира ревматизъм - не знаех.
Share:
Comments