Катаракта - причини, симптоми, диагноза, лечение

Катарактой наречено очно заболяване, което се състои в мътността на основното вещество или капсулата на лещата (намаляване на тяхната прозрачност), придружено от намаляване на зрителната острота. Катаракта може да бъде вродена и придобита; прогресивно или неподвижно.

Вродените катаракта не напредват и ако мътността не е значима и не създава опасност за нормалното развитие на визуалната система на детето, тогава се наблюдава наблюдението на специалист без провеждането на кардинални терапевтични мерки.

Придобитата катаракта може да бъде:

- травматично - сложно (т.е. се появява поради усложненията на някои заболявания на окото или общо заболяване), - възрастта (развита в процеса на стареене).

Катаракта - причины

Няма точни данни за причините за развитието на катаракта, както и обяснения защо едно око е често по-травмирано от другото. Единственото нещо, което е известно е, че катаракта се формира поради натрупването на мъртви клетки в клетките на лещите, което води до замъгляване.

Основният рисков фактор за развитието на катаракта е възрастта. Първите първоначални пропуски в лещата обикновено започват да се появяват на възраст от 40 до 50 години. Приблизително половината от хората, които са достигнали 65-годишна възраст, до известна степен имат замъгляване на лещите, понякога - без зрително увреждане.

Също така катаракта може да се развие с диабет, катаракта в членовете на семейството, травма или възпалителни очни заболявания в миналото, очни операции, продължителна употреба на глюкокортикостероиди, продължително излагане на слънце, продължително излагане на йонизиращо лъчение и пушене.

Катаракта - симптомы

Симптомите на катаракта се определят от степента на загуба на лещата. По правило болестта се проявява:

- двойно виждане в болното око със затвореното второ око - неясни, мъгляви образи, които не могат да бъдат коригирани с очила - появата на миопия - усещане за отблясъци, излъчвания, особено през нощта - фотофобия - появата на халос около източниците на светлина - влошаване на цвета изглед.

Катаракта - диагностика

За диагностицирането на катаракта се провежда специален преглед. Първо и най-вече включва проверка на зрителната острота, а след това - с помощта на срязана лампа (специален микроскоп, който ви позволява да виждате структурите на предната част на окото при голямо увеличение). Ретината също се изследва с помощта на срязана лампа или офталмоскоп.

Катаракта - лечение и профилактика

По правило третирането с катаракта се извършва чрез хирургично отстраняване. В този случай се извършва подмяна на облачната леща с изкуствена леща. Най-модерният метод за хирургична намеса при катаракта е ултразвукова факоемулсификация. Днес тази операция в световен мащаб се счита за съвсем нормална, тя се извършва на амбулаторна база под местна анестезия.

В 95% от случаите той помага за подобряване на зрението на пациентите. По време на тази операция хирургът замества лещите, засегнати от катаракта, изкуствени, пластмасови или силиконови. По-рано лещата се отстранява заедно с капсулата, а днес капсулата на лещата се оставя на място, поставяйки нова леща в нея.

Ранната диагноза е много важна за лечението на катаракта. Всички лица на възраст под 65 години трябва да бъдат преглеждани на всеки 2-4 години от офталмолог; На 65-годишна възраст се препоръчва такова проучване да се провежда на всеки 2 години.

За да забавите развитието на катаракта в напреднала възраст, трябва да използвате капки за очи, витафакол и др.

За предотвратяване на катаракта лекарите се препоръчват да се откажат от тютюнопушенето и да следват балансирано хранене.

Share:
Comments