Кандидоза при мъжете: първите симптоми и признаци. методи за

Кандидозата при мъжете или така наречената мъжка млечница е колективното име на гъбичните заболявания от класа Candida, засягащи човешките генитални органи. Терминът "млечница" в народа се дължи на факта, че тази болест прилича на бяло кисело мляко с характерна миризма. Причините за кандидоза при мъжете, както и симптомите могат да бъдат доста различни. За това - по-късно в статията.

Причини за кандидоза при мъжете

Кандидатите от клас Candida могат да се появят при хора по различни причини. Така при най-малките благоприятни условия тези микроорганизми започват да се развиват бързо и да повлияват лигавиците на мъжките полови органи.

Трябва да се отбележи, че можете да хванете кандидоза не само от сексуалния си партньор. Доста често тези видове гъбички се откриват на кожата, лигавиците на устата, в червата на абсолютно здрави хора. Поради тази причина е важно да знаем, че развитието на такива гъбички може да бъде в тялото с намаляване на имунитета и влиянието на други фактори.

Следните са най-честите причини за кандидоза при мъжете:

1. Високо ниво на влага в лигавиците, което създава благоприятни условия за бърз растеж на бактериите. Особено активни такива гъби се разпространяват в кисела влажна среда.

2. Силното повишаване на нивото на захарта в кръвта може да даде тласък на развитието на кандидоза. Това се дължи на факта, че в такова състояние патогенни микроорганизми нищо не възпрепятства активния растеж, особено след като захарта ще се съдържа в човешката урина. Освен това, честото използване на всички видове бонбони също увеличава риска от млечница, както при жените, така и при мъжете.

3. Наранявания на лигавиците и кожата, в които ще се образуват язви в такива места, също е идеална среда за бързо разпространение на гъбичките.

4. Наличието на дисбактериоза в червата - това е една от най-честите причини за кандидоза. В такова състояние, полезните лактобацили вече не могат да възпрепятстват възпроизвеждането на гъбички, така че последният няма да попречи на "стъпването на краката" и да започне активния ви живот.

В този случай, трябва да се отбележи, че причината за дисбактериозата може да бъде дългосрочно лечение с антибиотици, отравяне или неправилно хранене. Също така, важна роля в това играе рязкото намаляване на имунитета.

5. Хормоналните неуспехи често се превръщат в основна причина за млечница при мъжете. В това състояние всички системи на тялото се подлагат на промени, които могат да повлияят на репродуктивната система.

6. Грешна или недостатъчно задълбочена хигиена на гениталиите, поради която човекът има оптимална среда за възпроизводство на гъбичките.

7. Използването на синтетично бельо, при което половите органи потват и създават оптимална влажна среда за живота на гъбичките.

8. Силният стрес и нервната свръхвъзбуда могат да намалят защитните сили на тялото, поради което ще бъде по-трудно да се бори с патогенни гъбички. Също така, вредните навици и недохранването играят роля в развитието на млечните жлези при мъжете, които в комплекса също са много негативно изложени на имунната система.

9. Инфекция с кандидоза от жена, която страда от активна форма на болестта. В този случай предаването на гъбичките може да бъде не само с незащитена интимна комуникация, но и чрез лигавиците на устата по време на сексуални ласки.

Освен това е важно да се отбележи, че наличието на хронични вирусни или венерически болести също прави човека по-уязвим към кандидозата и нейните сортове.

Кандидоза при мъжете: първите симптоми и признаци

Следните характерни признаци на кандидоза при мъжете и особеностите на курса им се отличават:

1. Човек започва да се чувства неудобно по време на интимна връзка. Постепенно неприятните чувства само се увеличават и се заменят с болка.

2. В зоната на интимните органи пациентът изпитва силна сърбеж и усещане за парене, което е особено забележимо сутрин.

3. По време на уриниране, човек ще страда от разрязване и изгаряне. Има и често желание за уриниране.

4. В областта на интимната зона има характерна киселинна миризма. На самата глава на пениса има бяло покритие.

5. Отокът на главата на пениса и зачервяването на препуциума се случва в по-занемарени случаи. Също така главата на пениса може да се лющене и боли.

Най-често срещаната млечна жлеза при мъжете е под формата на баланопостит. За установяване на точната диагноза урологът ще помогне на базата на изследване, симптоми и резултати от теста.

По време на диагностицирането също така е много важно (в допълнение към намазките) да дарявате кръв на нивото на хормоните и захарта в кръвта. Това понякога ще ви помогне да определите типа на кандидозата по-бързо и точно.

Кандидоза при мъжете: лечение

Лечението на кандидозата при мъжете се определя веднага след поставянето на диагнозата. Занимава се със самолечение в това състояние, ще бъде изключително неразумно и дори опасно, тъй като патологията има подобни симптоми с венерически болести. Освен това, пренебрегнатата кандидоза заплашва със сериозни усложнения.

Традиционното лечение на кандидозата при мъжете е следното:

1. Цел на противогъбични кремове и мехлеми (пимафуцин).

2. Назначение противогрибковых таблеток (Флуконазол, Флюкостат).

3. Използване на антибиотици (нистатин).

4. Цел на сухи прахове и антимикробни тави.

По време на лечението на кандидоза е важно човек да се придържа към следните препоръки на лекаря:

1. Откажете да пушите и пиете алкохол.

2. Намалете физическата активност.

3. Спазвайте диетичното хранене. Важно е напълно да се изключат от диетата сладки и мазнини, така че да не се даде "хранене" на гъбички.

4. За да защитите сексуалния си партньор, тя също трябва да се подложи на тест за наличие на млечница. Както показва практиката, ако един партньор е болен от това заболяване, тогава в 70% от всички случаи вторият партньор също ще бъде заразен. Скриването на такова заболяване ще бъде поне глупаво, защото това поставя здравето на близкия човек в опасност.

5. Временно изоставяйте интимните отношения.

Ако не лекувате кандидозата, мъжете могат да развият сериозни усложнения в състоянието. Най-често те са:

1. Неприятни усещания по време на интимна комуникация. Поради това, всяко сексуално желание човек може да отпада от дълго време.

2. Cystitis е възпаление на пикочния мехур, придружено от остра болка.

3. Нефритът е възпалително бъбречно заболяване.

4. Уретрит - възпаление на уретрата при мъжете.

5. Поради пукнатини и язви, които се появяват при млечните жлези, човек става по-податлив на сексуално предавани болести (чрез такива наранявания инфекцията може лесно да попадне в тялото).

Заслужава да се отбележи, че в тежка форма, кандидозата засяга простатната жлеза на мъж, причинявайки силно възпаление. Тя е в най-много, може да доведе до безплодие при хората.

Кандидоза при мъжете: превенция

Традиционната профилактика на кандидозата при мъжете е да се съобразят със следния лекарски съвет:

1. Важно е редовно да се наблюдава интимната хигиена на гениталиите. В този случай е най-добре да използвате течен сапун без парфюми и багрила.

2. Не можете да използвате интимните неща на други хора, особено кърпи, защото те могат да съдържат активни гъбички.

3. Необходимо е да се храните правилно и напълно да откажете да пиете алкохол. Също така е важно да се сведе до минимум консумацията на сладки, брашно и мазнини - "любимите" продукти на кандидозата.

4. Не трябва да разрешавате случайни интимни отношения с невергирани партньори. Също така, ако вашата жена страда от кандидоза, тогава докато тя не бъде напълно излекувана, не трябва да практикувате незащитен секс.

5. Трябва внимателно да обмислите вашето здраве и състоянието на гениталиите. При първите подозрения за гъбички човекът не се нуждае от срамежливост, а напротив - необходимо е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, тъй като навременната диагностика прави лечението по-лесно и ускорява времето за възстановяване. В противен случай болестта може да отиде в хронична форма.

6. На всеки шест месеца трябва да вземете тестове и да имате профилактично изследване с уролог.

7. Важно е да приемате витамини редовно и да избягвате стреса, за да запазите имунитета си.

8. Строго е забранено да се извършва самолечение с антибиотици. Ако е необходимо, те трябва да бъдат назначени от лекуващия лекар заедно с лакто-поддържащите бактерии.

9. Необходимо е да се контролира нивото на захарта в кръвта и да не се допуска максималното й увеличение.

10. За да избегнете травматизиране на интимни места, уролозите съветват използването на специални гелове. Те ще навлажнят необходимите зони и в същото време ще дезинфекцират интимната зона.

Share:
Comments