Камъни в жлъчния мехур: защо се образуват? как да се лекува

Ритъмът на живота на съвременния човек не означава нормална, питателна диета. В повечето случаи низшата диета е пряк път към развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. В допълнение към известния и добре познат гастрит, много хора страдат от по-рядко заболяване - холелитиаза или холелитиаза. Според различни оценки в населението те страдат до 15% от населението, рискът от развитие на болестта се увеличава с възрастта и след 65 години броят на пациентите се увеличава драматично до 40%.

Болката на жлъчните камъни е трудно, макар и дълго, незабележимо заболяване. Ето защо не го лекувайте леко. Важно е да сте напълно въоръжени.

Причини за камъни в жлъчката

Причините за образуването на камъни (конкрети) в жлъчния мехур са много. Определете с точност началния фактор, който е довел до развитието на болестта, може само лекар. Какви са причините, които могат да предизвикат образуването на конкрети?

• Наследствен фактор. Според изследването генетичното предразположение играе съществена роля в развитието на холелитиазата. Ако семейството има лице, страдащо от тази патология, с вероятност от 35% може да получите същата болест. Говорим за близки роднини. Разбира се, самата болест не е наследена. Характеристиките на метаболизма се предават. Но просто нарушения на метаболизма и са причина за камъни в жлъчката.

• Раса. Расовите характеристики не играят съществена роля сами по себе си. Въпреки това културните фактори, особено тези, свързани с храненето, са от голямо значение. По този начин имигрантите от Латинска Америка и Европа страдат от холелитиаза три пъти по-често от азиатците.

• Полска идентичност. Жените страдат от холелитиаза почти три пъти по-често от мъжете поради хормоналния произход. Ето защо, жените развиват повече жлъчка, необходима за неутрализиране на хормона-естроген.

• Върхови хормонални състояния при жените. Менопаузата, бременността и т.н. Тези състояния повишават риска от заболяването.

• Лечение с хормони. Лечението с хормонални лекарства удвоява вероятността от развитие на жлъчни камъни.

• Възраст на лицето. Огромна роля играе възрастта. Децата практически не страдат от конкрети. Още няколко пациенти на средна възраст, но основната категория пациенти са възрастните.

• Болести на стомашно-чревния тракт, ендокринна патология.

• Затлъстяване.

Това са само най-честите причини за камъни в жлъчката. Има много повече.

Първите симптоми на камъни в жлъчката

Симптомите и признаците на камъните в жлъчния мехур зависят от тежестта на органно увреждане. По принцип проявите са както следва:

• Най-характерните от първите симптоми на жлъчните камъни са болката. Болезнените усещания се различават значително в зависимост от причината. В случай на холелитиаза, това може да бъде обикновен билиарни колики или холецистит, който е започнал. В първия случай, болката е средна по интензивност, скучна или болезнена. То се локализира от дясната страна на корема, два пръста отдясно на епигастричния регион. Той е придружен от усещане за тежест в корема. В допълнение, тя продължава не повече от три часа, започва ежедневно почти по едно и също време и се усилва след поглъщане

Изключително различен характер на болка при холецистит. Усещанията за болка се режат и продължават дълго време (дни, седмици).

• Гадене и повръщане. Чести спътници на пациента с холелитиаза.

• Феномени с обща интоксикация на тялото. Сред тях, повишаване на телесната температура, главоболие, слабост, слабост. Това са признаци на камъни в жлъчния мехур, усложнени от холецистит.

• Подуване на корема, диария, тежест в корема, киселини в стомаха, оригване. Веднага тези симптоми на проявите на камъни в жлъчния мехур не са такива. Тяхната причина е стомашни проблеми. Но корена на злото е точно проблемът с жлъчния мехур.

• С развитието на заболяването може да се развие така наречената механична жълтеница. С кръвта, жлъчката, която не може да се движи през стомашно-чревния тракт, се разпределя в цялото тяло и оцветява очите протеините и кожата в жълто.

• По същите причини фекалиите придобиват жълтеникаво-бял оттенък. Последователността е лепкава. Това се дължи на съпътстващото поражение на панкреаса.

• Силната болка в дясната страна под ребрата, които не спират след приемане на аналгетици, трябва да предупреждават пациента. Това може да е симптом на инфекциозна инфекция на жлъчния мехур, което е усложнение на холелитиазата. В допълнение към болката в този случай се добавят симптоми на обща интоксикация на тялото, повръщане и диария. Това са страшни прояви, с които спешно се нуждае медицинска помощ.

Диагноза на жлъчните камъни

Диагноза на жлъчните камъни начинается еще в кабинете лечащего специалиста. Врач, занимающийся проблемамитжелудочно-кишечного тракта — гастроэнтеролог. К нему и следует обращаться.

При първоначалната консултация, лекарят ще започне да поставя под въпрос пациента относно оплакванията и тяхната природа: какво боли, как, кога започна, и т.н. След събирането на анамнеза (както се нарича на медицинския език), това е ред на физическия преглед или палпация.

Лекарят усеща мястото, където се намира жлъчния мехур, и моли пациента да прецени реакцията на болката. За всички останали, по този начин специалистът може да оцени структурата и размерите на черния дроб, който също често страда от холелитиаза.

Диагнозата е предимно инструментална. Лабораторните методи не са много информативни.

Най-информативен е ултразвукът. Тя дава възможност да се оцени състоянието на жлъчния мехур и да се открият пясък и конкрети в структурата на органа.

Ако ултразвукът не предоставя каквато и да е ценна информация, спорните проблеми се разрешават чрез компютърно сканиране или ехоскопия.

С конкрети в жлъчния мехур е също важно да се оцени функционалното състояние на органа. За тези цели се предписва сцинтиграфия (проучване, подобно на ЯМР).

Заедно тези методи са достатъчни за точна диагноза.

Лекуване на камъни в жлъчния мехур

В повечето случаи лечението на камъни в жлъчния мехур протича без изразени симптоми. В този случай само едно динамично наблюдение е достатъчно: това означава, че лекарите изчакват тактики за изчакване и наблюдение на напредъка на процеса. В този случай се предписва обща поддържаща терапия за жлъчния мехур и черния дроб:

• Аналгетици. За облекчаване на болкови синдроми при холецистит и колики на жлъчния мехур.

• Растителни препарати за поддържане на черния дроб.

• Хепатопротектори: за предпазване на черния дроб от нежелани ефекти, което е възможно при холелитиаза.

В по-тежки случаи няма начин да се направи без хирургическа интервенция. За да започнем с това, лекарите не поемат рискове, разчитайки на динамично наблюдение, но когато симптоматиката стане очевидна - операцията не може да бъде изоставена.

Кавитарните операции все повече се отдалечават на заден план, като отстъпват място на минимално инвазивната лапароскопия. Това ви позволява да се откажете от травматичните процедури в полза на минимално инвазивни, значително намаляване на риска от усложнения и следоперативна рехабилитация.

Предотвратяване на камъни в жлъчката

Съществуват няколко начина за намаляване на риска от развитие на строежи в жлъчния мехур:

• Оптимизирайте вашата диета. Основният вид камъни в жлъчния мехур е холестеролът. Те се формират с прекомерна консумация на животински мазнини. Следователно е необходимо да се намали консумацията им и да се въведат в диетата колкото се може повече продукти от растителен произход: зеленчуци, плодове и др.

• Изключете холеретичните продукти и средства за диагностицирана холелитиаза: ябълки и др.

• Често яжте (5-7 пъти на ден) на малки порции.

• Поддържайте умерено ниво на физическа активност.

Заедно тези методи ще спомогнат за избягване на конкрети на жлъчния мехур или, ако проблемът вече съществува, ще намали риска от усложнения и влошаване на хода на заболяването.

Камъните в жлъчния мехур далеч не са толкова прости, колкото изглежда. Това е сериозна болест, която може да доведе до много усложнения, до смъртоносен изход. Ето защо, пренебрегвайте здравето си не си заслужава. При първите симптоми се препоръчва веднага да се консултирате с лекар.

Share:
Comments