Калоричното съдържание и ситостта не са еднакви

Мнозина смятат, че усещането за лесен глад след хранене е ключът към успешната загуба на тегло. На пръв поглед това наистина е вярно: яжте по-малко - губете повече тегло. Но нашето насищане винаги е свързано с висококалоричното съдържание на използваните продукти? Оказва се, че това не е така. Известни специалисти по хранене препоръчват: да погледнете по-отблизо диетата си. Решихме да следваме съветите на специалисти.

Първо, нека видим - калориите винаги водят до чувство на бързо насищане? Не е така. Например една супена лъжица растително масло е малко вероятно да предизвика чувство на ситост, въпреки че съдържа почти 200 калории. Двустотин лири част от извара или 150 грама варено телешко, което съдържа същия брой калории, е много по-задоволително ястие. Защо се случва това?

Оказва се, че не всички калории са еднакви в нашето тяло. Те се съдържат в различни хранителни вещества - мазнини, протеини и въглехидрати - и следователно се обработват по различни начини. По-бързо от цялото тяло абсорбира въглехидратите. Тяхната енергия се освобождава на първо място и се изразходва за настоящите нужди на нашето тяло. Просто казано, колкото повече в диетата на въглехидратите, толкова по-бързо човек се чувства пълен. Същото важи и за протеините. За разлика от мазнините, които се натрупват в организма, протеините са просто строителен материал. Те се заместват главно от мускулни клетки. За излишъка от протеини мозъкът сигнализира доста бързо - малко вероятно е много от тях да могат да ги ядат. Следователно, протеиновите храни също имат високо ситост.

По друг начин тялото използва мазнини. Възможностите за тяхното натрупване при хората са огромни. По времето на животинското ни състояние мазнините са основният източник на енергия "за дъждовен ден". Изминало е време, а природата действа на един и същ принцип - да се складира колкото се може повече. Ето защо усещането за пълнота от мазни храни е много по-бавно, отколкото при използването на белтъчини или въглехидратни храни.

Съвременните специалисти по хранене разделят всички продукти на три групи - тези, които причиняват натрупване на мазнини, които не предизвикват и междинни. Първата група включва всички масла, включително слънчоглед, колбаси, колбаси, пелмени, млечно мляко и продукти с употреба - млечен шоколад и сладолед. Те насищат бавно, поради което се консумират в големи количества. Резултатът е наднорменото тегло.

Вторият вид са протеиновите продукти. Тялото им не може просто да рециклира мазнините в мазнини или не с неохота. Те включват риба и морски дарове, нискомаслено извара, постно месо и яйчен белтък. В същата група можете да добавите зеленчуци и храни, съдържащи сложни въглехидрати - зърнени храни и тестени изделия от твърда пшеница.

Междинните продукти не съдържат мазнини, а допринасят за тяхното натрупване в тялото. Те са богати на захар, което води до освобождаване на инсулин. И това е правилният начин да увеличите апетита. Това включва сладкиши и сладки плодове, както и алкохол.

Изключвам ли напълно продуктите, които причиняват натрупване на мазнини? Разбира се, че не. Основното е, че количеството му не надвишава нормата от 40 грама на ден, както препоръчват лекарите. Това е средната стойност за възрастен, който води нормален живот. За да контролирате теглото си, трябва само да проверите с опаковката на продуктите.

Съвременната диетология казва: броят на калориите, когато отслабването е остаряла техника. Това е неточно и неудобно - малко вероятно е да напишете енергийната стойност на всички закуски за един работен ден в бележника. И самите калории са различни - се оказва, че енергията от мазнините увеличава теглото, а протеините и въглехидратите бързо се консумират от тялото. Искате ли да отслабнете за истински? Не гледайте само на калориите. Намалете дела на мазнините и захарта, консумиращи повече протеини и сложни въглехидрати.

Share:
Comments