Какво трябва да знаете за еризипела. на какъв лекар да

От незапомнени времена, милиони и милиарди микроорганизми съжителстват с човека: самият човек е местообитанието на най-простите.

Досега хората не обръщат внимание на наемателите си.

Такава хомеостаза се запазва точно до момента, когато човешкият имунитет, като охраната, запазва безопасността на тялото и предотвратява "отчуждаването" на чужди микроорганизми.

Заслужава си обаче да защитим системата, за да даде най-малкото прекъсване, тъй като веднага се усеща цялата микрофлора.

Много микроорганизми не представляват заплаха за човешкото здраве, но има и други, които чакат подходящия момент за стачка.

Един от най-трайните микроорганизми, придружаващи ни от раждането до смъртта, е стрептокок.

Стрептококите живеят върху лигавиците, в стомашно-чревния тракт, върху кожата. Такива инфекциозни агенти провокират различни заболявания: ангина, колит. Когато се локализира на кожата - ерисаида.

Ерисипелас е инфекциозно заболяване, причинено от хемолитичен стрептокок. Патологията е опасна не само от козметична гледна точка, но и заплашва живота на пациента. Продължителното нелекувано ерисепелатозно възпаление води до проникване на инфекцията във вътрешната среда на тялото: засягат бъбреците, сърцето и т.н.

Да разгледаме тази опасна патология по-подробно.

Ерисипелас: причини

Ерисипела на крака, чиито причини са хетерогенни, се отнася до относително редки патологии. Типичен портрет на пациента е следният: една жена, на 45 години, има хронична инфекциозна природа, или подобно заболяване напоследък е отложено.

Никой обаче не е застрахован срещу развитието на това заболяване. Всичко зависи от комбинация от няколко фактора.

Непосредствените причини, които могат да предизвикат ерипопелатозно възпаление на краката, са няколко.

• Увеличен локален имунитет. Както се каза, достатъчно е да дадете на отбранителните сили на тялото свободно - стрептококусът незабавно си натоварва и се усеща. Отслабването на имунитета се извършва след прехвърлените инфекциозни заболявания. Намаляването на местния имунитет се провокира от честото използване на агресивни химикали, често измиване и т.н. Мазнините от кожата са необходими не само за поддържане на хидратирането на кожата, но и за предпазване на кожата от инфекциозни агенти.

• Повреди на кожата. Чрез малки рани, драскотини проникват в дълбоките слоеве на патогени.

• Подчертава нервното напрежение. Директно, за да причини еризипела, стресът не може да натовари, но нервното напрежение предизвиква депресия на работата на имунитета.

• Контузии.

• Наличие на предразположение към лезии на еризипела.

• Топлинно увреждане на кожата, измръзване, продължително излагане на ултравиолетова светлина.

• Рискът от еризипела е увеличен от наличието на захарен диабет в анамнезата.

Една от тези причини за развитието на еризипела е малка. За болестта започва да се развива комбинация от два или повече от тези фактори.

Ерисипелас: симптоми

Симптомите на еризипела не могат веднага да определят източника на проблема с точност. Първите прояви са общи, а не местни.

Хипертермията е необосновано и рязко изразена. Температурата на тялото на пациента се повишава до 39-40 градуса. Симптомите на обща интоксикация се свързват: главоболие, слабост, сънливост. В особено тежки случаи, началото на заболяването се съпровожда от гадене, повръщане и мускулни спазми.

Инкубационният период на възпаление на краката на ерисапелат, когато симптомите все още не са се проявили, но патогенът вече е влязъл в тялото, е около 2-4 дни.

След 24 часа от появата на първите симптоми се развиват локални признаци на възпаление:

• Кожата на засегнатата зона се подува, придобива пурпурен цвят.

• Пациентът изпитва парещи болки. Може да настъпи сърбеж.

• На мястото на дейност на патогенната флора се усеща разрив.

• Запушване на кожата.

• Кожата става гореща на допир.

Най-честата еризипела засяга долната част на крака. Това е много заразно заболяване, така че контактът с пациента трябва да се извършва внимателно и безопасно. Ако за кратко време не започнете лечението, може да се развият далеч по-опасни симптоми:

• Отлепване на горния слой на кожата.

• Образуване на гнойни нелекуващи язви.

В допълнение, прониквайки по-дълбоко в дебелината на кожата, стрептококи с ток от лимфа ще се разпространяват в тялото. Това означава, че може да започне метастатично увреждане на кожата на лицето, ръцете и т.н. Вътрешните органи също са подложени на атака.

Не мисля, че ерисепела е дребна болест, като студено. Симптомите са само малка част. Много по-опасни усложнения.

В остър период заболяването трае около 10-15 дни. Симптомите на възпаление на краката на ерисапелат могат да изчезнат внезапно и без лечение, но човек не трябва да бъде измамен. Болестта има свойството да се повтаря. Следователно, веднага щом пациентът установи дефекти в кожата под формата на червени петна, възникнали след неразположение, се препоръчва спешно да се консултирате с лекар.

Ерисипелас: диагноза

Диагнозата на еризипела е много трудна само в първия ден след началото на заболяването. В този период е трудно да се намери източник на инфекциозни заболявания.

По-късно клиничната картина става очевидна. Ерисипелас е придружен от характерни симптоми и външни прояви.

Специалист по кожни патологии - дерматолог. В Русия смесената специалност е дерматолог-венеролог. Този лекар е този, който трябва да отиде с проблема си.

Диагнозата се основава на събирането на анамнеза (устно разпитване на пациента относно неговите оплаквания и обстоятелствата на заболяването) и визуален преглед.

За потвърждаване на диагнозата специалистът предписва кръвен тест (общо). Този лабораторен тест разкрива признаци на възпаление (левкоцитоза, високо ниво на ESR), антитела срещу стрептококи.

Също така, за да се диагностицира еризипела на крака, се извършва вземане на проби от кожата (остъргване) за по-нататъшно изследване на инфекциозни лезии.

Ерисипелас: лечение

Лечението на еризипела трябва да се третира само от лекар. Самолечението е неприемливо, твърде много е заложено: усложненията са доста способни да доведат до смърт.

За целите на терапията се използват консервативни и хирургични методи. Консервативната терапия се състои в приемането на медикаменти. Предлагат се следните групи лекарства:

• Антибактериални средства. Основа на основните положения при лечението на възпаление на краката на ерисапалата. Името на лекарството се избира от лекар стриктно след изследване на изстъргането на кожата за причината за патогена и неговата чувствителност към антибиотици. Дозировката на лекарството трябва да е висока. Продължителността на лечението е 10-15 дни. В зависимост от тежестта на лезията.

• Противовъзпалителни лекарства. Признат строго след антибиотици. Отстраняването на възпалението води до отслабване на имунния отговор. Приемането на противовъзпалителни лекарства е приемливо само след края на острия стадий на еризипела.

• Антихистамини. Локалните прояви на ерипопелатозно възпаление могат да бъдат утежнени от алергична реакция към продуктите с жизненоважна активност на стрептококи. С тази помощ се справяте с антихистамините.

• Хормонални препарати с локално действие. Предписват се за облекчаване на локално възпаление и подуване. Въпреки това, само след антибактериална терапия.

В тежки случаи, когато се образуват гнойни язви, заразените кухини се отварят с по-нататъшно приложение на антибактериални мехлеми.

Ерисипела на крака - болестта е непредвидима и опасна. Тя не се развива толкова често, но ако се появиха първите прояви, вече е невъзможно да се справят сами. Без квалифицирана медицинска помощ не мога да направя. За щастие диагнозата не е особено трудна, което означава, че лечението ще бъде насрочено навреме. Лечението на еризипела не е проста задача. Въпреки това, с подходящо търпение от страна на пациента, благоприятен резултат е гарантиран. Важно е да се свържете с специалист навреме. Ерисипелас не е патология, която може да бъде отстранена. Усложненията са много сериозни, до смъртоносен резултат.

Share:
Comments