Какво трябва да направя, ако съм изгорил езика си: спешни

Случайно пиян вряла вода - най-честата причина за изгаряния на устната лигавица.

Това е много болезнено и неприятно.

Забърканият човек често изпитва трудности да разбере как да действа, за да облекчи болката.

Би било хубаво да сте напълно въоръжени (само в случай, разбира се) и да знаете точно какво да правите, ако изгорите езика, небето или гърлото си.

Какво да правя, ако изгоря езика си?

Слъзната уста е много нежна, затова изисква специално отношение. В допълнение, всичко, което е на езика, задължително попада вътре. Ето защо използването на конвенционални мехлеми за изгаряния в този случай е строго забранено. Всички те съдържат токсични вещества, които са опасни за здравето и живота.

Ако термичното изгаряне (от гореща напитка или храна), първо трябва да охладите увредената зона, за да облекчите острата болка. Рефлексивно, човек започва да диша често и бързо, като осигурява достъп до кожата на охлаждания въздух. Добър начин, но за дълго време по този начин не можете да дишате. Главата ми ще се върти.

Какво друго мога да направя?

1. Поставете замръзнал куб с вода или замразен плодов сок на езика. Студената съвършено облекчава болката и успокоява. Няма лед - обикновена студена вода ще направи.

2. Много е добре да поставите една лъжичка захар или мед на езика. Те бавно се топят, постепенно облекчават болката и успокояват изгорелия език. Не е възможно да се яде сладка наведнъж: тя трябва да работи най-малко три минути.

3. Ако къщата има алое, трябва да откъснете парче, да го нарязвате на половинки и да нанесете нарязания на мястото на изгаряне. Това е горчив, безвкусен, но помага бързо. В допълнение, предотвратява възпалението, има мощен регенеративен ефект. Вместо растение можете да използвате разтвор или гел от алое (продава се в аптека).

4. За да направите "домашно замразяване" (по аналогия с денталните инжекции), трябва да смучете лечебни бонбони за гърлото или срещу кашлица. Съставът трябва да включва ментол, бензокаин, лидокаин. Те са полезни при облекчаване на болката, създавайки охлаждащ ефект.

Когда боль немного притупилась, можно приступать к лечению слизистой. Из домашних средств известны своими антисептическими и регенерирующими свойствами отвары лечебных трав: шалфея, ромашки, коры дуба, календулы. Какво да правя, ако изгоря езика си?, еще? Можно применять полоскания содовым раствором, чередовать его с травяным полосканием. В период восстановления пейте зеленый чай, он тоже отлично заживляет ткани.

За бързото възстановяване на увредената мукозна мембрана и успокояване на скучната болка, маслените средства са много добри: аекол, масло от морски зърнастец или масло от витамин Е. Те се прилагат върху памучен тампон или пръчка и мястото на изгаряне се третира.

Какво да правим, ако небето се изгори?

Ожог неба очень сходен с ожогом языка. Чаще всего две неприятности происходят одновременно. Какво да правим, ако небето се изгори?? В принципе, то же самое, что и при ожоге языка. Последовательность действий: унять боль, продезинфицировать слизистую, проводить процедуры по ее восстановлению.

Студената вода ще помогне да успокои болката. Малко по малко отпивайки от стъклото, трябва да изплакнете небето. Веднага след като водата се нагрее, плюе или пие.

Много добре облекчава болката на суровата яйцеклетка. Трябва да се разбърква в студена вода и да действа по същия начин, както в предишния случай: изплакнете или постепенно изпийте.

Спрете болката и в същото време дезинфекцирайте лигавицата с водороден пероксид 3%. Небето се обработва с памучен тампон, богато импрегниран с разтвор. След боравене изплакнете устата с вода. Вместо пероксид, можете да използвате неприятен вкус, но много ефективен воден разтвор на хлорхексидин (използвайте го само, както е указано).

Добър резултат се прилага върху лигавицата на специален гел, предназначен да облекчи възпалението на венците. Това може да бъде например Холисал, Метрогилдента и т. Позиция е добра и за химическата подготовка Стоomatophyte - концентриран еликсир, състоящ се от вегетативни компоненти.

Нанесете върху мястото на изгаряне можете да използвате един и същ лист от алое, а билковите отвари и масла ще ви помогнат да се лекувате.

Какво да правим, ако небето се изгори? и появился сильный отек, волдыри, сильная боль, не прекращающаяся двое-трое суток, может сказать только врач. Лучше не тянуть и обратиться к доктору как можно скорее.

Какво трябва да направя, ако изгаря гърлото ми?

Изгарянията на устната лигавица са много неприятни и понякога смъртоносни. Не само врящата вода може да причини изгаряне. Децата могат да вземат малко оцет от красива бутилка или да опитат течен домакински почистващ препарат. А възрастните могат да станат жертва на алкали, киселина, отрова.

Какво трябва да направя, ако изгаря гърлото ми?? Прежде всего понять, что вызвало ожог. От этого напрямую зависит благополучный исход реанимационных мероприятий. Ожог горла опасен тем, что может возникнуть удушье, особенно если отек разовьется быстро, в течение нескольких минут.

Най-безвредният вариант е термично увреждане на кожата. В този случай се препоръчва обилна и много студена напитка. Пийте вода с малки глътки, за да премахнете първото нападение от болка. След това можете да вземете анестетик в течна форма. Това може да бъде решение на новокаин или лидокаин 0.25%. Бъдете внимателни с алергията: ако има реакция на лидокаин, това е смъртоносна.

Конвенционален лидокаин се продава в 2% разтвор. За да се приготви разтвора за поглъщане с изгорено гърло, ампула от 2 ml трябва да се разреди с 14 ml вода или физиологичен разтвор.

Смъртни изгаряния на гърлото, причинени от алкални, киселини, оцет, йод. Можете да ги разпознаете чрез повръщане, отделено от устата или специфична миризма. Слизените, маслени маси говорят за отравяне с алкали. Черните, жълтеникавокафяви, подути маси са признак на киселинно отравяне. Ако човек е отровен с йод, разглобяемият има син или кафяв цвят.

Не трябва да има самолечение: трябва спешно да се обадите на линейката. Възможно е обаче реанимация преди да пристигнат лекарите. При алкално изгаряне можете да дадете на пострадалия леко подкиселена с лимонена киселина, лимонена или оцетна вода. С киселина - слаб разтвор на сода или сапунена вода. Допълнителното лечение трябва да назначи лекар.

Ако изгарянето е термично, слабо и не изисква хоспитализация, можете да използвате слаб разтвор на калиев перманганат, сода, билков чай ​​(все едно лайка, невен, градински чай). Лекувайте по-добре гърлото с мастни витаминни препарати. Добро и обикновено зехтин.

Е, вдишване с масло от жълт кантарион, евкалипт, праскова помага. Ако къщата има екстракт от грейпфрут, това е чудесно лекарство, което определено трябва да се използва за възстановяване на лигавицата.

През първите дни след изгарянето, трябва внимателно да пазите гърлото си: да се откажете от дразнещи лигавици, остри храни, твърди храни. Замърсените зеленчуци, бульони, мазни течности, заквасена сметана, сурови протеини, топла напитка ще станат основата на диетата.

Какво трябва да направя, ако изгаря гърлото ми? химическими веществами, может сказать только врач. Опасно заниматься самолечением. Серьезно повредить слизистую можно даже лечебными препаратами типа люголя или йокса.

За да се предпазите от изгаряния, трябва да спазвате правилата за съхранение и употреба на битови химически или кисели хранителни продукти. И не забравяйте да проверите колко горещ е чаят в чашата или бульон в супата тур. Бог защитава онеправданите.

Share:
Comments