Какво трябва да направя, ако съм бил ухапан от змия:

Пролетта и лятото - време е за пикници и дълги разходки по гората.

Всеки е привлечен от чист въздух.

Тези пътувания обаче често завършват с неприятна среща със змията.

Как да се държим в тази ситуация и какво да правим, ако сте били ухапани от змия?

Какво да направя, ако змията ухапе и какво е опасно?

В повечето случаи любителите на разходките в страната се срещат с опасност под формата на обикновена украса. Ухапването му, както и ухапването на най-реалните змии, не е фатално. Тяхната отрова принадлежи към хемотоксичния тип, т.е. след ухапване, еритроцитите започват да се израждат.

Също така в отровната отрова съдържа вещество като невротоксин. Той отрицателно влияе върху работата на сърдечно-съдовата система.

Какво трябва да направя, ако съм бил ухапан от змия и какъв вид първа помощ?

Преди да научите за предоставянето на медицинска помощ, трябва да сте в състояние да разпознаете правилно симптомите на ухапване от ухапване. Те включват:

● болка в мястото на ухапване;

● оток;

● развитие на лимфангит и лимфаденит (възпаление на лимфните съдове и възли) през следващите два дни след ухапване.

Рядко, но може да има други признаци:

● локална некроза в мястото на ухапване;

● хеморагични мехури;

● повръщане.

Според лекарите в повечето случаи ухапването на змията е придружено от симптоми, подобни на отравяния. Броят на смъртните случаи в момента е по-малък от 10%.

Често се случва змията да е уплашена и да не ухапе докрай. В този случай отровата може да остане на повърхността на крайника. За да се предотврати абсорбцията й в раната, е необходимо тя да се извади от кожата с помощта на салфетки възможно най-бързо и спретнато.

За да намалите риска от възможни усложнения след захапка, трябва да знаете как да осигурите правилно първа помощ.

Кой бие

Да разпознаеш отровна хапка от неотровна може да бъде от външния й вид. Ако една или две точки са видими на място, е по-вероятно отровната змия да ухапе. Неотровите оставят няколко следи от ухапвания. Ако змията успя да убие, тогава е възможно да се уверите, че ухапването не е опасно, след като сте я предали с пациента в приемната.

Оставете опасната зона

Змии рядко се пълнят сами. Ако ухапването се случи в клиринг, тогава си струва да се отдалечите от това място до безопасно разстояние. Възможно е на това място да няма змия.

Фиксиране на крайниците

След ухапване е важно да се премества крайницата възможно най-малко. Всяко движение предизвиква увеличаване на кръвообращението, което ускорява разпространението на отрова през кръвоносните съдове. Натискането на мястото на ухапване определено не си заслужава, бързо ще се надуе и ще бъде много болно.

Обработка

Отивате в зони, където има змии, не трябва да се извършва без комплект за първа помощ. В него задължително присъстват антисептици (водороден пероксид 3%, глюконат хлорхексидин 2,4%, калиев перманганат 0,1-0,5%) и антисептични салфетки.

След ухапване е необходимо тялото да се измие добре с антисептичен разтвор, след това да се нанесе превръзка с антисептична салфетка.

Лечението трябва да се извършва внимателно, не трябва да оказвате натиск върху мястото на ухапване, а още повече да го нарязвате или да го нарязвате с някакви препарати.

Изобилна напитка

След змия ухапвания, трябва да се пие колкото е възможно повече вода. Всички диуретици също са разрешени. Това ще намали концентрацията на отрова в съдовете. Течността ще ускори известно време процеса на възстановяване и отстраняване на отрова от тялото.

Горепосочените действия трябва да се извършват, преди да се кандидатствате за медицинска институция. Не се опитвайте сами да се отървете от отровата. Според лекарите класическата "смучеща отрова от раната" няма да помогне, защото веществото бързо се разпространява с кръв.

След прилагане на лекарите пациентът ще бъде инжектиран със серум срещу ухапвания от змии. Ако пациентът има тенденция към алергични реакции, е необходимо да предупредите лекаря за това. В този случай ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на развитието на алергии. Често поради това и има смъртоносни резултати. Въпреки това, си струва да се помни, че едно хапче от алергия няма да спаси от развитието си след змийска хапка. Ако има първи признаци на реакция, е необходимо в следващата половин часа час да се свържат лекарите, където антихистаминовото лекарство ще се прилага интравенозно.

Какво не може да се направи, ако змията ухапе

Важно е да запомните, че неправилно оказваната първа помощ може не само да не спаси човек, но и да влоши състоянието му. Какво да направите, ако змийките хапят - описани по-горе, сега няколко съвета за това, което е строго забранено да се направи.

Приложете турникет

Това е изпълнено с тъканна некроза около ухапването. Надхвърленият турникет предотвратява равномерното разпределение на ензима на змийската отрова в тялото. Той в голяма доза се концентрира на едно място, което няколко пъти увеличава разрушителния си потенциал.

За да отрежете или разтривайте мястото на ухапване

Независимото изрязване на тъкани не само няма да се превърне в пречка за разпространението на отрова, но може да предизвика и различни инфекции.

Пийте алкохол

Противно на мнението на мнозинството, че това ще спести от отрова, строго е забранено да се пие алкохол след ухапване от змия. Способността му да разшири съдовете в този случай ще изиграе жестока шега: отровата ще се разпространи с невероятна скорост и нейното усвояване ще бъде по-бързо няколко пъти.

Какво да направя, ако змията ухапе: как да се предотврати захапка?

Ухапването на змията е много по-лесно да се предотврати, отколкото да се елиминират последиците от нея. Ако планирате пътуване до природата, си струва да си спомните къде е вероятно да срещнете змии. На първо място, това са места близо до блата, езера и други водни тела. Също така, змии често живеят там, където има много паднали дървета, покрити с мъх.

Ако планирате кампания за гъби или плодове, важно е да се погрижите да имате правилните обувки. Трябва да има високи гумени ботуши, а под тях е по-добре да носят вълнени чорапи. Също така при търсенето на гъби и плодове е по-добре да използвате пръчка, за да преместите тревата.

Отивайки на разходка из гората, си струва да си спомним, че змиите се страхуват от шума. Понякога, за да изчезне самата змия, е необходимо да говорите силно и шумолене листата с много крака. Змиите никога не атакуват на първо място, до последния опитват да избегнат сблъсъка с хората.

Ако възникне неприятна среща, е важно да замразите и да се опитате да се отдалечите бавно от змията, без да правите внезапни движения. Ако тя пълзя много близо, тогава трябва да спрете и да не се движите.

Ако планирате да прекарате нощта в природата или да се отпуснете с палатки, важно е да знаете, че дейността на змиите е точно в тъмното време на деня. По това време трябва да сте колкото е възможно по-предпазливи. Не пренебрегвайте наличието на фенерчета. В допълнение към осветлението на пътя, те ще ви помогнат да изплашите змиите.

През нощта е много лесно да грешите змия с трева или клонки, така че не е необходимо да повдигате нищо от земята, докато не сте сигурни, че е безопасно.

Имаше случаи, когато змии пълзеха в палатки. Рядко, но това също се случва. Как да се държим?

1. Необходимо е да се отдръпнете от него възможно най-бавно и внимателно.

2. Отворете всички изходи.

3. Да умре и да чака, докато змията напусне палатката.

Срещата със змия не означава, че ще те захапе. Ако не загубите самоконтрола си и не се справите с предстоящите чувства на паника, ти спокойно ще се разпръснеш с него и не трябва да си спомняте трескаво какво да правите, ако сте ухапани от змия. Разходка в гората, дишане на чист въздух, събиране на гъби и плодове, но бъдете внимателни и внимателни.

Share:
Comments