Какво трябва да направя, ако бях ухапан от оса: правилата за

Преследвачите на осите се отличават с лош характер.

Те често атакуват в пакети, ухаят болезнено и безмилостно.

Какво трябва да направя, ако бях ухапан от оса?

Как да действаме в опасна ситуация?

Какво да направите, ако ужилне оса: разликата от пчела

Въпреки факта, че пчелите и осите са близки роднини и много сходни, те се различават по външния вид и особеностите на ухапването. Особено агресивни оси стават в последните дни на юли и през август, когато броят на тези насекоми е най-висок.

Има основна разлика между оси и пчели:

• пчелата оставя яденето в раната, веднага след ухапването;

• Осадата разкъсва жилото от раната и ухапва няколко пъти;

• Ухапването на осите е по-болезнено, тъй като в отровата има повече невротоксин, хистамин, ацетилхолин и други активни вещества.

Именно поэтому первая помощь при укусе пчелы и осы разнится. Это особенно важно, если у человека есть склонность к аллергическим реакциям и счет идет на секунды. Какво трябва да направя, ако бях ухапан от оса? Оказать немедленную помощь и не пытаться выдернуть жало. Искать жало и пытаться выдернуть его после укуса осы бессмысленно: его просто нет.

Визуално разграничаване на пчела от оса е доста проста: първата има плътно, пухкаво тяло, а втората се характеризира с тънка, гладка повърхност на тялото и ясно изразени ленти. Осите са по-опасни, именно поради това, че ухапват няколко пъти: дозата от отрова с всяка хапка става все повече и повече. Те могат да атакуват цялата колония, което е истинска заплаха за живота.

Друг важен детайл: романтичната идея за пчелите, които се хранят с цветен прашец, няма нищо общо с оси. Тези насекоми са истински убийци, които безмилостно унищожават паяци, гъсеници, скакалци, мухи, молци и с радост вземат мърша и скрап. Ето защо, върху тялото на ужилване и увиване, много патогенни бактерии. Ако попаднат в раната след захапка, те могат да провокират развитието на абсцес или чревна инфекция.

Какво да направите, ако сте били ухапани от оса: симптоми на ухапване

Първият симптом на ухапване е силна болка на мястото на проникване в аспинската жилка. Болката се съпровожда от сърбеж, кожата става червена, отокът почти започва веднага. Тежестта на реакцията зависи от това къде насекомите ухапват. Най-опасните части на тялото са лицето и шията, особено лигавиците, гърлото, очите. Последствията могат да бъдат задушаване, възпаление на очната мембрана (панофталмит).

Ако има много ухапвания, има общо опиянение. Нейните симптоми са:

• повишаване на температурата;

• студени тръпки;

• силно главоболие;

• тахикардия (висока сърдечна честота), диспнея;

• болка в сърцето и стомаха;

• гадене и повръщане;

• Слабост и припадък.

Най-силно реагират на ухапвания от алергии, астматици, диабетици, малки деца и бременни жени. Те се нуждаят от задължително наблюдение на състоянието под наблюдението на лекар в рамките на 2-3 дни след захапката.

Какво трябва да направите, ако вирусът бит: първа помощ

След ухапване е важно да останете спокойни и да не предизвиквате атака на цялата колония от насекоми. Не можете да размахвате ръцете си или да се опитате да смажете нарушителя. Osu трябва внимателно да се изтрие. Ако я смажеш, жилото може да остане в раната. В допълнение, специалните вещества, съдържащи се в тялото на насекомото, могат да привлекат вниманието на други хора: ако се чувстват опасни, със сигурност ще атакуват.

Какво трябва да направя, ако бях ухапан от оса? Последовательность действий следующая:

• Дезинфектирайте хапчетата с водороден прекис, алкохол, водка, йод. Ще направи парче сапун или смачкана таблетка от аспирин. В крайни случаи просто трябва да изплакнете раната с чиста вода.

• Приложете компресията възможно най-скоро в мястото за ухапване. Неговата задача е да предотврати разпространението на отрова в тялото. Раната трябва да бъде покрита с чиста кърпа (подходяща е превръзката), да се постави нещо студено. В идеалния случай това е леден куб или нещо замразено. Ако няма нищо, можете да направите със студена вода компрес.

• Ако крайникът е ухапан, е необходимо да се приложи турникет над мястото за ухапване за същата цел. Тесната превръзка ще предотврати разпространението на токсични вещества.

• След половин час компресирайте и превръзката трябва да се отстрани и раната да се лекува с анестетично противовъзпалително лекарство.

За да отсечете отрова бързо отстранете от тялото, имате нужда от много пиене. Добра обикновена или минерална вода, сладък слаб чай. Напълно е забранено да пиете алкохолни напитки, не пийте мляко.

Какво трябва да направите, ако се осакатите: спешна хоспитализация

Човешкото тяло може да се справи самостоятелно с последиците от ухапването на насекоми. Въпреки това, ако една оса счупи лице с алергия, последствията могат да бъдат трагични. Токсинът може да предизвика незабавна реакция и човек без незабавна медицинска помощ просто ще умре.

Следните симптоми показват развитието на животозастрашаваща алергична реакция:

• силно подуване на клепачите, устните, лицето;

• бледност на кожата;

• дрезгав глас;

• недостиг на въздух, появата на лаеща кашлица;

• усещане за задушаване;

• загуба на съзнание.

Често на кожата има характерен обрив - кошерите. Анафилактичният шок и отокът на Куинк са смъртоносни. В първия случай, кръвното налягане спада незабавно, което може да доведе до сърдечен арест и белодробна недостатъчност. Във втория случай, ларингеалният оток блокира дихателните пътища, а човекът се задушава.

Какво трябва да направя, ако имам ухапване от оса и започна алергична реакция? Ако човек знае, че страда от алергия, трябва да има спринцовка с адреналин или епинефрин. Можете да направите инжекция чрез дрехи, за да не загубите ценни минути. Хората, страдащи от астма, могат да свалят първите признаци на задушаване със специален инхалатор. Ядрата трябва непременно да използват лекарства за подпомагане на сърдечната дейност (валодорин, нитроглицерин и др.).

Ако алергичната атака започне изведнъж, незабавно трябва да дадете антихистамини. Това ще забави опасното развитие на симптомите и ще ви позволи да си купите време, за да изчакате линейка или да побъркате в болницата.

Незабавна медицинска помощ трябва да се получи в следните случаи:

• Оса, ужилена от бременна жена или малко дете;

• пет или повече ухапвания на тялото на жертвата;

• засегната област на клепачите, шията, устните;

• Лице, което страда от алергия (дори ако симптомите не са ясно изразени) или сърдечно заболяване е ухапан.

Важно е да запомните, че реакцията на ухапване от насекомото може да се развие не мигновено, а в рамките на един ден. Има случаи, когато малки деца са били заведени в болницата твърде късно. Алергията не се проявява задължително чрез задушаване. Може да възникне некроза на тъкани, изискваща ампутация.

Какво да правите, ако ужилената ужилва: народни средства

При укусах ос можно использовать традиционные народные средства для снятия боли и отека. Какво трябва да направя, ако бях ухапан от оса? Подгответе компрес с деконгестант, като използвате всякакви средства за домашно лечение:

• слаб разтвор на оцет:

• Солен разтвор;

• разтвор на сода за печене;

• лимонов сок.

Достатъчно е да разредите чаена лъжичка от дадено вещество в чаша вода и да я накиснете с подкислена или солена вода.

Перфектно премахва отока на каша от свежи листа или корен от магданоз. Можете да прикачите срязан чесън парче, парче домат, ябълка или крушка на раната. Добре е да приложите напоена с вода таблетка Validol.

Можете да подготвите зелен мехлем от билки и да третирате кожата с този чудесен домашен антисептик. Razirayut в ръцете на един и същ магданоз, plantain, невен, флорентин и насложени под формата на лосиони в засегнатата област. Тъй като сушилният лосион се променя.

Когато напускате природата, винаги трябва да си спомняте опасността от ухапвания от насекоми. Знаейки какво да прави, ако някоя пчела или пчела е ухапала, можете да намалите риска от негативни последици до минимум.

Share:
Comments