Какво представляват транс мазнините и защо са вредни за

За много хора ще бъде голямо откровение да научите, че любимите им продукти съдържат бомба в реално време - транс-мазнини. Можете лесно да проверите сами, ако те са част от любимата ви "бисквитка".

Обикновено на етикета транс мазнините се крият под скромното име "хидрогенирано растително масло", "растително масло в закалена форма" и т.н. Това звучи доста безобидно, но всъщност това е едно от най-опасните вещества, които производителите някога са добавили към продуктите захранване. транс-мазнини

Откъде идваха транс мазнините?

Транс мазнините са открити в далечната 1903 година. Течното растително масло се загрява до висока температура, след което се обработва с пара в присъствието на катализатор (хидрогениран). В резултат на това молекулната структура на маслото се променя и продукцията е твърдо, мастно вещество със сив цвят, напомнящо за развалена мазнина.

Първоначално учените търсят само евтин заместител на мазнините за производството на свещ восък. По-късно се оказа, че втвърденото растително масло може да бъде добавено към храната вместо по-скъпата кремообразна, и това беше истинско откритие за хранителната промишленост. Така че животът на прост купувач включваше транс мазнини.

Най-често палмовото масло се използва за производството на транс-мазнини. Тя е в десетките, ако не и стотици пъти по-евтини от кремообразните. Ако палмовото масло се хидрогенира, можете значително да намалите разходите за бисквити и сладолед.

Последните научни изследвания показват, че яденето само на 2 грама транс-мазнини (това количество се съдържа в един поничка, пържена с такова масло) увеличава риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване с 23%.

Увреждане на транс-мазнините

Когато ядем транс-мазнини, тялото се забива в ступор. Техният растителен произход прави нашите клетки да мислят, че това е полезна ненаситена мазнина, но това не е напълно вярно. В хода на индустриалната обработка престава да бъде така.

Хидрогенираните растителни мазнини променят структурата на нашите клетъчни мембрани, нарушават тяхната пропускливост. Чрез повишаване на лошия холестерол и понижаване на доброто, транс-мазнините ни правят по-податливи на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, транс мазнините провокират развитието на затлъстяване, всички видове възпалителни процеси. Според някои доклади те могат да причинят безплодие и някои форми на рак.

Въпреки всички рискове за здравето, производителите продължават да добавят транс мазнини към продуктите. Дори такива известни компании като Нестле и Марс не го пренебрегват.

Хидрогенирано растително масло често се използва в хлебопроизводството, заведения за бързо хранене и всички видове заведения за хранене, т.е. където обикновено е невъзможно да се знае състава на крайния продукт. Ето защо, като проверявате само етикетите, не можете да ги управлявате.

Защо ни преследват?

Защо водещите производители, знаещи добре здравните рискове, продължават да зареждат продуктите си със смъртоносна добавка? Отговорът е очевиден - цена и удобство. Бисквитка, приготвена с истинско масло, няма да бъде конкурентна цена. Много по-изгодно е да го готвите на твърди сиви трансмазнини от палмово масло.

В допълнение към огромната разлика в разходите, продуктите с хидрогенирано масло продължават много по-дълго. Наскоро в американската телевизия публиката получи шоколадова торта, произведена преди 25 години. И какво мислиш? Все още изглежда страхотно.

Ако забраним транс-мазнините

След като Дания забрани използването на хидрирани мазнини за производство на храни, нивото на сърдечни заболявания в страната намаля с 40%. След Дания Швейцария последва. В други европейски страни единственото изискване е да се посочи количеството транс-мазнини върху етикетите.

Засега не е известно колко количество хидрирани мазнини може да бъде разрешено да се използват без риск за здравето, затова единственото правилно решение ще бъде да ги изоставим напълно.

От какви продукти да се боите

Списък на продуктите, в които почти гарантират наличието на транс-мазнини:

- бисквити, бисквити, сладкиши, кифли, тесто за пици, бургери за хамбургер; - маргарини и масла; - закуски (на базата на зърнени храни), енергийни барове; - готови смеси за тарталети, палачинки, смеси за приготвяне на шоколадови напитки; - бързо хранене, включително понички, пържени картофки, пилешки късчета и т.н .; - всички видове храна за закуски: чипс, бонбони, пуканки (обичайни или микровълнови); - Замразени вечери.

Хранителната индустрия също е удовлетворена от срока на годност на готовите продукти, измерен през годините, и необичайно нисък в сравнение с естествените си колеги. Например, за хидрогенирано масло, можете безопасно да пържете пържени картофи за цял месец, но обичайните зеленчуци трябва да се сменят всеки ден.

Остава да се запитате, дали ви е удобно?

Прочетете на:

  • Какво изпомпваше месото
  • Какви шампоани са вредни за здравето?
  • Защо да боядисате надениците
Share:
Comments