Какво представлява болестта на паркинсон? какви са всичките

• Старостта, както знаете, не е забавно. С течение на времето много функции на тялото постепенно избледняват, органите и системите започват да се износват неумолимо. По тази причина има голям брой типично "възрастни" заболявания и много от патологиите, въпреки че не са уникални за по-възрастните пациенти, са по-склонни да засегнат възрастните хора.

Една от типичните "стари" патологии е скандалната болест на Паркинсон. Това е дегенеративно-дистрофичен процес, засягащ екстрапирамидната система (специални групи от неврони на мозъка). Средно около 10% от хората над 60-годишна възраст страдат от това заболяване. Младите хора Паркинсонизмът практически не се отразява, но има изключения.

• При първите симптоми трябва незабавно да се свържете с специалист. Какви са симптомите и причините за болестта на Паркинсон?

• Болест на Паркинсон: причини

Съвременната медицинска наука не знае напълно какво причинява болестта на Паркинсон. Допаминовият механизъм на началото на заболяването е добре известен. Очевидно това е полиетологично заболяване (може да се дължи на различни причини). Общата причина, която се обяснява с по-голямата част от случаите на паркинсонизъм, е възрастта на пациентите. Колкото по-голям е, толкова по-голям е рискът от заболяване. Но всичко не е толкова просто. Генетиката играе огромна роля в развитието на патологията. Така че, ако един от роднините по възходяща линия е болен или страда от паркинсонизъм, вероятността за проявяване на патология се увеличава с 10-15%, ако и двамата родители - рискът е с 20% по-висок. Наследствената форма на болестта се проявява 10-20 години по-рано от други видове заболявания: в 40-50 години и се характеризира с по-бързо развитие и злокачествено развитие.

• В допълнение към възрастта и генетиката факторите на околната среда играят важна роля. Замърсената атмосфера, лошата вода и вредната храна, всички тези явления допринасят за вероятността от патология. Ето защо населението на мегаполисите и индустриалните центрове по-често страда от болестта на Паркинсон.

• Често не става въпрос за първичен паркинсонизъм, който спонтанно възниква сам по себе си, а за вторична форма на болестта: когато болестта се развива поради някакво външно заболяване или ендогенен фактор. Сред тези причини:

• Тумори на мозъка на всяка локализация. Води до повишено вътречерепно налягане и нарушена продукция на допамин (дефицит).

• Приемане на психоактивни вещества: наркотици. Особено опасен амфетамин. Причинява прекомерно възбуждане на неврони и последващи проблеми с метаболизма в мозъка. В този паркинсонизъм - по-малкото зло. Къде по-често се развива шизофрения, афективни разстройства и т.н.

• Приемане на антипсихотици. Невролептиците драстично намаляват нивото на производство на допамин, така че рискът от формиране на някои симптоми на болестта на Паркинсон е голям.

• МСП.

• Отложени вирусни заболявания: енцефалит и др.

• Токсични лезии на нервната система.

Първите симптоми на болестта на Паркинсон

Паркинсонизмът на всеки етап от неговото развитие се характеризира с характерни симптоми. Въпреки това, в периода на проявяване, симптоматиката може да бъде изтрита и объркана за артрит и множество други заболявания. Симптомите на болестта на Паркинсон могат да бъдат разделени на три вида: двигателни нарушения, автономни разстройства и психични разстройства. Всички симптоми на болестта на Паркинсон включват:

• Първият симптом на болестта на Паркинсон е акнезия: нарушение на двигателната активност. В този случай всички мускули страдат наведнъж: от най-големия до най-малкия. Става въпрос за факта, че човек не може нормално да извършва преглъщащи движения и дори да мига. Mimicry става бавен, движенията също са подложени на промени към дефицит.

• Друг характерен признак на болестта на Паркинсон е увеличаването на мускулния тонус, известен също като мускулна ригидност. Стегнатостта утежнява хода на мускулната акинезия. Пациентите имат чувството, че техните стави се състоят от зъбни колела (симптом на зъбно колело).

• Нарушаване на координацията.

Тези три симптоми водят до клиничната картина на паркинсонизма. Също така се наблюдава тремор на крайниците.

Болестта се усложнява от някои вегетативни разстройства:

• Запек, диария и други нарушения в работата на стомашно-чревния тракт. Те се дължат на намаляване на чревната перисталтика, липса на нормална двигателна активност (хиподинамия) и други фактори.

• Преходна хипотония. Това е рязък спад на кръвното налягане, когато позицията на тялото в пространството се промени. Такива пренапрежения на налягането могат да доведат до загуба на съзнание и дори инсулт.

• Затруднено уриниране. Всички по същите причини: намалена активност на гладките мускули.

• Повишена активност на мастните жлези.

Той е придружен от паркинсонизъм и психични разстройства:

• Промени в афективната сфера (депресия на настроението от депресивен тип или редуване на депресии с периоди на високо настроение).

Деменция. Когнитивно увреждане по дефицит. При пациентите разумът намалява рязко, те не могат да разрешат ежедневните проблеми.

Има и други симптоми на болестта на Паркинсон:

• Трудности с говора.

• Намалено либидо.

• Слабост.

• Нарушения в храненето.

Заедно тези симптоми са почти напълно съставени при всеки пациент с паркинсонизъм. Въпреки това, целият симптомен комплекс се развива бавно, постепенно. Може да е около години.

Диагностика на болестта на Паркинсон

От гледна точка на диагнозата, болестта на Паркинсон не създава големи трудности. Дори неопитен лекар на пръв поглед на пациента ще определи заболяването. Въпреки това, в началните етапи заболяването се проявява като неспецифични симптоми, като например болка в ръцете. Следователно, при първите подозрения за появата на болестта на Паркинсон, е необходима консултация с лекар. Паркинсонизмът не е лесен, той е "интердисциплинарна" патология, която се лекува съвместно от невролог и психиатър. Първият, на когото трябва да отидеш, е невролог.

Анамнезата е първата процедура, пред която пациентът трябва да се изправи. Нейната същност се крие в устното разпитване на пациента за оплаквания. В ранните етапи MRI и енцефалограмата се оказаха добре установени. Тези проучвания ви позволяват да схванете най-имплицитните промени от страна на мозъка.

Лечение на болестта на Паркинсон

Болезнь Паркинсона на сегодняшний день считается неизлечимой. Однако не стоит отчаиваться: при грамотном подходе симптоматику можно свести к минимуму. Лечение на болестта на Паркинсон, соответственно, симптоматическое, направлено на уменьшение проявлений заболевания.

Тактиката на лечението е въвеждането на възможно най-много лекарства. Всичко започва с тренировка за упражнения, масаж и оптимизиране на режима на физическата активност.

По-късно, когато болестта започне да прогресира, вече е невъзможно да се откажат от лекарства. Предлагат се следните лекарства:

• Невролептици, психоаналилептици за отнемане на симптомите на психоза и намаляване на продуктивните симптоми (делириум, халюцинации).

• Антидепресанти, хипнотици и седативи: предписани за подобряване на съня и нормализиране на емоционалния фон.

• Когнитивното увреждане (намалена памет, интелигентност) се коригира с помощта на специални медикаменти.

• Лекарства като лаксативи и т.н. се предписват за корекция на вегетативни разстройства (запек, проблеми в работата на стомашно-чревния тракт и др.).

В комплекса лекарствата и методите за упражнения могат да забавят значително заболяването.

Предотвратяване на болестта на Паркинсон

Няма конкретни мерки за предотвратяване на болестта на Паркинсон. Въпреки това, в силата на човек да намали значително риска от заболяване. За да направите това, трябва:

• Поддържайте физическата активност на достатъчно ниво. Хиподинамията увеличава риска от получаване на болестта на Паркинсон.

• Редовно "тренирайте" мозъка. Решаване на проблеми, решаване на кръстословици, играят шах. Това е универсална мярка за превенция срещу болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

• Използвайте антипсихотици внимателно. Такива лекарства трябва да се приемат само под наблюдението на лекар.

• Редовно се подлагат на превантивни прегледи с невролог.

Болестта на Паркинсон може да се развие през годините, не винаги процесът е очевиден за пациента. Следователно, самосъстоянието и самодиагностиката играят такава роля. При първите подозрения е необходимо спешно да се обърнете към лекаря.

Share:
Comments