Какво е отравяне с амоняк. как да разпознаете отравяне с

Съвременният човек живее в постоянен контакт с неблагоприятните фактори на външната среда, особено на вредните химикали. Високото ниво на урбанизация пряко засяга здравето на населението: жител на средния град е изправен пред пълна маса на Менделеев всеки ден. Едно от най-вредните вещества е амонякът. Отравянето с амоняк не е толкова често, но е много опасно, защото може да доведе до проблеми с дишането и сърдечната дейност. Всеки може да бъде отровен, така че трябва да научите повече за този реактив, рискови фактори. Също така, няма да е излишно да се научим на алгоритъма за първа помощ.

Какво представлява амонякът и какъв е механизмът на развитие на отравяне?

Амонякът е летливо (газово вещество). Този газ има неприятна, задушаваща миризма. В ежедневието човек се среща с амоняк под формата на 10% алкохолен разтвор (амоняк). Поради своята волатилност, това вещество се изпарява активно от разтвора, възбуждащо нервните центрове. Ето защо, амонякът често се използва, за да доведе човек в съзнание след припадък. В промишлеността амонякът се намира във високи концентрации до 30%. В по-голяма концентрация газът не се използва, тъй като е силно токсичен. Амоняк и подобни реагенти се използват в бояджийската и лаковата промишленост, в производството на текстил и др.

Механизмът на отравяне се свързва с алкалните свойства на амоняка: амонякът е алкален. Съществуват три вида отравяния с това вещество:

• Вдишване.

• В случай на контакт с кожата.

• В случай на контакт с очите.

И в трите случая механизмът остава същият: както всеки алкал, амонякът корозира тъканите и лигавичните органи: бронхиални тръби, очи, нос и т.н. Химичното изгаряне е по-силно, толкова по-висока е концентрацията.

Рискови фактори за отравяне с амоняк

Някои категории хора са изложени на по-голям риск от получаване на алкално отравяне. Сред тях:

• Работници в бояджийски и текстилни предприятия. Непрекъснато взаимодействайте с изпарението на амоняка. Преобладаващото мнозинство от пациентите са тези, които работят в заводи, където се използва амоняк.

• Жители на големи градове. Амонякът е продукт на разпадането на много вещества. Особено в риск хората, живеещи в близост до промишлени предприятия.

Противно на преобладаващото мнение, че само концентрирани вещества водят до отравяне, е необходимо да се каже следното. Можете да се отровите с всякаква доза амоняк, въпрос на време. Дори малко количество вещество, което има дългосрочен ефект върху тялото, може да доведе до токсични увреждания.

По този начин амонякът е опасен реактив, с който човек трябва да бъде внимателен.

Всички симптоми на отравяне с амоняк

Аммиак — это вещество, обладающее поверхностным действием на организм, это значит, что оно не воздействует деструктивно на нервную систему и органы (кроме легких). Однако от этого аммиак не перестает быть опасным. Всички симптоми на отравяне с амоняк можно разделить на три группы:

• Симптоми на кожни лезии.

• Симптоми на увреждане на очите.

• Симптоми на дихателната недостатъчност.

Симптомите на увреждане на кожата с амоняк включват:

• Зачервяване на кожата. През първите няколко часа кожата е почти винаги непокътната (освен ако не е високо концентриран амоняк). Зачервяването се дължи на притока на кръв към засегнатата област на кожата. Понастоящем се препоръчва да се избягва изплакване на ръцете с вода. Водата само засилва действието на амоняка.

• Болезнени усещания. Различава се в интензитет от незначителни до много силни. При дълбоки изгаряния болката не се усеща, тъй като нервните окончания се повредят.

• Некроза на засегнатата област. В противен случай, умирането на кожата. Повредената област потъмнява и започва да бъде отхвърляна от тялото.

• Външен вид на блистери, пилинг на кожата. В случай на недостатъчно дълбоко увреждане, кожата не е некротична.

По принцип симптомите са много сходни с тези на обикновените изгаряния.

Когато очите са засегнати, симптомите са още по-изразени:

• Склера за зачервяване. Това проявление е свързано с повишаване на вътреочното налягане и увеличаване на производството на сълзотворен флуид.

• Lachrymation. По този начин тялото се опитва да се отърве от чуждото вещество.

Замъглено виждане. Той се описва от пациентите като мъгла пред очите. Тя се причинява от лезия на конюнктивата.

Ако е възможно преждевременното съдействие, развиването на слепота.

Симптомите на поражението на дихателните пътища са много по-опасни и могат да доведат до смърт. Първите признаци на отравяне с амоняк при белодробни лезии включват:

• Повишено образуване на слуз в носа (хрема). Причинено от дразнене на носната лигавица.

• Загуба на глас. Или значително намаляване на обема. Това е един от първите признаци на отравяне с амоняк, тъй като веществото оказва влияние върху ларинкса и гласовите шнурове.

• Зачервяване на лигавицата и носа поради кръвообращението.

• Повишено отделяне на слюнката поради увреждане на лигавицата на устната кухина.

• Сухота в устата и носа.

• Усещане за изгаряне в гърлото, усещане.

• Кашлица.

• Гадене и повръщане.

• Затруднено дишане поради нараняване на белия дроб. Възможна пълна респираторна депресия, в този случай, не се извършва без спешна реанимация.

Както може да се види от списъка, комплексът на симптомите е широк. Но далеч не винаги е възможно да се определи какъв е източникът на проблема.

Първа помощ за отравяне с амоняк

При отравяне с амоняк, първа помощ трябва да се приложи веднага, дори при леки случаи.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите на линейка. Почти е невъзможно да се справиш с отравяне със собствената си сила. Токсичните лезии трябва да се лекуват от лекари (токсиколози, в тежки случаи - пулмолози).

Допълнителни действия са предназначени да улеснят и стабилизират състоянието на жертвата.

• Необходимо е пациентът да излезе от стаята възможно най-скоро. Свежият въздух ще подобри вентилацията на белите дробове, което означава отслабване на токсичния ефект на химикала.

• Както вече споменахме, никога не измивайте повредените зони с вода. Това важи и за кожата и лигавиците. Могат да се използват само слабо кисели разтвори на киселини. За тези цели ще се направи разтвор на лимонена киселина (половин чаена лъжичка на чаша вода). Това лекарство се използва за измиване на назофаринкса и кожата.

• Положението е още по-трудно за очите. Не е възможно да се мият очите с киселина, водата също. Какво остава да се направи? Необходимо е да се капе в очите на слаба упойка като Dickaine и да сложите чаши от слънцето. Повредените очи трябва да се лекуват само от офталмолог.

• Ако храносмилателната система е повредена в допълнение към очите, кожата или белите дробове, се използва слабо решение на сол. Трябва да пиете две или четири чаши вода и да предизвикате повръщане.

• След измиване на кожата, върху повредената област трябва да се приложи превръзка.

Не приемайте лекарства. Описаните стъпки са достатъчни, за да облекчат състоянието на пациента. Първата помощ за отравяне с амоняк е насочена само към стабилизиране на държавата. Самостоятелното лечение не си заслужава.

Отравяне с амоняк: лечение

Няма специфично лечение за отравяне с амоняк. Терапията е симптоматична, насочена към елиминиране на негативните прояви. За да се облекчи състоянието, пациентът е предписан да приема аналгетици и антиспазматични средства за спиране на болката. Динамично наблюдение, прилагане на превръзки с анестетици и регенеративни мехлеми се извършва. В края на острия период се предписват инхалации (лекарството се избира от лекаря).

Предотвратяване на отравяне с амоняк

Превантивните мерки съвпадат с техниките за безопасност при работа с това вещество.

• В случай на контакт с амоняк, носете предпазно оборудване.

• Препоръчва се да се избягва излагане на кожата.

• Ако живеете в райони с високи концентрации на амоняк, трябва да проветрявате помещенията само през деня: през нощта и сутринта предприятията най-активно изхвърлят газовите отпадъци.

По този начин, отравяне с амоняк се случва, макар и не толкова често, но е трудно за пациента. Изгарянето на очите и дихателните пътища са особено опасни. В първия случай съществува голям риск от слепота, а във втория - смъртоносен изход. Първата помощ трябва да се приложи незабавно след появата на симптомите. Лечението е симптоматично и има за цел да стабилизира състоянието.

Share:
Comments