Какво е глутен и за какво е вредно?

Какво е глутен? В какви продукти се съдържа? Може ли да навредиш на вашето здраве? Защо много хора преминават към безглутенова диета? Отговорите на тези и други въпроси - прочетете по-долу.

язч_1 (1)

Преди всичко, заслужава да се знае, че глутенът е сложен протеин, който е част от зърното на много зърнени култури, като пшеница, ръж, овес и ечемик.

Глутетът се нарича глутен. Това прави тестото еластично и влияе върху скоростта на нейното покачване при печене. Може да се намери във всички продукти от пшеница, ръж, овес, ечемик и производни, идва в хляб, роли, пита хляб, бисквити, багели, кифли, кексове, пици, люспи, тестени изделия, бира и др.

Какво е глутен

В допълнение, глутенът често се среща в много продукти, където се добавя изкуствено, за да се увеличи еластичността на останалата част от масата, за да се получи форма. Той може да вкарва кетчупи, превръзки, всякакви видове сосове, чипове, сладкиши, сладолед, соеви сосове, кубчета бульони, замразени зеленчуци, както и пържени картофки и витамини в капсули и таблетки.

Технологията на извличане на глутен от зърно е евтина. Глутена практически не се разтваря във вода и за да се получи, пшеничното брашно се смесва във вода - нишестето постепенно преминава в разтвор, остава само неразтворимата фракция (глутен), която след това се утаява и се използва за промишлено производство.

Бъдете внимателни към такива етикети на етикети като: "хидролизиран растителен протеин" и "текстуриран растителен протеин". С всичко това се разбира глутен.

Той дори може да отиде в козметиката. Преди всичко това се отнася до червило и прах. Също така обърнете специално внимание на състава на лосиони за тялото и кремове. Много козметични продукти включват витамин "Е", който обикновено се получава от пшеница. Това означава, че те могат да съдържат глутен, въпреки че етикетите ще се срамуват от него.

Глутенът не се абсорбира през кожата, но има винаги шанс козметиката, която я съдържа (например червило) да влезе в тялото, а хората с непоносимост към глутен ще имат проблеми.

Какво е толкова вредно за глутена?

В тялото на хората с генетично предразположение към една от фракциите на глутена (глиадини) се развива възпалителна реакция. При пациенти с целиакия, имунната система разпознава този протеин като чужденец и го атакува с всички налични средства. Проблемът е, че не само глутенът се удря, но и тези тъкани, в които се срещат имунните клетки. Преди всичко стените на тънките черва са повредени.

В допълнение към хранителния тракт, мозъкът, сърцето, ставите и другите органи страдат. Освен това много хора изпитват рядка непоносимост към глутен. Симптомите са слабо изразени и само в комплекс могат да накарат лекаря да направи правилна диагноза, което трябва да бъде потвърдено чрез специален тест.

Независимо от факта, че цьолиакия засяга само 1% от населението, според някои приблизителни оценки един на всеки три часовника е един или друг имунен отговор на глутен. Най-тъжното е, че в много случаи тестът за толерантност към протеин няма да даде ясен отговор.

Въпреки това, се забелязва, че много хронично болни хора с неясна диагноза след преминаване към безглутенова диета се чувстват много по-добре.

Нечувствителност към глутен при здрави хора

Защо проблемът с непоносимостта или чувствителността на глутена е толкова остър днес? Факт е, че пшеницата, която модерният човек използва за храна, е много различна от тази, която нашите прадеди ядоха. Последователи на Мичурин през последните два века специално подбрани сортове пшеница в посока на повишено съдържание на протеини, а оттук и глутен.

Не е изненадващо, че през последните 200 години честотата на челюстичната болест в човешката популация се е увеличила с 400%.

От друга страна, човешкото тяло не е много подходящо за смилане на зърно - основната храна на птиците, която има всички необходими ензими за това.

Симптоми на непоносимост към глутен

Ако сте загрижени за често болки в корема, разстройство на изпражненията, обща слабост, анемия и подозирате, че има латентна непоносимост към глутен, тогава пробната диета, с изключение на продуктите, които я съдържат, ще ви помогне да определите правилната диагноза.

Въпреки това, не забравяйте, че безглутенова диета се отнася за лечебна, а не хипокалорична. Отслабвайте с нея без никакви допълнителни ограничения, макар и възможно, но трудно.

Дали диета без глутен ще помогне да отслабнете?

Да, ако напълно премахнете брашното, ще започнете да отслабвате. Но ако купувате специални продукти, които не съдържат глутен, надеждите ви за загуба на тегло не могат да бъдат оправдани. Много храни без глутен съдържат значително повече калории и наситени мазнини, отколкото техните обикновени колеги. Производителите се опитват да направят бисквитки от елда, подобни на бисквити от пшеница, и да добавят прекомерни количества захар. Калоричното съдържание на такава "бисквитка" може да се види на опаковката. Продукти без глутен се продават в големи супермаркети до захарни заместители и диабетични продукти.

Можете да готвите без глутен:

  • Ястия от тиквички
  • Леща чинии
  • Готвене с броколи
Share:
Comments