Какво да направите, ако раната не се лекува - задължителни

Износване, изрезки, драскотини, изгаряния в различна степен или всякакви други увреждания на кожата - няма такъв човек, който лично или на примера на близките си не е срещал такива рани.

Ако се обърнат сериозни медицински проблеми към лекаря, леките рани се третират независимо или просто не им обръщат внимание.

Но тялото не винаги успява да се справя и често раните не се лекуват, нито лечебният процес трае дълго.

Има случаи на омокряне.

И така, каква е причината за дългото изцеление? Какво ще стане, ако раната не излекува?

Или какво трябва да направя, ако раната ми е ранена? Кога трябва да отида при хирурга? Нека се опитаме да разберем това.

Раната не се лекува

Лечебният процес до голяма степен зависи не само от тежестта на увреждането. Има много фактори и причини, които пряко засягат това. В допълнение, не всички рани лекуват същото, и това зависи от техния специфичен вид. Раните обикновено се разделят на естеството на нараняването:

1. Рязане - Такива повреди обикновено имат гладки ръбове и лека дълбочина. Те могат лесно да бъдат приложени от всеки остър предмет. Например, бръснач, нож, стъкло и т.н. Времето за изцеление на такава рана трае не повече от една седмица и зависи от нейната дълбочина.

2. Нарязан - възникват в резултат на въздействието на остър пиърсинг обект (ноктите, шипове, стърчащи частици и т.н.). Оздравяването на такива рани до голяма степен зависи от дълбочината му и се усложнява от липсата на достъп на кислород вътре в самата рана.

3. Нарязан - може да се нанася от всякакъв остър инструмент (брадва, коси, въртящи се елементи на производственото оборудване и др.). Невъзможно е да се лекуват такива рани сами, тъй като те са много дълбоки и често са съпроводени от костни наранявания.

4. Радвам се - ръбовете на раната в този случай са неравномерно "разкъсани". Такива щети могат лесно да се получат, когато триото е повредено. Те се лекуват много дълго (до един месец). Обикновено се усложнява от некроза и гной.

5. Scalped - когато кожата виси като "парче". Ако раната не е заразена и има малка повредена повърхност, то няма да отнеме повече време да я излекува, отколкото за изрязана рана;

6. Удари - не лекува рани месеци. Те причиняват както домашни, така и диви животни.

7. Обезпечен - такава рана може лесно да се получи чрез удари с пръчка или палка. Лечението се усложнява от омекотяване на тъканите и тромбоза на съдовете му и те могат да се излекуват до няколко седмици.

8. Изгаряния също могат да бъдат приписани на рани и времето на тяхното излекуване зависи не само от вида на щетите (химически или топлинни), но и от степента на тяхната тежест.

От горното можете да направите грешното заключение, че времето за заздравяване на раните е стабилно. Но в действителност това е далеч от случая. Голямо влияние върху продължителността на изцелението може да бъде естеството на произхода на раната, неправилно оказвана първа помощ или инфекция в лошо качество на обработката.

Възрастта, съпътстващи заболявания, водещи до нарушаване на метаболитните процеси и намален имунитет, също могат да забавят този процес. При хората с диабет, СПИН и носители на ХИВ, раните не могат да се лекуват през годините.

Лечение на раната или какво да се направи, ако раната не излекува - наркотици

Недвусмислено най-добрата препоръка, ако раната не се лекува дълго време, е да кандидатствате за квалифицирана помощ своевременно. Обработената рана ще се излекува много по-бързо. Специалистът ще даде препоръки за правилната грижа за нея и при необходимост ще предпише лекарства за лечение. Но ако по някаква причина това не е възможно, опитайте се да следвате следните задължителни правила:

1. Ако раната е нова, опитайте се да спрете кървенето - изплакнете раната с 3% водороден прекис. Не можете да каетеризирате мястото на увреждане с йод. Тя причинява тежки изгаряния на тъкани, като по този начин усложнява лекуването. Те могат да третират кожата само около увреждането.

2. След спиране на кървенето и по-нататъшно напускане, лекувайте кожата около раната преди обличане, за да предотвратите инфекция. Най-доброто за тези цели е медицинският алкохол. В крайни случаи, нещо, съдържащо алкохол, ако е възможно, не е в състава на етерични масла.

3. След това лекувайте самата рана с пероксид и потупвайте себе си с превръзка или марля. Уверете се, че няма останали нишки върху увредените тъкани. Внимателно проверете раната и отстранете чуждото тяло, ако е (фрагменти, остатъци от дървесина от трески и т.н.).

4. След това изплакнете раната с асептичен разтвор - "Хлорхексидин", "Фурацилин" или слаб разтвор на калиев перманганат.

5. ARSOSULFON® крем помага за ускоряване на изцеждането на ожулвания и малки рани. Комбинацията от антибактериален компонент на сребърен сулфатиазол и сребърни йони осигурява широка гама антибактериално действие на крема. Можете да прилагате наркотика не само към рани, намиращи се на открити части на тялото, но и под бинтове. Агентът има не само заздравяване на рани, но и антимикробно действие и освен това спомага за заздравяването на рани без брут1Необходимо е да прочетете инструкциите или да се консултирате с експерт.

Досега, поради невежество, раните се поръсват със "стрептококи". Но експертите не препоръчват това. Когато реагира с таен прозрачен серозен ексудат, прахът му покрива раната с трудно измиваем "кора". Под нея, когато раните са мокри, ексудатът се натрупва, което може да доведе до дълъг период на изцеление или изнурение.

Какво да направите, ако раната е ранена - възможните последствия

Първият признак на супурация е изпускането от раната на вискозен, мътно леко жълтеникав ексудат (гной). Когато се появи, незабавно дезинфекцирайте повърхността на раната. Но преди да го измиете, първо трябва внимателно да отстраните гной от раната със суха марля и само след това да лекувате ръбовете и самата повърхност на раната.

Ако има възможност незабавно да се обърне към хирурга - гнойните изхвърляния не трябва да се отстраняват. Техните характерни черти ще помогнат на лекаря да определи степента на пренебрегване на раната.

Ако раната е ранена и не е лекувана правилно, могат да възникнат сериозни усложнения както от локален, така и от общ характер. На мястото на щръкнали в най-добрия случай може да се образува абсцес - гной, когато отива на мястото на инфекцията и не се различава от други тъкани (има ясни граници). Такъв абсцес се отваря и може да отнеме до един месец, за да се лекува. В най-лошия - флегмон. В този случай, гной може да се диспергира в други тъкани и да доведе до по-сериозни усложнения, до ампутация, възникване на сепсис и смърт.

Какво да направите, ако раната е ранена - народни средства

Има много рецепти за народната медицина, които позволяват да се почисти раната от гной и да се ускори лечебният процес на гнойни рани.

Най-често срещаният е сокът от растението алое. Те трябва да измият много гнойни рани след измиване, преди да приложат превръзката.

Най-бързата резорбция на инфилтратите и абсцесите се насърчава от лосиони от билка на сладък картоф.

Чудесно лекарство за гнойни рани, особено разфасовки, сок от горчив пелин. Те, като сок от алое, трябва да напояват измитата гнойна рана, а на ръбовете му да се използват листа от мента.

Популярен метод е народната техника за лечение на гнойни рани с коприва. Добре изсушените и прахообразни листа от коприва се поръсват с рана, изчистена от гной и след половин час я измиват с бульона на същата коприва. За да приготвите такова отвара се нуждаете от 100 грама коприва, за да излеете половин литър вряла вода и да доведете до възпаление. След това добавете 50 грама мед, разбъркайте добре и охладете. Преди употреба, отвара трябва да се филтрира.

Не трябва да се забравя, че не всяко лекарство може да дойде при определено лице и в някои случаи да влоши състоянието на раната. Ето защо, преди да ги използвате, трябва да се консултирате с специалист.

Какво да направя, ако раната не излекува - кога трябва да отида при хирурга?

Ако дори малка рана не се излекува дълго време (повече от седмица). Ако след 2-3 дни се появи гноен излив, и краищата станаха червени и възпалени. В областта на увреждането имаше пулсираща болка, температурата на тялото рязко се повиши до 38 градуса - веднага трябва да отидете на хирурга. Специалистът ще извърши първоначалното лечение на раната, ще извърши изследването и ще предпише подходящо лечение.

Също така, ако възникне дълъг нелекуван раните на фона на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, което затруднява кръвообращението. Ако човек има диабет, има онкологични или хронични инфекциозни заболявания - не трябва да отлагате посещението при лекар, трябва незабавно да посетите специалист.

1 Е. Третякова. Комплексно лечение на дългосрочни нелекуващи рани с различна етиология. Клинична дерматология и венерология. - 2013.- №3

Share:
Comments