Какво да направите, ако кучето хапе - първа помощ, методи на

Ухапването на кучета варира в тежест.

При повърхностна захапка, животното уврежда кожата със зъбите, което води до повърхностна рана.

Зачервената хапка често е съпроводена със силна загуба на кръв и затова е най-опасната за живота на човека.

Какво трябва да направя, ако съм бил ухапан от куче?

Причини за агресия при животните

Всяко куче може да хапне, независимо от породата и размера. Никой не е имунизиран от ухапването дори на "домашния любимец". Кучетата могат да хапят по време на играта. Най-голямата опасност за кучетата е за децата.

Глад, болест, лошо отношение на собственика, възпитание на гняв - всичко това рано или късно води до агресивно поведение. Особено нечестивите се считат за бездомни кучета, които се събират в опаковки. Те атакуват без видима причина, насочени към глезените, бедрата, дланите, човешкия. Децата са ухапани на лицето и предмишниците.

Какво да направите, ако кучето хапе - първа помощ

1. Първото нещо, което трябва да направите след хапване, е да изплакнете района с вода и сапун. По-добре с икономическите. Той е в състава си съдържа алкали, които разрушават вирусите и бактериите. Използвайте топла вода.

2. След измиване раната трябва да бъде обработена с йод, зелена, разтвор на калиев перманганат - всички налични средства ще направят. В крайни случаи можете да деконтаминирате раната с водороден прекис.

3. След манипулациите, лекувайте кожата с антибиотичен мехлем, например Синтомицин.

4. Покрийте раната с марля, но не обвивайте плътно.

Тези стъпки са ефективни първа помощ. В случай на захапка е необходимо да се консултирате с лекар, който професионално ще прецени състоянието на пациента и предпише подходящо лечение.

Препоръчително е да се предостави на лекаря информация за здравето на кучето, за това какво са правени ваксинирането на животното. Ако бездомното куче бъде ухапан, ще се проведе лабораторен тест за откриване на признаци на инфекция с бяс и тетанус.

Какво да направя, ако ухапване на ухапан куче

Бяс е вирусно заболяване, което причинява неврологичните микроорганизми от нервоцити. Вирусът влиза в кръвообращението, разпространява се през нервните окончания, засяга нервната система. Предава се чрез слюнката или ухапването на заразено животно.

Откъде знаеш, че имаш лудо куче? Болното животно, първо, прекалено тихо или, напротив, твърде насилствено. На второ място, той не може да пие (поради спазми в гърлото). Трето, той има много слюнка. Четвърто, кучето не лае, а само викове или жадува.

Как да определите дали сте хванали бяса, ако сте били ухапани от куче? Болестта се характеризира с такива признаци:

• оток и зачервяване на раната в периода от 1 до 3 дни след захапката

• сърбеж на мястото на нараняване

• треска, треска

• в тежки случаи, фотофобия, фонетичен страх, хидрофобия

• нервно вълнение

• невъзможност за поглъщане на слюнката

• Последният етап - парализа и смърт

След ухапването на безнадеждно куче е необходимо раната да се измие с вода и сапун, да се лекува с антисептик, да се нанесе превръзка и веднага да се отиде до лекар. Ваксината срещу бяс е ефективна само през първите 3 дни след ухапването.

Внимание! Бяс е не се лекува, само една навременна ваксина ще помогне да се избегнат ужасни последици.

През периода на инжектиране: на 1, 3, 7, 14, 30 дни след ухапване, а също и шест месеца след това, не можете да пиете алкохолни напитки, в противен случай лечебният ефект ще бъде намален до "не".

Бяс е изключително опасна. Симптомите на заболяването може да не се появят веднага, но през цялата година. След като ухапете болно животно, трябва незабавно да започнете лечението.

Какво да направите, ако кучето хапе дете

Основната задача на родителите в случай, че детето е ухапан от куче, е да се опитат да останат спокойни и да започнат да действат ясно и систематично.

1. Незабавно промийте раната с топла вода и сапун.

2. Обърнете я в кръг със зелен или йод.

3. Консултирайте се с лекар в спешното отделение.

В медицинска институция лекарят трябва да разкаже какво се случи, да възстанови картината на събитията, за да предвиди възможни усложнения. Ако сте ухапани от домашен любимец - дайте информация за неговото здраве и ваксинации.

Като правило в болницата раната се измива, дезинфекцира и се прилага стерилна превръзка. В случай на заплаха за живота, се извършва хирургическа процедура. Ако раната попадне в кал, детето се инжектира със серум от тетанус. Ваксина срещу бяс се прави с ужилване на бездомно животно или когато лекарят установи, че ваксинацията е оправдана.

Защо кучето атакува деца? Преди всичко, поради страх. Децата възприемат кучетата като играчки: прегръщат ги, придърпват ги по опашката. И междувременно това животно, със своите инстинкти, страхове, емоции. Дори най-"вътрешното" куче със съществуващата (както изглежда) заплаха е способна да атакува детето.

Освен това животното е раздразнено, когато е болно. Ако той е наранен, тогава несъмнено ще се прояви агресия.

Куче може да ревнува. Ако детето вижда противник, то може да предизвика дразнене и вследствие на това захапка.

Родителите при всякакви извънредни ситуации трябва да останат спокойни и, ако е възможно, да предприемат всички мерки, за да защитят детето си.

Какво да направите, ако кучето е ухапан - дома средства

В някои случаи не е възможно да се потърси помощ от медицинска институция. За бързо заздравяване на рани използвайте вътрешни средства за защита:

1. Свържете куркума на прах и малко мед, прикрепете състава към измитата и дезинфекцирана рана. Куркума има антисептични свойства, а медът успокоява.

2. Всеки ден вземайте витамин С, докато раната се удължи.

3. Пригответе лечебен мехлем: смилайте ядките от орех (3 броя), добавете малко количество сол и лук. Смесете всичко, нанесете съединението върху раната и го превръзнете. Лечебната смес е истински антидот.

4. Натрошете лука, добавете лъжица мед и малко лъжичка оцет на овесена каша. Смесете всичко и поставете сместа на възпалено място.

5. Какво трябва да направя, ако съм бил ухапан от куче? Приготовьте масло из корней лопуха. 75 г свежего сырья залейте любым из имеющихся масел: подсолнечным или оливковым (1 стакан). Дайте целительной смеси настояться не менее суток, затем прокипятите на слабом огне и, процедив, слейте в чистую посуду. Мазь отлично справляется с любыми ранами. Храните ее в холодильнике, применяйте 2 раза в день для смазывания поврежденных мест.

6. Отрежете свежи листа от листа и се прикрепете към раната.

7. Изпечете листа от евкалипт (50 g) в половин литър вряща вода. Това отнема 3-5 минути. Съставете лотодут, щам и добавете няколко лъжици мед. Мехлем за лечение на рани от ухапване от кучета е готов!

8. Комбинирайте най-силното противовъзпалително средство - чесън с малко мед и прикрепете към раната. Чесънът предварително се нарязва на каша.

В никакъв случай тези методи на лечение не могат да се използват, ако раната е дълбока. В тежки случаи трябва да се успокоите, да се опитате да спрете кървенето сам (това може да стане чрез прилагане на турникет или стегнато превръзка), веднага да се обадите на линейка.

Последици от ухапване от куче

В повечето случаи ухапването на животно има отрицателни последици за човешкото здраве:

1. наличието на самата рана

2. кървене

3. поглъщане на вируса на бяс

4. Инфекция с вредни микроорганизми, инфекции

5. Тежък стрес за нервната система

Как да се предпазите?

За да предотвратите нападение от куче, трябва да направите всичко възможно, за да намалите агресията на животното. Не можете да вадите ръцете си, да викате, да погледнете в очите си, да се усмихвате.

Ако кучето е в далечината, опитайте се да се скриете от него възможно най-бързо. Важно е да не показвате, че се страхувате. Въпреки че, разбира се, в тази ситуация е трудно да се направи.

Опитайте се да контролирате страха си, не давайте инстинкти. Има случаи, когато в отговор на агресията на кучето един мъж показваше целия си гняв и животът, уплашен, напускаше.

Жените са склонни да се нахвърлят върху чанта, опитвайки се да се защитят срещу нападение от куче. Това не се препоръчва. Джуджетата се страхуват от камък, стик. Можеш да крещиш, да извикаш за помощ на хората, но не и да тичаш, но с нисък глас. Основното нещо е да не разкривате страха си, да се събирате и да се занимавате със ситуацията.

Спрете бушното куче ще ви помогне да се хвърлите в лицето на шепа пясък или земя, отворен чадър, уверен вик: "Вие не можете!"

Ако не се паникьосвате, шансът да останете без ухапване се увеличава многократно. Кучето усеща страха с аромат. Оценете ситуацията. Ако успеете да се справите със силата на животните - я проявете, не - опитайте се да "похапнете". Във всеки случай останете спокойни и трезви на ума, не позволявайте на страха да ви парализира.

Как да се предпазим от ухапване от куче

1. Не докосвайте непознато куче.

2. Не се намесвайте в борбата с животни.

3. Не разстройвайте кучето, докато яде.

4. Не се приближавайте до майката, когато охранява кученцата.

5. Не оставяйте малко дете само с животното.

6. Научете се да разпознавате признаците на агресия и да научите това на децата си.

Ако вие или вашите близки сте жертва на нападение с куче, бързо и безопасно изпълнете необходимите манипулации и потърсете помощ от лекар. Само навременните мерки ще помогнат да се избегнат негативните последици в бъдеще.

Share:
Comments