Какво да направите, ако е изгорено на слънце: първа помощ за

Слънчевите изгаряния са неудобство, с което всеки човек може да се изправи. Те не са толкова безобидни, колкото изглежда.

Ако не получите помощ навреме и ако не изгаряте сериозно със сериозни изгаряния, последствията могат да бъдат драматични.

Ами ако изгорих на слънце? След това да обработиш кожата?

Какво да направите, ако изгаря на слънце: Изгаряйте симптомите

Слънчевите изгаряния варират в зависимост от степента на увреждане на кожата. Ако кожата е леко изгорена на слънце и процентът на увреждане е нисък, няма да се случи нищо ужасно. Кожата в мястото на ефекта просто ще се превърне в червено, но след няколко дни ще мине, а около изгарянето ще напомни тена.

Тежките лезии са свързани с голяма област на изгаряне и продължително излагане на пряка слънчева светлина. Това може да се случи, ако човек не е правилно слънчеви бани на плажа. Последствията могат да бъдат както следва:

• На червената кожа се появяват мехурчета, напълнени с течност, температурата се повишава, има силно главоболие, треска, тялото боли след слънчево изгаряне;

• Ако повече от 60% от кожата изгори, това може да доведе до нарушение на сърцето, бъбреците, тежка дехидратация (състоянието е толкова тежко, че човек може да умре).

Вицове със слънце са неприемливи. Под активното слънце не можете да останете дълго, особено на слънчеви бани. Пикът на слънчевата активност продължава от 12 ч. До 16 ч. През тези часове трябва да сте на сянка, като избягвате излагане на слънце на откритата незащитена кожа.

Симптомите на слънчево изгаряне се развиват в първите минути след излагане на радиация. Въпреки това, човек не може да обърне внимание на тях. След един ден симптомите стават очевидни:

• кожата става червена, суха и гореща;

• докосването причинява болка;

• В зависимост от тежестта на лезията, кожата се сърбя или се разгонва;

• Общото състояние страда: температурата се покачва, има признаци на интоксикация, с тежка дехидратация, може да се развие шок.

Ако детето се изгори на слънце, той може да стане бавен, капризен. При децата слънчево изгаряне може да причини сънливост или, напротив, нездравословна възбуда. Веднага след появата на симптомите на слънчево изгаряне, жертвата трябва да получи незабавна първа помощ и трябва да се предприеме по-нататъшно сериозно лечение.

Първата помощ: отколкото да намажете кожата, ако е изгорена на слънцето

При първите признаци на слънчево изгаряне трябва да се приберете на сянка. Първите признаци изобщо не влошават общото състояние или появата на мехури, а само "зачервяването на кожата". Ако лицето е изгорено на слънце, то веднага се вижда и не трябва да чакате други прояви. Факт е, че е невъзможно да се определи визуално колко силно е поражение.

Ситуацията се влошава от факта, че изгаряния по лицето и шията могат да предизвикат подуване и да завършат със задушаване. Особено внимание трябва да се обърне, ако лицето на детето се изгори на слънце: кожата е особено нежна и имунната система реагира силно. При първите признаци на беда, трябва да се обадите на линейка.

Ако гърбът е изгорен на слънце, първото нещо, което трябва да направите, е да се скриете на сянка или да отидете в прохладна стая. На кожата нанесете чиста кърпа, импрегнирана със студена вода. Това може да бъде превръзка, марля, кърпа, лист - всичко.

Целта е облекчаване на болката и овлажняването на кожата, предотвратявайки сериозното й унищожаване в бъдеще. За да разтривате, да изстискате, да нарисувате влажна кърпа, овъгленото тяло не може да бъде. Процедурата на охлаждане се провежда в продължение на 20 минути.

Какво да направите у дома, ако кожата е изгоряла силно на слънце?

1. Веднага вземете охлаждащ душ или просто задръжте изгорените крака, ръцете в банята.

2. Пийте каквито и да е антипиретични аналгетици (парацетамол, ибупрофен, аспирин и др.).

3. Предотвратете дехидратацията, запълнете загубата на влага, като изпиете обилно питейна вода или минерална вода (без газ) при стайна температура.

Не можете да пиете ледена вода, без значение колко ви харесва. Ако има главоболие, замъглено съзнание, треска, гадене, не можете да издърпате: спешно трябва да се обадите на линейката.

Какво не може да се направи, ако кожата е изгорена на слънце

Естественото желание на човек, който е намерил слънчево изгаряне в себе си или в любим човек, бързо прилага "нещо, което да излекува" на увредената кожа. Неподготвеният човек, паниката, може да действа погрешно и вместо да облекчава състоянието, да го влоши и да предизвика тъжните последици от такова "излекуване". Строго е забранено използването на следните вещества върху изгорената кожа:

• растителни масла, вазелин, животински мазнини (включително свинско месо, язовец, овче мляко);

• съдържащи алкохол съединения (одеколони, водка и др.);

• урината (терапията с урина е много съмнително упражнение, поне в острия период);

• алкален сапун.

Маслата блокират порите, не допускат клетките да дишат, а алкохолът изсъхва и провокира по-дълбоко увреждане на кожата. Всичко това може да причини не само разрушаване на кожата, но нейната инфекция, изпълнена с хоспитализация и сериозно лечение вече не е изгаряне, а последствията от неправилна грижа за изгорената кожа.

Ако лицето е изгорено на слънце, Не можете да я размажете с някои мазни или овлажняващи козметични кремове, които не са предназначени за изгаряния. Не изтривайте лицето си с кубчета лед. Въпреки факта, че тя ще донесе облекчение, силен спад на температурата може да причини смърт на кожата, появата на белези, тъмни или бели петна.

Веднага след тежко изгаряне е забранено да се вземат алкохолни напитки за аналгезия и облекчаване на стрес. Това ще доведе до повече обезводняване на тялото. Същото важи и за черен чай и кафе.

Ако кожата е толкова изгорена на слънце, че са се появили мехури, в никакъв случай не могат да бъдат разкъсани, пробити. В този случай ще се появи отворена рана, в която инфекцията ще проникне незабавно, ще започне възпаление или инфекция. Но дори и да няма мехури, след изгарянето не можете да използвате изтривалки или груби кърпички, докато кожата не бъде напълно възстановена. В противен случай ще има много възпаление.

Кожата след тежко изгаряне трябва да бъде защитена от слънцето. Задължително е да носите свободно облекло, изработено от естествен плат, напълно покриващо зоната на увреждане и след изцеление да използвате защитни кремове и лосиони за предпазване.

А за лечение на кожата, която е изгорена на слънцето

Така че, първа помощ беше предоставена. Какво следва? Кожата е силно изгорена на слънце, какво да прави у дома? Ако изгарянето не е критично, трябва да го приложите върху кожата за външна употреба. Укрепване на регенерацията може да бъде с помощта на антиоксидантни витамини: аскорбинова киселина (витамин С), токоферол (витамин Е), ретинол (витамин А). Купете ги може да бъде във всяка аптека, кандидатствайте за инструкции за две до три седмици.

Що се отнася до външните средства, те се издават под формата на мехлеми, гелове, кремове и спрейове. Можете да ги приложите сами, след като се консултирате с фармацевта и изучавате инструкциите за употребата на наркотика.

Тогава да размаже, ако беше изгорено на слънце?

За лечение на изгаряния, лекарите препоръчват използването на аерозоли за локално приложение със съдържание на декспантенол, има лечебен и противовъзпалително действие. Такъв компонент е част от лекарствения продукт на европейско качество - "Pantenolspray" аерозол за външна употреба. Лекарството има противовъзпалителен ефект, подобрява възстановяването на тъканите, бързо се абсорбира (абсорбира) от кожата. Няма възрастови ограничения, е възможно собствен начин на мислене, употреба при деца трябва да се контролира от възрастни ** Трябва да бъдете много внимателни при закупуване на лекарства в аптеката, защото на пазара има много уникален опаковки, които често визуално подобен на оригиналната опаковка на лекарството - "Pantenolsprey" спрей за външно primeneniya.Originalny лекарство ( "Pantenolsprey") аерозол за външно приложение се продава в пакет в бяло, с оранжев букви и емотикони следващите наречен preparata.Na нови опаковки (през 2017 г.) е налице знак "Произведено в ЕС", както е популярно средство са както следва:

• Винилин ускорява заздравяването, дезинфекцира, насърчава възстановяването на епитела, има подчертан противовъзпалителен ефект;

• Цинкова паста или мехлем изсушава кожата, облекчава сърбежа и възпалението, предотвратява проникването на инфекцията в кожни лезии;

• Маслото от морски зърнастец излекува кожата, има антибактериално действие, насърчава бързото възстановяване;

• Actovegin стимулира регенеративните процеси, подобрява подаването на засегнати участъци от кожата с кръв, което ускорява лечението;

• Aecol (маслен разтвор) се използва за лечение на изгаряния от II и III степен, лекува добре кожата;

• Солкосерил под формата на мехлем или гел напълно заздравява изгаряния на кожата, ускорява регенеративните процеси в кожата;

• Аерозолът Livian анестезира с анестезини, има противовъзпалителни и антисептични ефекти, е удобен за употреба;

• Спрей от изгаряния Olazole ускорява регенерирането, лекува добре, съдържа масло от морски зърнастец;

• Унгвентът на Elover, на основата на алое и токоферол, предизвиква активно регенериране на кожата, предотвратява появата на трилистни язви по кожата, но е противопоказан за деца от всякаква възраст;

• Фенистилът има антихистаминови свойства, облекчава сърбеж, алергичен оток, анестетици и действа бързо. Ако кожата се сърбя и боли след слънчево изгаряне, тя може да бъде третирана с този гел;

• Флокус под формата на гел или спрей съдържа билкови екстракти (лайка, невен), така че премахва зачервяването, сърбежа, изцелението, предотвратява възникването на възпаление;

• Psilo-balm облекчава болката и подуването, перфектно премахва сърбежа, приятно охлажда;

• Eplan работи добре при изгаряния, бързо лекува, анестезира, ускорява регенерацията на тъканите, предотвратява разпространението на бактериални инфекции.

Има и други фармацевтични продукти, които могат да бъдат използвани за лечение на изгаряния на кожата: кетоцин, ампрозил и др. Необходимо е да се гледат състава и да се прочетат инструкциите. Ако гърбът е слънчево изгарян и площта на лезията е голяма, хормоналните средства трябва да се използват с повишено внимание и само според указанията на лекаря.

Какво ще стане, ако изгорих на слънце преди да се появим блистери? В този случай антисептиците са необходими за предотвратяване на инфекцията. Това може да бъде мирамицин, хлорхексидин, сребърен сулфадиазин или мехлеми, базирани на тях. За да се предотврати алергична реакция, можете да приемате антихистамини (фенкарол, лоратадин, суперстин, тавалгил и др.). Те облекчават сърбежа и изгарянето.

Ами да размаже, ако кожата на детето е изгоряла? При отсъствие на директни инструкции в инструкциите, можете да използвате същите инструменти, както за възрастни. Аерозолите са предпочитани, тъй като изключват контакт. Това е важно, ако кожата боли след слънчеви бани и бебето не я оставя да я докосне.

Народни средства за лечение на слънчево изгаряне

Какво друго можете да направите у дома, ако кожата на лицето и тялото е лошо слънчево изгорена? Продуктите от млечно мляко са водещи в арсенала от народни средства за защита от слънчево изгаряне. Бабите ни не търсеха по-мъдри отговори на въпроса, отколкото размазване, ако дете или възрастен беше изгорено на слънце. Смесете изгаряне със студено естествено кисело мляко, кисело мляко, кефир, заквасена сметана - те напълно успокояват и облекчават болката. Основното нещо, не позволявайте продуктът да изсъхне: образуваният затегателен филм може да увреди кожата.

Суровият протеин на студено пилешко яйце има подобен ефект. Той също така трябва да се нанася с тънък слой и да се подновява, докато изсъхва.

Можете да облекчите състоянието на жертвата с лед или пакет замръзване. Те не могат да бъдат приложени към зоната на изгаряне: можете да поставите охлаждащия обект на малко разстояние от изгорената област на кожата.

Настърганите сурови картофи могат да се прилагат при тежки изгаряния. Този метод е много ефективен. Тя трябва да се използва, ако детето е изгорено на слънце, тъй като картофеният сок незабавно облекчава силната болка и насърчава бързото заздравяване на раните. Ако няма време, не можете да скарате картофите, а просто ги нарязвате на тънки плочи и ги нанасяте върху изгаряне. Това е картофеното лечение, което също трябва да се използва, ако лицето се изгори на слънце: няма да има следи под формата на петна или белези.

Алтернатива на чудотворния сок от картофи може да бъде такъв домашен лекар:

• сок от цвекло, моркови, тикви, диня. Можете да направите един лосион от тях, импрегнирайте ги с марля и ги нанесете върху изгаряне. Отокът бързо преминава, сърбеж и болка;

• содата (разтвор в размер на една супена лъжица на чаша чиста вода) помага за облекчаване на болката, подуване, зачервяване и дезинфекция на кожата. Особено ефективно лечение под формата на компрес, ако гърбът изгори на слънце, засегнати са крайниците;

• отвара от пресен или изсушен мента (действието на компреса е подобно на това на сода лосиони);

• Инфузия на коприва цветя (две супени лъжици на чаша стръмна вряла вода) укрепва регенерацията на тъканите, е отличен домашен антисептик;

• Плодове от пресни детелини, които трябва да се дават със стръмна вряла вода, да се увиват с марля и да се изгарят;

• 2% разтвор на мумия, който се смазва от кожата на всеки три до четири часа.

Какво мога да направя, ако кожата се слънчево изгаря? Днес козметичната глина е популярна като домашна грижа за кожата. Така че може да се разрежда с вода до наследството на еластична маса, наподобяваща тесто, поставена в чиста кърпа или марля и се нанася върху областта на силно слънчево изгаряне. Тази превръзка може да предотврати появата на блистери. Основното нещо е да не изсъхне глината, в противен случай тя ще издърпа кожата и ще причини болка.

Предоставяйки правилна и навременна първа помощ, както и подходящо лечение, слънчевите изгаряния бързо преминават. В случай на тежко увреждане на кожата, пълно възстановяване може да отнеме 5-7 дни. И все пак е по-добре да не третирате огнените "целувки на слънцето", но да използвате превантивни продукти за защита на кожата под формата на специални кремове и спрейове. В този случай не е нужно да се замисляте какво да правите, ако е изгоряло на слънце.

** Инструкции за медицинска употреба "Pantenolspray" Reg. Sp. П №012187 / 01 от 22 август 2011 г.

Share:
Comments