Какви са причините за болката в лявата страна от гърба: дали

Болката в лявата страна от гърба може да бъде свързана с много причини и фактори.

Но често, ако болката е поносима и кратка, пациентът не търси медицинска помощ, без да знае причините за това.

Но това може да бъде един от симптомите на някакво сериозно заболяване ...

Какво може да има болка в лявата страна на гърба?

Болката е симптом, който съпътства повечето заболявания. По своята същност и локализация обаче може да се предположи и да се прецени възможните патологични състояния. Болезнените усещания в гърба могат да причинят заболявания, които са свързани не само с гръбначния стълб и мускулите на гърба, но и с вътрешни органи.

Болката може да бъде метене, рисуване, намушване, остър или тъп. Те могат да бъдат постоянни или повтарящи се. Интензивността на болката също се взема предвид. Появата и интензифицирането на болката често се свързва с промяна в положението, дишане, кашляне, хранене, уриниране. Всички тези характеристики позволяват диференциална диагноза между заболяванията.

Причини за болка в лявата страна от гърба

Причини за болка в лявата страна от гърба многообразны. Возникновение болевых ощущений в спине может быть спровоцировано получением травмы. Поэтому, прежде чем начинать осмотр и обследование больного, врач подробно собирает анамнез и выясняет жалобы. Помимо травм, врач должен исключить другие внешние причины, вызывающие боли в спине слева.

Един от тези външни фактори включват: хипотермия, продължително излагане в неудобно положение, прекомерна физическа активност, продължителна, системна физическа умора. За интеркостална невралгия и остеохондроза се характеризират с остра болка от вдъхновение. Ниска болки в гърба покажи лезии лумбосакралната на гръбначните прешлени и ребра в областта - гръдни. За лумбагията се характеризира остра пароксизмална остра болка. Атаката на лумбалагия се появява внезапно с физическа активност или внезапно движение и болката е толкова силна, че тя свързва движенията на жертвата.

Освен това болка в гърба на лявата страна на гръдния кош, когато се вдишва, може да се появи с плеврит или плевропневмония. Понякога продължителната кашлица може да причини болка. Това се дължи на факта, че при кашлица има значително натоварване на мускулите на гърдите и гърба. В резултат на това в мускулната тъкан се натрупва голямо количество млечна киселина, което предизвиква болка. Продължителен пареща болка в гърдите, локализирани в близост до лявото рамо, и чувство за "лумбаго" в гърба може да означава, аортна аневризма или инсулти.

Продължителните болки в гърба и под ребрата вляво, придружени от чести уриниране, подуване и подуване на долните крайници сутрин, са признак за увреждане на бъбреците и пикочната система. Пиелонефритът е съпроводен и от повишаване на телесната температура.

Дългата болка в гърба вляво може да показва развитието на възпалителния процес в далака. Но ако болката придобие бръмбар, тогава това е типично за възпалението на панкреаса. Такава болка често излъчва до областта на скупулата и сърцето. Ето защо болката при панкреатит може да бъде объркана с ангина.

Онкологичните заболявания, локализирани във вътрешните органи или в гръбнака, винаги са придружени от синдром на болка.

При жените болката в лявата страна на гърба може да причини заболявания на гениталните органи, особено на яйчниците.

По този начин, болката в лявата страна от гърба може да бъде причинена от различни патологични състояния. Ето защо, за да се определят тактиките за управление на пациента и осигуряването на подходяща медицинска помощ, е необходима навременна диференциална диагноза.

Методи за диагностика, която позволява да се открият причините за болката в лявата страна от гърба

След изясняване на оплакванията и изясняване на историята на заболяването лекарят проучва пациента и назначава допълнителни методи за изследване. Съвременните техники позволяват диференциална диагностика и изясняване на диагнозата. Основните тестове са общи тестове на кръв и урина. Освен това се изследват биохимичните кръвни тестове, които отразяват функционирането на определени вътрешни органи.

В почти всички случаи се предписва рентгеново изследване на гръдния кош. Ултразвуковото изследване на вътрешните органи позволява да се открият сайтове на възпалителен паренхим. По-скъпи, но същевременно информативни са такива диагностични методи като компютърна томография (CT) и магнитен резонанс (MRI).

Какво да направите, ако лявата страна боли от гърба?

В случай на повторна или продължителна болка, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Болезнените синдроми не трябва да започват да се лекуват, особено ако причината е неизвестна. След предоставяне на първа помощ и цялостен изчерпателен преглед, лекарят ще определи допълнителната тактика на лечението. Терапията ще се основава не само на анестезия, но и на премахването на причините за болката и предотвратяването на по-нататъшния им вид.

Първа помощ за болки в гърба вляво. Какво е предотвратяването на болки в гърба?

За осигуряване на първа помощ за болки в гърба се използват антиспазматични и аналгетични средства. Въпреки това, при някои заболявания на вътрешните органи употребата на спазмолитични лекарства и анестетици може да смазва клиничната картина по време на диагнозата. Ето защо, ако се обади лекар, преди да го прегледате, не злоупотребявайте с болкоуспокояващите. Ако прибягвате до независима анестезия, избраното лекарство е не-шпа, папаверин, спасмалгон.

За да намалите болката, можете да извършите масаж на гърба. За това пациентът се поставя на стомаха, поставя малка възглавница под него и започва да масажира. Масажните движения трябва да започват от областта на талията, постепенно да се придвижват до цервикалния участък и към страните. Първоначално трябва да масажирате, като използвате гладки и меки движения. След като кожата се затопли, движенията постепенно придобиват интензивен характер.

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че масажът може да облекчи болката в гърба, само ако не е свързан с патологията на вътрешните органи. Масажът, както и тренировъчната тренировка укрепват мускулния корсет, подобряват циркулацията и стабилизират гръбначния стълб. Това помага за намаляване на болката.

Струва си да се отбележи, че терапевтичните упражнения и процедурите за масаж не могат да се извършват с остра болка. Едва след спирането му, процедурите за тренировка за тренировки започват. Ако масажирането и гимнастиката започват в острия период, това може да доведе до сериозни последици и само да увеличи болката. Освен това лечебната гимнастика трябва да започне с минимални натоварвания, като постепенно се увеличава. Първоначално човек трябва да свикне с позицията на тялото, лежаща на равна повърхност. В бъдеще упражненията се свързват с краката, повдигнати в легнало положение. Струва си да се отбележи, че в случай на повишена болка упражнението трябва да бъде спряно.

В допълнение към традиционните методи на масаж и тренировъчна терапия за лечение и профилактика на болки в гърба се използват неконвенционални методи. Те включват: ръчна терапия, акупунктура, вакуумна терапия, остеопатия и народни средства, използващи компреси с различен състав.

Като превантивна мярка се препоръчва болка в гърба, за да се включи физическа активност, която включва елементи на респираторна гимнастика, упражнения върху хоризонтални барове, плуване. Правилната и равна поза е гаранция за здравословен гръб.

Както вече беше споменато, подобни методи за лечение и превенция ще бъдат ефективни само ако причините за болката са в двигателния апарат. Ако болката е свързана с патологията на вътрешните органи, лечението не трябва да бъде независимо, а само според предписанието на лекаря.

Share:
Comments