Каква е употребата и вредата от флуорида в пастата за зъби и

През годините използването на флуорид във вода и паста за зъби е много противоречива. Някои хора твърдят, че флуоридът може да причини сериозни здравословни проблеми, докато експертите са установили, че флуоридът може значително да подобри здравето на зъбите.

И така, каква е истината?

Какво представлява флуоридът?

Помнете периодичната таблица на Менделеев, флуорът е в него под 9-то атомно число. Флуоринът (от гръцкия флуорос "унищожение") е най-активният неметален и много силен окислител. В проста форма и при нормални условия, флуорът е диатомичен газ (F2).

Под формата на чист газ, той е най-реактивен и електриран за всички елементи. Изключително разрушаващо въздействие върху всеки жив организъм, с който контактува.

Той естествено се намира в цялата земя, в почвата, храната, водата и минералите. Може да се произвежда и в лаборатории за добавяне към вода и продукти за почистване на зъби, като паста за зъби.

Повечеят флуорид обикновено се добавя към водата, към централното водоснабдяване, за да намали кариеса в потребителите.

Същността на въпроса

В природата калциев флуорид (CaF2) се намира в почвата и водата. Пролетната вода в райони без промишлени растения, които редовно използват флуор, обикновено съдържа приблизително 0,01-0,03 mg / l калциев флуорид, докато морската вода е по-близо до 1,3 mg / l. Тези количества се различават значително в зависимост от местоположението.

Независимо от спешната необходимост от различни организации да информират обществеността, че съединенията и реагентите се добавят към чешмяната вода, това не се прави. Калциевият флуорид слабо се натрупва в тялото, докато натриевият флуорид (NaF) е добре. Този химичен състав, който не се среща в природата, се счита за промишлено токсични отпадъци преди 1950 г., когато беше обявен за нова инициатива за дентална хигиена.

Флуоридът, използван в чешмяната вода, обаче не е калциев флуорид, а натриев флуорид. Още повече, сега, в 90% от нашата флуорирана вода, това съединение, известно като флуороводородна киселина (H2SiF6). Това е вторичен продукт на процеса, използван за създаване на фосфатни торове, които преди са били считани за токсични отпадъци и сега (повече от вероятно) е добавка към водата на вашето семейство.

Каква е ползата от флуорид за зъбите?

Проучванията показват, че добавянето на флуорид към вода намалява разрушаването на зъбите с 20-40%. Това е огромен положителен ефект. Всъщност центровете за контрол и превенция на заболяванията заявяват, че добавянето на флуорид към водата е едно от десетте големи постижения в областта на общественото здраве през 20-ти век.

Защо флуоридът е толкова добър за зъбите ви? Когато консумирате флуорид, той се събира в райони с високо съдържание на калций, включително зъбите ви.

Това помага на зъбите по няколко начина:

- Когато децата с развиващи се зъби ядат или пият флуорид в безопасни количества, тя се натрупва в зъбите си. Това осигурява зъбите със здравина и защита от киселини.

- Флуоридът може също да укрепи емайловите зъби на възрастните. Когато ядете или пиете флуорид, той става част от вашата слюнка. Тъй като слюнката ви постоянно заобикаля зъбите ви, тя покрива повърхността на зъбите и флуорида, като по този начин укрепва емайла и предотвратява разграждането на зъбите.

- Флуоридът в пастата за зъби и водата за уста помага да се направи повърхността на зъбите по-устойчива на разлагане.

- Вашата слюнка за запазване на емайла ви, постоянно допълва зъбите ви с минерали като калций и фосфор. Когато във вашата слюнка има флуор, заедно с други минерали, тя работи най-ефективно, което прави вашите зъби възможно най-силни и защитени.

- Докато имате здрави зъби и има малък риск от кариес, пиенето на течности (вода), съдържащо безопасно количество флуорид и редовното почистване на зъбите с флуоридна паста, ще ви осигури достатъчно флуорид.

Нюанс! Използването на флуорид в храната в големи количества може да бъде вредно за организма. За да постигнете по-добър ефект, използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид. Липсата на флуорид в тялото и водата предизвиква кариес.

Как да получите флуорид?

Има много начини, по които можете да получите флуорид, за да поддържате здравето на зъбите си. Просто следвайте инструкциите и използвайте правилната доза. Ето някои често срещани източници на флуорид:

- Паста за зъби;

- В устата;

— Вода;

- хранителни добавки, съдържащи флуорид;

- Храна;

— Напитки;

- Професионални пенопласти, гелове и лакове.

Важно е тялото да има достатъчно флуорид, за да поддържа здравите зъби.

Може ли флуоридът да бъде вредно за зъбите?

Ако флуоридът е толкова добър за зъбите, защо всичко е толкова противоречиво? Някои хора смятат, че флуоридът може да причини сериозни здравословни проблеми, включително рак, бъбречна недостатъчност или костно заболяване. Вярно е, че твърде много флуорид може да причини проблеми. Но докато се използва правилно, то е безопасно и ефективно. Всъщност, от поколения милиони хора пият естествена флуоридна вода при по-високи концентрации от тези, които се препоръчват понастоящем.

Тъй като флуоридът в пастите за зъби и устата не попадне вътре, истинският страх при хората се появява, когато се появи във вода, други напитки и храна. Трябва да се отбележи, че 60 години опит и практически опит дадоха на хората достатъчно доказателства, че флуоридът в централизираното водоснабдяване е безопасен и ефективен. Няма убедителни доказателства за връзка между флуорид във вода и рак. Независимо от това, не би било излишно да се провеждат допълнителни проучвания, за да се изяснят връзките.

Докато използвате флуорид в подходящата доза, той ще осигури безопасна и ефективна защита срещу зъбния гниене. Никога не поглъщайте паста за зъби, вода за уста или други стоматологични продукти, на етикетите, за които има предупреждения за гълтане. И малките деца трябва да бъдат наблюдавани, за да се предотврати прекомерното преглъщане на пяна или паста за зъби.

Минималното ниво на риск от хронична експозиция на флуорид е 0,05 mg / kg / ден.

Ако Вие или Вашето дете получавате флуоридни добавки, трябва да вземате само предписаното количество за предотвратяване на предозиране. Излишъкът от флуорид в организма и водата предизвиква флуороза. Това е единственият известен козметичен проблем, който възниква от твърде много флуорид във вода или от други източници.

Ако се притеснявате за наличието или количеството флуорид в чешмяната вода, свържете се с местната вода и попитайте за флуорирането на водата. В повечето случаи флуорирането не се извършва, тъй като това е доста скъп процес.

Всичко е добро в умереност. А отговорът на въпроса за полезността на флуорида ясно показва. Обаче флуорът, получен като страничен продукт от добива, продължава да се използва за обработка на чешмяна вода или като съставка в денталните продукти, тъй като се счита, че ползите от нея са превишени от отрицателните резултати.

Share:
Comments