Какъв е полипът на цервикалния канал, причините за него.

Полипът на цервикалния канал при всички гинекологични заболявания е най-честата патология.

Тази обща доброкачествена формация възниква при 23% от жените със съществуващи заболявания на гениталната област и при 68% - в комбинация с други заболявания на матката с придатъци.

Полипът на цервикалния канал е увеличена пролиферация на нормалния епител на шийката на матката. Намира се на всяка възраст, но най-често те се диагностицират при жени на възраст над 40 години.

Полип на цервикалния канал - причини

Въпреки високото разпространение на полипа на цервикалния канал, причините за появата му не са напълно разбрани. Смята се, че най-вероятната от тях е гениталното възпаление и хормоналните промени. Също така е възможно да ги комбинирате.

Често срещаните причини за образуването на полипи включват:

1 Наличие на възпаление на придатъците на матката, вагината, шийката на матката.

2 Увреждания, раждане, аборт, разрушителни методи на лечение.

3 STI, вкл. хронични бавни инфекции, както и възпаление на гениталния тракт, причинено от условно патогенна микрофлора в комбинация с намаляване на нормалното количество лактобацили.

4 Намаляването на количеството и качеството на лактобацилите води до намаляване на образуването на водороден пероксид, в който участват, което води до намаляване на защитната функция на слуз. Развива дисбаланс на имуноглобулините G, M, A: техният брой се увеличава, но нивото на секреторния имуноглобулин се намалява рязко.

Полип на цервикалния канал - признаци

С развитието на полипа на цервикалния канал, признаците на тази неоплазма, които включват структура, размер, количество и локализация, определят клиничната картина и признаците на хода на тази патология.

Полипът на цервикалния канал е доброкачествена формация.

Знаците му са:

• растеж в лумена на цервикалния канал;

• локализация в дълбочината на външното гърло на шийката на матката;

• фиброзна тъкан в основата, покрита с цервикален епител;

• кръвоносни съдове в полипидната тъкан: колкото по-малки са кръвоносните съдове, толкова по-бледи полипа;

• Плътност, в зависимост от количеството на съединителната тъкан: колкото повече във влакнестите клетки, толкова по-гъста е полипътът;

• размери от 2 mm до 40 mm, въпреки че рядко достигат такива огромни обеми, предимно полипи на височина до няколко милиметра;

• наличието на педикала: ако е дълъг, полипът излиза в лумена на влагалището и е ясно видим по време на гинекологичното изследване.

В зависимост от хистологичната структура се различават следните видове полипи:

• дросел;

• фиброзные;

• железисто - фиброзные;

• аденоматозни.

Един полип може да бъде единичен или множествен. Ако се открият множество полипи, те се подлагат на навременно отстраняване, тъй като увеличават риска от дегенерация на рака.

Един единичен полип на цервикалния канал на признаците и ярка клинична картина с малки размери може да не се проявява и в повечето случаи е асимптоматичен. Той се намира като находка, когато е изследвана или изследвана по друга причина.

В случаи на нараняване, инфекция, улцерация или възпаление на полипа, възникват следните симптоми:

• зацапване след гинекологично изследване, интимност или чрез използване на хигиенни тампони;

• кървене в периода между менструация - това се случва в случай на възпаление или некроза на образованието; ако нейната цялост не е нарушена, няма да има кървене;

• белият мукопурулент - често се среща с голяма полипоза;

• болки от травматичен характер - възникват с голям размер на полипи поради невъзможността за правилно затваряне на шийните конци;

• обилно изхвърляне на лигавицата - са свързани с натиска на полипа върху лигавиците на шийката на матката.

Полип на цервикалния канал - лечение

Независимо от факта, че полипът е доброкачествено образувание, при определени условия може да възникне злокачествено заболяване. Следователно, тя се счита за преканцерозна форма на заболяването на женските полови органи. В зависимост от структурата на открития полип на цервикалния канал, лечението може да бъде консервативно или с помощта на хирургическа интервенция.

1 Железистый полип - най-малко опасната форма, най-лесно се поддава на лекарствена терапия. Тя се формира главно при млади жени в детеродна възраст.

2 Фиброзный - се различава висока плътност, защото се състои от фиброзна тъкан, във връзка с това, тя е добре losiruetsya на ултразвук, той е onkoopasnym. Ето защо е необходимо да се отстрани образуването с последващо хормонално лечение. Жените най-често страдат след 50 години. При младите хора е изключително рядко.

3 Железисто - фиброзный - най-честата доброкачествена формация, състояща се от съединителна тъкан и жлезни клетки, е подложена на хирургично лечение.

4 Аденомен цервикален полипид - най-опасната форма, изисква незабавна ексцизия и в бъдеще - дългосрочна терапия във връзка с висока онкогенност.

По този начин, консервативното лечение с хормони е показано само в присъствието на жлезиста формация. В други случаи, ако се открие влакнест, жлезистов влакнест или аденоматозен полип на цервикалния канал, лечението се състои в спешна или планирана ексцизия на растежа с по-нататъшни адекватни приемане на следните групи лекарства:

• хормони;

• противовъзпалителни средства;

• локални имуностимуланти.

Преди радикалното лечение се провежда курс на антибиотична терапия, за да се изключи разпространението на инфекциозния процес след операцията.

Методът на хирургично лечение се избира индивидуално, в зависимост от структурата, размера, локализацията на полипа. Използват се следните хирургични процедури:

Изстъргване на цервикалния канал;

• прицельная гистероскопия;

• Разтегнете краката на полипа;

• криоструктура;

• моксибутинг;

• кондициониране на шийката на матката;

• ампутация.

При определянето на лечението се вземат предвид, на първо място, данните от хистологичното изследване, множествеността на растежа, възрастта на пациента.

1 остъргване се осъществява с едновременния растеж на множество полипи в цервикалния канал и в действителната маточна кухина. Вероятността за рецидив с този метод на лечение е много висока, така че след операцията, леглото на полича се изгаря.

2 Прицельная гистероскопия е "усукване" на полипа. Рискът от повторение е нисък, манипулацията е по-малко травматична, отколкото остъргването с каутеризация.

3 Протягане на краката на полипи Използва се в случай, че полипът на крака е разположен до външния фаринг и е ясно видим по време на гинекологичното изследване. При прилагането на кожуха, което води до захващане на съдовете, подаващи полипа, към некрозата и отхвърлянето му.

4 cryolysis - най-безболезнената и по-малко травматична манипулация, операцията отнема няколко минути, докато тя се извършва с течен азот. През определен период след манипулацията (във всеки отделен случай) се освобождава течност от гениталния тракт. Интимните отношения през този период не се препоръчват.

5 обгаряне - използват се различни методи: електрокоагулация, лазерна ексцизия, радиочестотна аблация.

6 Конизация е много травматичен метод на изрязване на полипи с прилепнали тъкани на цервикалния канал. Използва се при пристъпи на множествени полипи.

7. Ампутацията е най-радикалният метод, той се извършва, когато са открити атипични клетки в хистологичната секция. Методът за лечение на възрастните хора, защото след такава операция раждането на дете е естествено невъзможно.

Полип цервикального канала — профилактика

За да се избегне образуването на полипи на цервикалния канал, превенцията, която се състои в прилагането на прости правила, трябва да бъде стриктно спазвана по всяко време. Мерки, които могат да предотвратят появата на неоплазма на шийката на матката, са:

• спазване на интимна хигиена;

• Непосредствено лечение на гинеколога с първите прояви на дискомфорт, болка, междуменен кръвоизлив и кървене;

• навременно лечение на възпалителни гинекологични заболявания;

• използване на различни удобни методи за контрацепция, за да се избегне нараняване на шийката на матката поради аборт;

• Провеждане на полугодишни превантивни прегледи при гинеколога.

Share:
Comments