Как възниква възпалението на пикочния мехур при жените.

Възпалението на пикочния мехур в медицинската практика се нарича цистит.

Циститът е възпалителна лезия на лигавицата, облицоваща стените на пикочния мехур. Това коварно заболяване е истински бич на съвременна жена. Тя лишава жена от доверие и я прави зависима от тоалетната.

Мъжете също страдат от цистит, но понякога по-рядко: всичко е свързано с устройството на пикочния мехур. Нелекуваното възпаление на пикочния мехур води до сериозни усложнения, поради което не можете да пренебрегвате проблема.

Причини за възпаление на пикочния мехур

Има поне десетина възможни причини за възпаление на пикочния мехур при жените.

преохлаждане, Директно хипотермията не може да доведе до цистит. Долната линия е, че в резултат на въздействието на студа върху тялото, защитните сили на имунитета са рязко намалени. Това е отлично извинение за активиране на активността на патогенната микрофлора на пикочния мехур, която присъства при всички хора без изключение.

Инфекциозни увреждания на тялото, Не става дума само за възпалителни процеси в тазовата област. Източникът може да бъде в далечината и да дойде, както казват те, къде не се очакват. Всички несамифицирани огнища на инфекция, включително кариозни зъби, могат да причинят цистит.

Физическата неактивност, При продължително седене в тазовите органи започват стагнационни феномени. Резултатът е възпаление.

Рядко посещение в тоалетната, Това важи особено за жените. Уретрата, уретрата, в най-справедливия пол е къса и широка. Това е вратата към инфекцията. При рядко уриниране в пикочния мехур се създава идеална среда за размножаване на различни патогени.

Неправилна диета, Преобладаването в ежедневното меню на животинските мазнини и липсата на витамини водят до намаляване на защитните системи на организма.

Метаболитни нарушения.

Злоупотреба с храни, които дразнят лигавицата на пикочния мехур.

•Диабет.

Върхови хормонални състояния (това включва периоди на менструация, бременност, менопауза).

Незащитени полови сношения. Патогенните венерически болести често засягат не само гениталиите, но и уретрата. Особено често е въпрос на гонококи.

Проблеми с бъбреците. При низходящ начин на инфекция, бъбреците могат да потекат в пикочния мехур с ток урина.

Това са основните причини за възпаление на пикочния мехур при жените.

Признаци на възпаление на пикочния мехур при жените

Cystitis се характеризира със своите прояви:

Синдром на болката. Отнася се до първите симптоми на възпаление на пикочния мехур при жените. Острите и хроничните цистити се съпровождат от болка. В острата фаза интензитетът на синдрома на болката е по-висок. Пациентите описват неприятните си усещания, като "болка", "глупаво издърпване". Болката се увеличава с уриниране, както и веднага след това.

Често желание за извършване на уриниране. Също така се появяват като първи симптоми на възпаление на пикочния мехур при жените. Желанията са фалшиви, няма урина, или след това се понижава. Източникът на проблема се крие в възпалението на лигавицата и нейното дразнене. В нормално състояние възпалението на органната мембрана се дължи на натрупването на урина. Честотата на фалшивите желания е до 20 пъти на ден.

Полиурия. В някои случаи е възможно увеличаване на дневната диуреза. Нормалният обем на урината, напускащ ден, е 1,5-2 литра. Всичко, което е по-горе, е полиурия.

Императивно желание за уриниране.

Хематурия (кръв в урината), Тя не винаги се наблюдава, само когато хеморагичната форма на болестта, когато са засегнати съдовете на органа.

Неприятна миризма на урина, Причината е активното мултиплициране на бактериите.

Мътният цвят на урината.

Симптоми на обща интоксикация, като: главоболие, хипертермия (до 39 градуса), гадене, замаяност.

Специфичните признаци на възпаление на пикочния мехур при жени варират от пациент до пациент. Цититът не може да се усети до последното. При някои пациенти симптоматиката е замъглена, особено ако е хроничен процес.

Диагноза на възпаление на пикочния мехур при жени

• Диагнозата започва с посещение в кабинета на лекаря. Лечението на цистит се извършва от уролози. Ако бъбреците са въвлечени в патологичния процес, не може да се направи без консултация с нефролог (да не се бърка с невролог).

• На първо място, лекарят пита пациентите въпроси за състоянието си, след което провежда палпиране (физически преглед). Това е достатъчно, за да се направи основна диагноза, защото симптомите са характерни. За да се изключат по-тежки заболявания като рак на пикочния мехур и потвърждаване на цистит, лекарят назначава редица инструментални и лабораторни изследвания.

Инструменталните изследвания включват:

• Ултразвуков преглед с контрастен агент. Позволява да разкрие структурни промени в органа.

• MRI / CT диагностика. Назначен с подозрения за онкология.

• Цитостопсия. Състои се от въвеждане на ендоскоп в уретрата и визуална оценка на състоянието на органа от вътрешната страна.

Лабораторни изследвания ни позволи да идентифицираме възпалителния процес. При общия анализ на протеина в урината ще се открият левкоцити, вероятно кръв (с хематурия). Общият анализ на кръвта дава и картина на възпалението: концентрацията на левкоцитите, моноцитите и ESR се увеличава.

В случай на инфекциозен произход на болестта, урината се отвежда и към културите.

За щастие злокачествените патологии на тазовите органи не са толкова чести. Но хората над 40 години трябва да бъдат нащрек.

Лечение на възпаление на пикочния мехур при жени

Лечение на възпаление на пикочния мехур при жени — процедура деликатная. Ни в коем случае нельзя заниматься самолечением. Это прямой путь к хронизации процесса. Для лечения назначаются препараты:

Противовъзпалително. За да премахнете възпалението.

диуретици (диуретици), се предписват така, че урината да не се задържа.

Антибактериални лекарства с инфекциозен произход. Важно е да се предписват само онези антибиотици, за които патогенната флора не е развила резистентност.

Комплексът лечение и профилактика на цистит често се използват природни продукти на основата на растителни компоненти, като например екстракти от Мечо грозде листа и плодове хвощ klyukvy.Naprimer БАС "UROPROFIT®", чиито компоненти имат антимикробна, противовъзпалително и спазмолитично действие. * Комплекс биологично активни вещества, принадлежащи към БАС "UROPROFIT®" допринася за нормализиране на уриниране, подобрява бъбречната функция и пикочните пътища, както и интелигентност enshaet риск от повтарящи се пристъпи на хроничен цистит. *

Усложнения на възпалението на пикочния мехур при жени

Возникает вопрос: почему нужно идти к врачу? Неужели ничего нельзя сделать своими силами. Действительно, в случае с циститом не рекомендуется затягивать с лучением. Лечение на възпаление на пикочния мехур при жени должно начинаться незамедлительно, иначе высок риск развития страшных осложнений:

• Пиелонефрит. Той участва в възпалението на бъбреците. Ако циститът съществува дълго време, от пикочния мехур патогенната микрофлора се движи по възходящия път към бъбреците.

• Белези на стените на пикочния мехур. Това се случва най-често. Това води до невъзможността на тялото да се простира нормално. В резултат на това са възможни руптури на пикочния мехур.

• Върнете урината в уретера в бъбреците. Силно усложнение, почти сто процента, което води до проблеми с бъбреците.

• Гнойно възпаление на пикочния мехур. В практиката на лекарите не са толкова често. Това сериозно състояние изисква незабавна хирургична намеса.

• Онкология на пикочния мехур. Това е резултат от дългосрочен хроничен курс.

Предотвратяване възпалението на пикочния мехур при жените

Специфичните методи за превенция включват:

• Носете свободно бельо. Плътното и плътно бельо води до компресиране на гениталиите и съдовете, които ги хранят. В резултат на това нормалното хранене на пикочния мехур се влошава, освен с плътно бельо е трудно да се спазва хигиената.

• Редовен (на всеки 2-3 часа) излиза на тоалетната. Урината не трябва да застарява.

• Изхвърлете продукти, съдържащи дразнещи вещества от пикочния мехур. Лук, чесън, домати и др.

В допълнение:

• Не прекалявайте.

• Препоръчва се да се извършват само защитени сексуални действия и да не се извършва неродотворен сексуален живот.

Придържайки се към тези правила за предотвратяване възпалението на пикочния мехур при жените, е възможно сериозно намаляване на риска от заболяване.

Cystitis е заболяване, което не преминава без следа. Това е труден, но често и тих проблем, който жената предпочита да се справи със себе си. Това е сериозна грешка.

Ефективното лечение на цистит е възможно само в началния период, тогава, когато патологията е хронична - можете да спрете симптомите само по време на обостряния. Важно е във времето да видите лекар и дори по-добре да не допусне самата болест.

* Инструкции за употреба на хранителни добавки UROPROFIT®

Share:
Comments