Как се проявява цистит при мъжете: първите симптоми на това.

В съзнанието на обикновения човек такова заболяване като цистит не е често свързано с човек. Смята се, че тази болест е изключително женствена. Междувременно това е често срещана грешка. Всъщност, циститът, поради особеностите на структурата на женската екскреторна система, засяга представителите на справедливата половина по-често, но това не е болест на чисто женската сексуална сфера. Мъжете страдат от това три пъти по-рядко. Въпреки това, поради същата структура на уретрата, циститът при мъжете е много по-труден. Ето защо, не пренебрегвайте здравето си.

Какво трябва да знаете за цистит при мъжете?

Цистит при мъжете: причини

Мъжете страдат от цистит не толкова често, но ако това се случи, причините винаги са сериозни. Отговорът на въпроса за рядкостта на мъжкия цистит е прост. Дължината на уретрата е много по-висока от тази на жената. Следователно, инфекциите отвън просто не могат да достигнат пикочния мехур.

Въпреки това, причините за цистит при мъжете са много:

• Нарушаване на правилата за лична хигиена. Най-честата причина за заболеваемост сред мъжете под 40 години. Въпреки факта, че инфекцията е трудна за достигане на пикочния мехур през уретрата, "трудно" не означава "невъзможно". След като проникне в органа, инфекциозният агент започва да се размножава активно, причинявайки възпаление на стените на органа.

• Венерически болести. Прониквайки през уретрата, венерически инфекции причиняват възпаление.

• Бъбречна недостатъчност. Това включва уролитиаза, нефрит, пиелонефрит. Всички тези заболявания причиняват застоящи явления в пикочния мехур. В допълнение, често източникът на патологии на бъбреците са инфекции. С течението на урината бактериите навлизат в пикочния мехур и го заразяват.

• Вредни навици. На първо място, става дума за рядко посещение в тоалетната. Тоалетната трябва да се посещава най-малко 4-6 пъти на ден (на всеки 2-3 часа). Стагнацията на урината създава идеална среда за възпроизводство на бактерии.

• Дистанционни възпалителни огнища. Понякога циститът може да предизвика инфекциозни и възпалителни заболявания в най-неочакваните области: синузит, грип, ТОРС, средно ухо.

Анатомични патологии на уретрата.

• Туберкулоза. Той може също така да провокира развитието на възпаление на пикочния мехур.

• Отслабен имунитет. Това е непряка причина за болестта. Тъй като имунната система не може да се справи с патогена.

Cystitis при мъжете: признаци

Характерният признак на цистит при мъжете е хроничен, смазан поток. Експресираната клинична картина не е толкова разпространена, колкото при жените, а говори за дълъг, отдавнашен и отдавнашен процес.

В този случай има цял набор от симптоми, характерни за цистит:

• Болка в областта на супрапубичната област и в долната част на корема. Често болка, дръпване. Когато желанието за уриниране на болката се засилва, има изгаряне. Интензивността на дискомфорта, по правило, не е изразена.

• Невярно желание за уриниране. Визитна картичка за цистит. Това е един от първите симптоми на цистит при мъжете. Желанията са силни, често императивни (когато е невъзможно да им се противопоставим и да издържим). Обаче количеството отделена урина е незначително. От фалшивите желания трябва да се разграничат честите желания при полиурия (увеличаване на ежедневната диуреза), когато урината се разпределя много.

• Усещане за изгаряне при уриниране. Симптомът е неспецифичен, тъй като е и характерен за венерически инфекции.

• Феномени на интоксикация, включително: главоболие, температура до 37,5-39 градуса, слабост. Те са свързани с активен възпалителен процес.

• Лигавицата в урината.

В хроничен процес, особено ако тече дълъг период от време, първите симптоми на цистит при мъжете могат да бъдат смазвани, както вече беше казано.

Важно е да имате предвид. Много опасни заболявания могат да бъдат маскирани за цистит. Една такава патология е рак на пикочния мехур. В началните етапи на своето проявление са подобни на прояви на цистит. От голямо значение е диференциалната диагноза, насочена към разграничаване на тези две заболявания. За да го извърши трябва само лекар, следователно при първите тревожни дисплеи не е необходимо да се забавя посещението в болница.

Диагноза на цистит при мъжете

Като цяло диагностичната стратегия е същата като при откриването на цистит при мъжете и при определянето на заболяването при жените. Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете на уролог. Този специалист се занимава с проблемите на отделящата се система на човека.

При първото приемане лекарят ще интервюира пациента (анамнеза), ще научи за оплакванията, за тяхната природа. Това се нарича анамнеза. Следващата стъпка е разработването на диагностична стратегия.

При диагностиката на цистит се използват две групи изследвания: лабораторни и инструментални.

Сред лабораторните тестове най-информативен е общият анализ на урината. С негова помощ един лекар може да открие наличието на възпалителен процес (за протеини, бели кръвни клетки в урината) и да идентифицира възможните проблеми от по-сложна природа (рак, бъбречно заболяване чрез наличие на кръв в урината).

Важна диагностична значимост е бактериологичното изследване, като култура на урина, като се прави следа от СПИ.

За определяне на възпалителния процес се предписва и общ кръвен тест.

Инструменталните изследвания включват:

• Ултразвук на тазовите органи. Предписан е да се изключат неопластичните (ракови) процеси в пикочния мехур. Като цяло, това изследване в неговата чиста форма не е информативно.

• Бъбречен ултразвук. Много по-информативно проучване, защото в много случаи започва цистит при мъжете поради проблеми с бъбреците (пиелонефрит, нефрит, уролитиаза).

• Уретроскопия. Позовава се на минимално инвазивни ендоскопски изследвания. Поради сложността на структурата на мъжката уретра, тя се извършва под анестезия. Наречен не толкова често, но в информативността си надхвърля всички горепосочени методи за диагностика. Позволява на лекаря да направи визуална оценка на състоянието на лигавицата на пикочния мехур.

Лечение на цистит при мъже

При мъжете лечението на цистит представлява много трудности, тъй като обикновено лекарят трябва да се справи със стария процес. Основата на ефективната терапия е лекарства. В рамките на лечението на наркотици се използват следните:

• Антибиотици (антибиотици). Борба с инфекциозни агенти. Антибиотиците се предписват само от резултатите от културите на урината, тъй като не всяко лекарство ще бъде ефективно. Строгият подбор е важен.

• Противовъзпалителни лекарства. Те се използват за облекчаване на възпалението в пикочния мехур и облекчаване на синдрома на болката. Независимо от това не можете да го използвате във всеки случай. картината на хода на заболяването ще бъде замъглена.

• Аналгетици. Назначават се или номинирани за потискане на болезнените изявявания на цистит.

• Диуретични препарати от растителен и синтетичен произход. Тяхната употреба е особено важна при лечението на цистит при мъжете, защото мъжете по-рядко отиват в тоалетната през деня. Стагнацията на урината е изпълнена с развитието на усложнения. Диуретиците допринасят за бързото евакуация на урината от тялото.

В края на лечението с лекарства се предписва физиотерапия. През целия период на лечение, пациентът трябва да се съобразява с почивката в леглото.

Лечение на цистит при мъже: профилактика

Превантивните мерки са насочени към предотвратяване на развитието на цистит при мъжете. Всъщност, никакви усложнения не възпрепятстват развитието на цистит при мъжете. Достатъчно е да следвате препоръките:

• Трябва да се внимава за поддържане на личната интимна хигиена.

Незащитеният секс трябва да се избягва.

• При първите прояви на бъбречни патологии, трябва незабавно да се свържете с нефролог и уролог. Едно от усложненията на нелекуваните заболявания е цистит.

• Необходимо е бързо да се поправят всички центрове на потенциално възпаление, включително кариозни зъби и т.н.

• Тоалетната трябва да се ходи на всеки 2-3 часа, като се избягва стагнация на урината.

Циститът се среща при мъжете по-рядко, отколкото при жените, но това не означава, че силният пол е напълно безопасен. Циститът се среща при мъжете. Освен това, тя продължава по-силно и по правило в мазна, хронична форма. При първите дисплеи на дискомфорт, uchasheniem или уриниране разумна незабавно ще се обърне към уролог-лекар. На това зависи ефективността на лечението.

Share:
Comments