Как се появява средното ухо? основните симптоми, причини,

Възпалението на средното ухо е опасно заболяване.

В допълнение към силната болка, треска, влошаване на слуха, могат да се развият сериозни усложнения.

Барабанната кухина е свързана с мозъка, неговите мембрани, защото преждевременното или неправилното лечение може да доведе до енцефалит, менингит и увреждания на лицето.

Отитът на средното ухо често се среща точно в детството.

Според изследването почти 90% от децата под 2-годишна възраст страдат от болестта. Този модел лесно се обяснява. Вината е всичко анатомични особености на структурата, Детето има слухова тръба, която свързва барабанната кухина, а назофаринксът, широка и къса, се намира хоризонтално. Поради слуз, бактериите лесно влизат в средното ухо.

След обща застинка, възпалено гърло, синузит, може да има симптоми на отит. Местните фактори на имунната защита не са напълно формирани, тъй като минималният брой микроби при детето причинява възпаление.

Средно ухо на средното ухо: начини за разпространение на инфекцията

Инфекцията в средния ухо на средното ухо може да попадне в тимпаната по няколко начина:

Tubogennym, Евстахиевата тръба се отваря в назофаринкса, всички възпалителни процеси, които се наблюдават в устната кухина, фаринкса, ларинкса, назалните синузи, могат да причинят отитис медии. Около 85% от инфекциите имат точно този път.

хематогенен, Средното ухо е добре снабдено с кръв, вируси, бактерии, например, в случай на грип, рубеола, скарлатина, често се въвеждат заедно с кръвния поток.

Чрез тимпаничната мембрана, В случай на травматично нараняване, всички патогенни микроорганизми влизат в средното ухо безпрепятствено, причинявайки възпаление.

Ретрограден път е много рядко. Този термин означава, че инфекцията от кухината на черепа, мозъка и черупките се спуска в тимпаната.

Причини за възпаление на средното ухо

Веднага етиологичната причина за заболяването е микроорганизми:

• Сред бактериите отит причинява пневмококи (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. В 95% от случаите тези бактерии се засяват в лабораторна диагностика. Много рядко патогени имат пиогенен стрептокок, Staphylococcus aureus, микоплазма, хламидия.

• В 10% от случаите причината е грипни вируси, параинфлуенца, аденовирус, респираторен синцитиален вирус.

Също провокиращи фактори включват:

• Алергични заболявания. Когато алергенът попадне в тялото, мукозната мембрана се подува, луменът на евстахиевата тръба се стеснява, съдържанието на тимпаничната кухина не се отделя напълно, поради стагнация се развива средното ухо. Ето защо бронхиалната астма, кошерите, хранителните алергии изискват повишено внимание.

• Ангина, фарингит, ларингит, заболявания на зъбите, устата, носните синуси, честият ринит повишават риска от възпаление.

• Болестите, които се съпровождат от намаляване на имунитета, оказват негативно влияние върху факторите за защита на средното ухо. Следователно, при диабет, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, вирусни заболявания, хипотермия, отит се появява по-често.

• В резултат на кашлица, кихане, издухване, налягането в назофаринкса се увеличава, което се придружава от леене на заразена слуз в епруветката.

Отит на средното ухо: механизъм на развитие

При здравия човек в тимпаничната кухина има малко количество слуз, което лесно се влива в назофаринкса.

Ако получат опортюнистични микроби, те не причиняват промени, тъй като клетките на местната имунна система унищожават бактериите. Ако има един от горните фактори, нормалното оттичане на средното ухо спира. Тръбата се подува, луменът се стеснява или дори се затваря. Течността се натрупва в тимпаничната кухина, след известно време микробите започват да се размножават. Количеството слуз се увеличава, натиска върху мембраната, причинява болезнени усещания, пулсация.

Процесът може да стане гноен. След това настъпва пробив и цялото съдържание излиза през слуховата бленда.

Отит на средното ухо. Как да разпознаем болестта?

Често възрастните се оплакват от болка в ухото. но как да подозирате отит при деца на възраст под една годинакогато той не знае как да говори и не казва къде боли? Обърнете внимание на допълнителни прояви.

• Усещането за болка има различен характер. Някои хора ще забележат скучна болка, други - остра, натискаща, пулсираща. Всичко зависи от етапа на процеса, характеристиките на структурата. Увеличава се през нощта, сутринта.

• При остър отит на средното ухо, малкото дете е неспокойно, спя слабо и достига до ухото с дръжки. Ако се опитате да докоснете болезнената област, той ще започне да плаче, по всякакъв възможен начин, предотвратяващ вашите опити.

• От страна на лезията слуха е намален, възрастен човек може да забележите сам. Мама бебе трябва да обърне внимание, независимо дали той чува от двете страни еднакво. За да направите това, е необходимо да се обадите на детето първо първо надясно, после наляво. Може би в някои случаи реакцията на бебето ще закъснее, или няма да отговори.

• Повишена телесна температура - характерна особеност на отит.

• Синдром на интоксикация: главоболие, слабост, намален апетит, постоянна умора. При детето се доказва чрез отказ от гърдата, нежелание да играе, летаргия, повишена сънливост.

• Бебетата могат да имат повръщане, диария.

• Когато тъпанчето се разкъсва, гной тече от ухото. Това е важен симптом, който показва остър отит на средното ухо.

Отит на средното ухо. Методи за диагностика

Клинично, диагнозата е трудна, защото подобни симптоми се наблюдават при други заболявания. Чуждестранното тяло, което навлиза в ушния канал, е придружено от болка, загуба на слуха, но температурата на тялото е в нормалния диапазон. Когато плувате, ухото може да лежи, тъй като има вода. Загубата на слуха е основният симптом, болка, тревожност, синдром на интоксикация отсъства.

След събиране на оплаквания, оценка на общото състояние, лекарят провежда следните манипулации:

• Отоскопия. С помощта на специално устройство, докторът проверява тимпаничната мембрана. Има признаци, въз основа на които можете да диагностицирате средното ухо от средното ухо. Ако заболяването протича лесно, има леко отдръпване и хиперемия на мембраната. В тежки случаи се наблюдава зачервяване, ръбовете се изглаждат, нивото на течността се вижда от самата мембрана, която има формата на дъга. Понякога дори можете да определите цвета на ексудата.

• Но не винаги данните от отоскопията са недвусмислени, тимпанометрията се използва за потвърждаване на средното ухо - дефиниция на мобилността на тимпаничната мембрана. При възпалителния процес той е напрегнат, неактивен.

• Ако има сериозни проблеми със слуха, се извършва аудиометрия.

• Тежкото общо състояние, висока температура може да доведе до възможността за усложнения от страна на лекаря. В този случай, компютърно или магнитно резонансно изображение ще помогне да се изключи енцефалит, менингит.

• Много рядко се извършва пробиване на тимпаната, за да се получи ексудат за изследване, определяне на патогена, чувствителност към антибиотици. Това е сериозна процедура, която се посочва в случай на тежък курс, неефективност на лечението при деца с имунен дефицит.

Чести усложнения на средното ухо на средното ухо

Преждевременното лечение в болница може да доведе до усложнения. Повечето от тях са опасни за здравето, следователно, когато първите симптоми на отитит се нуждаят от консултация с лекар.

• Pus се натрупва в тимпаничната кухина, мембраната става по-тънка, с времето тя се разкъсва. Симптомите намаляват, отбелязва се положителна динамика на общото състояние.

• Разкъсването е придружено от временна загуба на слуха. За щастие дефектът лекува бързо, процесът на възстановяване отнема от няколко дни до седмица.

• Когато възпалението се разпространява до мозъка, се появяват тежки заболявания: мозъчен абсцес, енцефалит на менингита.

Отит на средното ухо. Характеристики на лечението

Пациентите с неусложнена форма се лекуват у дома, хоспитализацията в болницата е показана в тежки случаи, за които се подозира, че са менингити, енцефалит.

Лечението на остър отит на средното ухо може да бъде:

Медикаментозным, който включва:

• Антибиотици.

• антипиретици средства.

• Вазоконстриктори в носа.

• Лечение на съпътстваща патология.

хирургия, което предполага:

• Miringotomy.

• Timpanopunkciu.

антибиотици, Препаратите от тази група се предписват в тежки форми на средно ухо на средното ухо. С лесния поток са възможни очакващи тактики. Първо, пациентът използва антипиретични, аналгетични средства, ако след 2 дни няма подобрение или обратното, се влошава, се използват антибиотици.

В някои случаи те се назначават незабавно, без да чакат няколко дни. Такива ситуации включват:

• Дете на първите две години трябва да приема антибиотици.

• Синдром на болката, интоксикация, температура значително влошава състоянието.

• И двете уши са включени в патологичния процес.

Избраните лекарства са защитени пеницилини (Amoxiclav, Augmentin), както и цефалоспорини. Начинът на прилагане може да бъде различен. Възрастните предписват хапчета, а децата препоръчват сиропи. За постигане на висока ефективност се използват бързо възстановяване, инжектируеми форми.

Ако пациентът е алергичен към серията пеницилин, цефалоспорините или те са неефективни, макролидите (кларитромицин, азитромицин), левофлоксацин идват до лекарска помощ. След употреба на лекарствата, могат да се наблюдават нежелани реакции: диария, гадене, главоболие, алергичен обрив.

антипиретици, Тези средства все още съществуват и са обезболяващи. Понастоящем се препоръчват 2 групи лекарства за лечение на отитис медии: парацетамол и ибупрофен. Те са разрешени на деца.

вазоконстриктор, Това не е основната посока при лечение на отити. Често хроничният ринит провокира възпалителна реакция в ухото. След лечение на ринит, рискът от заболяване намалява понякога.

Особено внимание трябва да се обърне на центровете за хронична инфекция. Тонзилитът, фарингитът, синузитът са причина за отичане. Навременното лечение Тази патология влияе положително на хода на заболяването.

Миринготомия, Тази хирургична интервенция е необходима в случай на сериозно състояние на пациента, ако консервативната терапия е неефективна, за облекчаване на симптомите. След анестезия се прави разрез в тимпаничната мембрана, през която преминава гной. В резултат на това болката, интоксикацията потиска. Също така течността се взема за по-нататъшно изследване, определяне на патогена, чувствителност към антибиотици.

Timpanopunkciâ се извършва както за целите на диагностицирането, така и за лечението. След анестезия с инфилтрация със специална игла в задния квадрат на тимпаничната мембрана се прави пункция. Чрез тази дупка съдържанието се изпомпва чрез изсмукване.

Share:
Comments