Как да се справят с офис заболявания

Изглежда, за какво се оплакват служителите от офиса? Те работят в чисти, просторни и красиви офиси, без вредно производство, винаги сухи и топло. Но, оказа се, работата в офиса не е толкова безобидна, както изглежда на пръв поглед. Тези, които седят в климатизирани условия зад модерен компютър, изобщо не са имунизирани срещу сериозни заболявания.

Електромагнитното поле, изкуственото осветление, лошата вентилация са само няколко фактора, които далеч не оказват благоприятно влияние върху благосъстоянието на служителите в офиса. Освен това, на Световната здравна организация официално признати като такива страдания като болестта на легионерите "(Legionella - бактерии, които се размножават в климатизатори) Pontiac треска (гъбички и микроорганизми делящи се в лоша вентилация), неопластични заболявания (поради негативното влияние на химични фактори), и тъй като те са присъщи на офис средата.

Избягвайте някои заболявания, докато работите в офиса, но можете. Основното, както се казва, е да ги познаваш лично и да можеш да се биеш с тях.

Тунелен синдром

Два фактора допринасят за развитието на синдрома на тунела: неприятна поза и често повтаряне на монотонните движения на китката при работа с компютърна мишка. В резултат на ежедневното упражнение карпалният тунел набъбва, като по този начин притиска нерва и следователно проводимостта се нарушава. За да научите първоначалните признаци на синдрома на тунела не е трудно: пълзи, изтръпване, изгаряне в четката.

С течение на времето болката в китката се увеличава, особено през нощта: ръцете започват да се набъбват, да станат вцепенени и изтръпнали. Ако не отидете до лекар навреме и не спрете болестта, тогава ще бъде много трудно да управлявате ръката си скоро, всичко ще падне от ръцете ви буквално.

Какво трябва да направя?

1. Изчистете пространството на работния плот, така че рамото и лакътя да се поставят на повърхността му.

2. Получете стол с високи подлакътници.

3. Работата с компютърна мишка е по-удобна, ако подложката за нея е с ортопедичен валяк.

4. Не седи на масата с повдигнати рамене.

5. Когато работите на компютър, свалете гривните, тъй като товарът на ръката се увеличава, защото ще трябва да работи под голям ъгъл.

6. В присъствието на свободна минута, трябва да направите масаж и гимнастика за ръцете.

Кортикални вени

Друга служебна скръб, която се случва в резултат на продължително заседание на бюрото, е разширените вени. Факт е, че венозната кръв циркулира през долните крайници поради движението на мускулите на гърдите. Тъй като по време на заседналата работа това движение не се извършва, венозната кръв в артериите стагнатизира и кръвоносните вени започват да се простират. Не само, че подобно заболяване не украсява женски крака, но също така е опасно от образуването на кръвни съсиреци.

Какво трябва да направя?

1. Колкото е възможно по-често да се махнете от масата и дори незначително за това: отидете в счетоводството, тоалетната или просто сложете документите.

2. Не злоупотребявайте с обувки с висок ток.

3. Ако е необходимо, използвайте медицински трикотаж, който не позволява разширяване на вените: голф, гамаши, чорапогащи.

4. Невъзможно е другите да си свалят обувките и да опъват краката ви: да преместят пръстите си, да превърнат краката си.

5. Често се спускайте и изкачете стълбите.

6. Да организира ходенето.

7. Направете вечерен масаж на краката.

Синдром на сухо око

Учените открили, че след десет минути работа пред монитора човек започва да мига 5 пъти по-рядко, отколкото в обичайното състояние. В това отношение очната ябълка не получава достатъчно влага. В резултат на това има усещане, че пясъкът се е появил в очите: те стават червени, сърбеж, щипка и болка. За да се намали ефекта от "сухото око", някои офис работници използват специални овлажняващи капки.

За да избегнете такива проблеми с очите, трябва да се погрижите за тях:

1. Мигайте възможно най-често. На работния плот можете да си окажете "напомняне", да се препънете в него, със сигурност ще направите няколко допълнителни мигащи движения.

2. Не можете да зададете яркостта и контраста на монитора до максималното ниво.

3. Избършете редовно монитора със специални тъкани.

4. Не седи близо до монитора.

5. Разпределете времето за гимнастика за очите.

Опасен враг е хиподинамията

Сред всички проблеми в офиса водещото място е заето от неактивност. Седящата работа носи с нея цял "букет" от усложнения. Неактивен характер на работата в офиса помага да се увеличи броят на хората с наднормено тегло. Освен това се отбелязва, че служителите в офиса са по-склонни да се оплакват от умора, отколкото от други. И може би най-неприятното нещо е, че поради циркулаторно разстройство в тазовите органи, възникват хемороиди. Затрудненията са в очакване на различни отделения на гръбначния стълб под формата на остеохондроза.

Тъй като работата в офиса винаги е свързана с липсата на мобилност, е необходимо поне да се грижите за себе си:

1. Следвайте позата: седнете направо.

2. Седни в удобна поза.

3. Използвайте всяко извинение, за да се изправите от масата.

4. В извънработно време компенсирайте липсата на трафик. За това са възможни различни опции за активност: фитнес, аеробика, танци, плуване и тривиално джогинг.

Разбира се, списъкът от заболявания, който е изпълнен с модерен офис, не свършва там. Невидима опасност се носи от електромагнитния шум, трептенето на лампите и липсата на въздух, климатиците, лазерните принтери и друго офис оборудване. Накратко, офисният микроклимат не е околната среда, а източник на повишена опасност за здравето. Но ако внимателно третирате вашето здраве и следвате изброените препоръки, ще успеете да избегнете много нещастия и съответно работата в офиса ще се превърне в източник на удоволствие, морално удовлетворение и материални облаги.

Share:
Comments