Как да се отървете от хъркането у дома: причините и

Хъркането е много неприятно явление, особено за човек, който спи наблизо.

Да, и самият хъркач се чувства неприятно с това, което понася, защото се намесва със съня до него, освен че периодично се събужда от собствения си хъркане.

Също така не забравяйте, че хъркането показва някои здравословни проблеми, които ще споменем по-долу.

Отърви се от хъркането у дома: Възможно ли е?

Как се появява хъркането?

Самото хъркане започва да се проявява по време на треперенето в устата и ларинкса на меките органи. Хъркането се случва както при мъжете, така и при жените, и абсолютно еднакво. Често най-податливи на хъркане са възрастните хора. Това е просто обяснение: в тази възраст мускулатурата на горните дихателни пътища губи своята еластичност и по време на сън частично се припокрива, поради което се появява този неприятен звук.

причини

Всъщност има няколко причини, поради които хъркането може да се появи. Нека да разгледаме най-често срещаните.

1 Слабост на мускулите на мекото небце, което вече споменахме по-горе - това е най-честата причина. Отслабените мускули на фаринкса буквално се удрят един друг под натиска на въздушните потоци по време на вдишвания и издишвания.

2 наднорменото тегло, Както се оказа, излишните мастни натрупвания се събират не само в корема и бедрата, но и в гърлото, което води до стесняване. По този начин въздушните потоци, преминаващи през дихателните пътища, се ускоряват, което води до увеличаване на колебанието на езика в гърлото и увеличаване на хъркането. И ако си спомните, че хипоксията води до нарушение на метаболизма на тялото и още повече натрупване на мазнини, тогава има един порочен кръг, от който е трудно да се измъкнем, но можете.

3 Болести и патологии на дихателните органи, Много често причината за появата на хъркане може да бъде синузит, аденоиди, ринит, полипи или различни патологии на носната преграда и фаринкса.

4 Неврологични и ендокринни заболявания, Този елемент не е толкова често срещан, но заслужава да се спомене. Особено внимание трябва да се обърне на проблеми с щитовидната жлеза в резултат на хипотиреоидизъм или инсулт.

5 пушене може също да предизвика дразнене на лигавицата на гърлото, което води до подуване и свиване на трахеалната стена. Приемането на алкохолни напитки може директно да повлияе на дихателните пътища: отпуснете мускулите и провокирайте появата на хъркане.

Децата могат също така да развият ринопатия (хъркане), но на тази възраст те се лекуват много по-лесно. Въпросът за хъркането може да се влоши само през годините и става по-трудно да се излекува. Най-ефективният начин за борба с този проблем е да посетите LOR или сонолог.

Възможни неприятни последствия от ринопатия

Появата на хъркането може да показва наличието на определени проблеми в тялото, така че в този случай трябва да обърнете специално внимание на вашето здраве. Има случаи, когато това заболяване причинява временно сърдечно спиране и това вече е пряк признак на синдрома на SAS. Често се проявява поради редовната умора и възниква под формата на сънливост по всяко време на деня.

Забавянето или спирането на дишането може да се дължи на много по-сериозни проблеми, като:

 • възникване на главоболие след събуждане;

 • твърде високо налягане;

 • Често настоява за уриниране, което се дължи на ускорена бъбречна функция поради липса на кислород, идващи;

 • кошмари или други неприятни сънища;

 • редовна липса на сън, независимо от продължителността на съня;

 • дори малки проблеми в процеса на дишане могат да повлияят неблагоприятно на потентността и други органи.

Ние се отърваваме от хъркането у дома: причините за провала

За да разрешите проблема с хъркането, първо трябва да определите причината за възникването му.

Една от причините за появата на хъркането може да бъде определена поведенческа характеристика на човек. Например, ако лежите на гърба си, меките тъкани частично покриват въздушното пространство през гърлото, което води до по-трудно дишане с характерен шумен звук. Ако причината е така, тогава е по-добре да заспите легнете на ваша страна. Ако все още се преобърнете по гръб в съня си, можете да прибегнете до малък трик. На дрехите, в които спиш, трябва да има някаква бродерия, тогава тялото няма да е прекалено удобно да спи на гърба ти и то ще се преобърне в съня си. Безпомощността да спите на гърба си е дълъг и труден процес, имате търпение, може да отнеме от седмица до месец.

За да премахнете фактора, който провокира ронопатията, е много по-лесно, отколкото да използвате една техника след друга. Ако причината за хъркането е с наднормено тегло, най-добрият начин е да се обърнете към лекарите. Те могат да направят необходимите препоръки, да назначат подходящи упражнения и диета. Ако причината за хъркането са аденоиди, тогава LOR не може да направи това.

За да се отървете от хъркането, е възможно чрез такива варианти:

 • хирургическа интервенция, която не винаги дава желания резултат и може да предизвика сериозни усложнения (50% успех при отърсване от хъркането, в други случаи силен звук остава след операцията);

 • специални упражнения;

 • употребата на определени лекарства;

 • народная медицина;

 • ленти за носа, които помагат за разширяване на кухината на крилата на носа;

 • Специални устройства за носа, които имат подобен външен вид като защитните вложки на бокса. Те работят по този начин: долната челюст се простира напред, като по този начин се увеличава пътят за дишане. Такива устройства са много ефективни, но в същото време не всеки ще бъде предоставен. Те се правят поотделно за всеки човек с точния размер.

За да се постигне максимален резултат, се препоръчва използването на всички техники в комплекса.

Как да се отървете от хъркането у дома: методи

За да лекувате ринопатията у дома, можете да прибягвате до специални упражнения, които трябва да правите 2-3 пъти на ден за 15 пъти. И така, самият процес:

1) Първо трябва да хванете долната челюст с пръстите си и да я издърпате надолу. Устата трябва да бъде затворена;

2) вземете твърда гумена гума, затегнато здраво със зъбите;

3) след това леко отворете устата си и направете няколко кръгови движения с челюстта, последователно по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка;

4) След това трябва да затворите устата си, да дишате през носа, да опънете гърба на езика и да издърпате езика до гърлото. Това упражнение е антипод на това, което правиш на рецепция в LOR, когато ти показваш гърлото;

5) натоварете мускулите на фаринкса, врата и мекото небце и кажете звука "и";

6) преди да си легнете, почистете назофаринкса със специални капки, които помагат при студено или с общо разреждане на морска сол. Също така с помощта на сол можете да изплакнете гърлото си.

Не използвайте голяма възглавница за сън, не спите на гърба си, не използвайте хапчета за сън и алкохол, не пушете - това са основните превантивни мерки както по време на лечението, така и в края на лечението.

След това ще разгледаме друг вариант на лечение на ринопатия, а именно употребата на наркотици.

Лечение на ринопатия с лекарства

Има огромно количество лекарства, с което можете веднъж и завинаги да се отървете от проблема с хъркането. Те ще помогнат да се премахне възпалението от ларинкса и да се засили мускулния тонус на мекото небце.

Този списък включва:

 • таблетки;

 • аерозоли;

 • спрейове;

 • капки;

 • изплакване;

 • вдишване.

Някои от тези лекарства също помагат при обикновена настинка.

Ако в тялото няма сложни патологии, можете да използвате специални таблетки против хъркане. Те имат различни билки, които имат своите противопоказания, така че преди да ги вземете, първо трябва да се консултирате със специалист. Лекарят ще ви помогне да определите истинската причина за ринопатия и, ако е необходимо, ще определите за лечение няколко допълнителни процедури. Самостоятелното лечение може да повлияе неблагоприятно на процеса и да доведе до усложнения.

Народни методи

Сега знаете, с какви лекарства можете да излекувате ринопатията. Тогава ще говорим за народни рецепти. Предлагаме ви да се запознаете с основните.

1 Раскрошите 3 листа капусты и добавьте в них 1 ст. ложку меда. Также можно применять капустный сок. Чтобы избавиться от храпа, нужно выпивать перед сном 250 мл такого сока на протяжении месяца. Сок при этом обязательно должен быть свежевыжатый, с ложкой меда.

2 Для приготовления травяного сбора нужно: 1 ст. л. бузины, 2 ст. л. репейника, 1 ч. л. полевого хвоща и такое же количество корня сабельника. Затем все составляющие перемолоть в кофемолке и залить кипятком. Для лечения нужно каждый день принимать 2 ч. л. отвара 5 раз в день.

3 Пейте каждый день дистиллированную воду. Через некоторое время через нос будет выходить слизь. Чтобы повысить эффект, нужно хотя бы раз в неделю делать разгрузочные дни в рационе. Уход лишней слизи из организма поможет быстрее избавиться от храпа.

4 Закапайте в нос облепиховое масло как капли. Для лечения перед сном нужно закапать по одной капле этого масла в каждую ноздрю за 4—5 часов до сна на протяжении месяца.

5 Кушайте две средних морковки за час до еды.

Въпреки изобилието от народни рецепти, ние все още препоръчваме да се консултирате с специалист, преди да започнете лечението, защото хъркането ви може да бъде причина за много сериозна патология в организма, която вероятно дори не предполагате.

Share:
Comments