Как да се намали натиска у дома. как да осигурим първа помощ

Много хора са изправени пред проблема с високото кръвно налягане.

Това може да бъде еднократни неочаквани пристъпи или системни подобрения, които оказват влияние върху вашето благополучие.

Остри скокове, както и постоянно нарастващият натиск заплашват не само здравословното състояние, но и живота на пациента.

Ето защо, пациентите с повишено кръвно налягане трябва да знаят ефективните начини как бързо да се справят с проблема у дома.

Повишено налягане: симптоми и причини

Артериалното налягане отразява физическия ефект на кръвта върху стените на големите съдове - артериите. На индикаторите за налягане се отразяват ритъма на сърдечния ритъм и състоянието, т.е. напрежението на съдовите стени.

Систолното или "горното" налягане определя параметрите по време на максималното натоварване на сърдечния мускул. Дистиновото или "по-ниското" налягане показва състоянието по време на релаксацията му.

Има средна скорост от 120/80 единици, разлика от 10 единици не се счита за патологично отклонение. Все пак, за всеки пациент може да има индивидуални граници на нормата, при които не се влошава състоянието.

Нивото на личен натиск може да зависи както от индивидуалните характеристики, така и от възрастта, навиците, съпътстващите заболявания и начина на живот.

Има асимптоматично увеличение на налягането. Поради това някои пациенти може да не знаят от години за наличието на повишено кръвно налягане и да не предприемат никакви терапевтични действия. Междувременно патологията прогресира, предизвиквайки сериозни усложнения. Лекарите съзнателно наричат ​​хипертония "тих убиец".

При някои пациенти обаче дори леко увеличение на налягането се придружава от:

• тежки главоболия;

• Значително замайване;

• гадене;

• повръщане;

Замъглено виждане;

• задух и липса на въздух;

• ретростернална болка;

• слабост и неудовлетвореност.

Ако в това състояние човек не предоставя своевременна помощ, повишеното кръвно налягане може да предизвика сериозни патологии под формата на:

• инфаркта;

• зрителни смущения;

• удар;

• бъбречна недостатъчност.

Хипертонията може да бъде независимо заболяване. В същото време увеличаването на налягането се дължи на различни заболявания и външни влияния под формата на:

• сърдечно-съдови патологии;

• бъбречни заболявания;

• стресови ситуации;

• Нервни щамове;

• хормонални неуспехи в организма;

• захарен диабет;

• консумация на алкохолни напитки;

• приемането на определени лекарства;

• травма на главата;

• затлъстяване.

Независимо от причината, довела до увеличаване на натиска, е необходимо да се предприемат спешни мерки за намаляване на показателите и предотвратяване на негативните последици.

Как да се намали натиска у дома бързо - наркотици

Лечението на хипертония е доста дълъг комплексен процес, изискващ редовно приемане на наркотици, придържане към специалното хранене и начин на живот, както и постоянен мониторинг на показателите за налягане.

Ефективен курс на лечение може да бъде избран само от лекар, като се вземе предвид възрастта, съпътстващите патологии и наблюденията на промените в индекса на налягането.

За да намалите напрежението у дома, можете бързо да използват системни терапевтични лекарства под формата на:

1. Диуретични лекарства. Препаратите на Акрипамид, Indap, Arifone се понасят добре от пациентите и ефективно намаляват налягането. Освен това лекарствата от тази група имат положителен ефект върху сърцето и състоянието на кръвоносните съдове. В същото време, диуретиците имат много странични ефекти, премахват полезните вещества от организма с урина. Те са забранени за пациенти с диабет, повишен холестерол и затлъстяване.

2. Бета-адено-блокери. За употребата на бисопролол лекарства, metoprolol се използва по време на ангина пекторис, със сърдечна недостатъчност, след сърдечен удар. Лекарствата от тази група са полезни за понижаване на кръвното налягане и положително въздействие върху работата на сърцето. Въпреки това, можете да използвате тези лекарства само с разрешение на лекар.

3. ACE инхибитори. Хипертониците познават лекарствата под формата на еналаприл, каптоприл. Лекарите предпочитат при лечението на хипертония са лекарствата от тази група. Те ефективно стабилизират налягането и са напълно поносими за пациентите, едновременно и с постоянно приемане.

Употребата на каквото и да е лекарство за намаляване на налягането трябва да бъде съгласувано с лекаря. Всички лекарства имат странични ефекти и неконтролираното приемане може да повлияе неблагоприятно на здравето.

Как да се намали натиска у дома бързо - народни средства

Ако в семейството няма хипертония, няма почти никакви лекарства в домашния шкаф за лекарства, които да помогнат за справяне с повишено кръвно налягане. И в кризисни ситуации е опасно да се забави, необходимо е да се действа незабавно и да се потърси помощ за лице под високо напрежение.

На първо място, необходимо е да се измерва налягането с тонометър, за да се установи наличието на повишено налягане. Ако има хипертонична криза и индексите на натиска са твърде високи, незабавно се обадете на линейка.

Има много ефективни начини за бързо намаляване на кръвното налягане у дома, без да се прибягва до медикаменти.

Водни процедури, Водата може да има различни ефекти върху тялото, в зависимост от температурата. Така че, студената вода може да се стесни и да увеличи тонуса на кръвоносните съдове, докато топлата вода има противоположния ефект. При повишено налягане можете да използвате горещи компреси, които трябва да бъдат приложени към зоната на яката. Ако е възможно, можете да вземете контрастен душ. По отношение на използването на студена вода по време на високо налягане становищата се различават. Обаче някои хипертонични пациенти се спасяват чрез студени миещи и вани за крака.

Оцет компреси, За приготвяне на компрес използвана ябълка или обикновен оцет, който се отглежда с обикновена вода. В получената течност се намокря кърпа, която се увива около краката. Краката в същото време почиват на пода и стоят на 20 минути. Непосредствено след процедурата краката се измиват с вода и се увиват. Тази процедура дразни някои рецептори на подметката, което спомага за намаляване на налягането.

Горчицата, Нанесете горчични мазилки, за да намалите натиска върху ходилата, телетата, както и задната част на главата. Този метод активира кръвния поток, стимулира изтичането на кръв и намалява налягането.

масаж, Извършете масаж, за да намалите налягането според определен модел, като използвате леки манипулации:

1. Първо действие върху областта на яката на гърба.

2. След масаж с леко докосване на врата.

3. Продължете да масажирате горната част на гърдите.

4. Завършете процедурата като масажирайте тилната област.

Акупунктура, За да намалите налягането, можете да използвате препоръките за провеждане на точков масаж. Намерете линията, свързваща кухината зад ухото с ключицата. В същото време не го натискайте, но леко натискайте подложките на пръстите за около 10 минути.

сок терапия, Намаляване на налягането помага лъжица напитка, произведена от сок цвекло, репички и моркови, което се добавя мед. Съхранявайте такова лекарство на студено и за да се определи резултата те пият още три месеца преди всяко хранене.

Не е лошо у дома терапия под налягане и билкови отвари. Борбата с натиска помага да се съберат от пепелянка, пепел, имел, глог, вибринум и череша. Като вземете отвара от тези билки директно по време на повишено налягане, можете да постигнете терапевтичен ефект. Изправени пред повишен натиск, ще трябва да изпиете лечебен отвара за около месец.

Можете да използвате за намаляване на налягането и обикновен топъл чай, в който трябва да добавите мед и сок половин лимон.

Как бързо да намалите натиска у дома: съвет от лекар

Ако натискът се е повишил, независимо от причините, довели до такава реакция на тялото, трябва да осигурите спешна помощ. При много високи налягания незабавно се обадете на линейка.

Преди пристигането на лекарите се опитват да облекчат състоянието на пациента.

1. На първо място, след като потвърдите високите показатели на натиск, не трябва да се паникьосвате и опитайте да успокоите пациента.

2. Лице с високо кръвно налягане трябва да лежи по-добре, докато главата му трябва да бъде поставена на повдигнати възглавнички.

3. Необходимо е да отворите прозорците така, че в стаята да има достатъчно свеж въздух.

4. Можете да използвате горещи вани за ръце и крака, а също и горчични мазилки.

5. Ако това не е първата атака и лекарят предварително е препоръчал определени лекарства, вземете необходимите медикаменти.

6. В случай на сърдечна болка поставете нитроглицеринова таблетка под езика си.

Често пъти причината за повишен натиск са стресови ситуации. Така че трябва да се опитате да се успокоите и да се отпуснете. Това ще помогне дишане упражнения. Необходимо е да се опитате да задържите дъха за 8 секунди при издишване. Дихателните упражнения се провеждат в продължение на три минути. Подобен лесен начин ще ви помогне да изгладите дишането си, да се успокоите и бързо да намалите натиска у дома.

Ако има силно свръхекспиране, по-добре е да използвате карвалол, валодорин или тинктура от майчинство. Няколко капки тинктура ще имат седативен ефект, докато налягането трябва да се стабилизира.

Хората, които са подложени на чести нараствания на натиска, трябва да знаете какви продукти допринасят за намаляването му. Асистентите на пациенти с хипертония са продукти с калций, магнезий и калий. Следователно, мляко, сардини, зелени зеленчуци, цвекло, грейпфрути, ябълки, елда, сушени кайсии, печени картофи, банани трябва да присъстват в дажбата.

Share:
Comments