Как да се лекува бум на големия пръст?

Наличието на конус върху палеца на крака ще изглежда като някой глупост, не си струва вниманието и говоря. Но собствениците на такива "декорации" категорично не са съгласни с такова изявление. Всъщност, малък конус на пръв поглед може да причини голямо страдание и неудобство. Походката рязко се влошава и елегантните обувки се превръщат в истински инструмент за мъчения, причинявайки непоносима болка.

Проблемът също така е, че шансовете за придобиване на такъв козметичен дефект са доста големи. Според статистиката около 40% от хората страдат от конуси върху палеца си. Преди всичко, жените в зряла възраст са изложени на риск. Следователно, дамите трябва да бъдат изключително внимателни към състоянието на краката си, за да забележат проблема и да предприемат действия.

Между другото, за мерките и начините за борба с този бич. Възможно ли е да се отървете от грозната бучка, която отравя живота ви? Има много народни съвети. Например, често се препоръчва да се разхождате навътре в хлабави, хлабави обувки, за да не изпитвате дискомфорт при ходене. Или те споделят рецепти от чудесни лосиони и компреси, съветват изобилно да смазват проблемно място с йод.

В тези препоръки има някаква причина, в противен случай те няма да бъдат разделени от година на година на хиляди хора. От подуване с помощта на тези мерки ще се отървете, но не решавайте проблема кардинално. С други думи, неприятните симптоми ще отмине за известно време и причината за страданието ще остане. И при първата възможност конусът ще излезе отново в най-неподходящия момент.

Въпросът е, че растежът на палеца, който сме свикнали да наричаме бум, не е така. От медицинска гледна точка, конусът е главата на метатарзалната кост, която е изкривена и е нараснала до размер, надхвърлящ всяка норма. Задният латински на латински език се нарича "Халъс Валгус" и в известен смисъл може да се смята за аналог на ръчния пастел. Изместването на метатарсалната глава неизбежно води до промяна в позицията на палеца: постепенно той се измества навън, придвижвайки се към малкия пръст. В най-тежките случаи, палецът лежи върху пръста на съседа си. Поради това обикновените обувки не могат да се носят - пръстите просто не са подходящи! Горната част на обувките преси, причинявайки остра болка и на свитите пръсти с течение на времето, има царевици и мазоли.

Защо възниква такова явление?

Лекарите продължават да спорят за това. Едно мнение не съществува, което означава, че не е установена точна и недвусмислена причина. Някои говорят за генетично предразположение към това натрупване, свързано с първоначалната слабост на лигаментния апарат. Други като фактори, предизвикващи болестта, наречени прекомерно телесно тегло и прекомерен ентусиазъм за неприятни обувки с висок ток. Като превантивна образование подутини по палеца на крака лекарите препоръчват масаж, поддържащи стелки и специални валяци на силикон между първия и втория пръст.

Най-ефективният от тези методи е използването на този прост фиксатор.

Много хирурзи смятат, че само една операция е в състояние да разреши проблема кардинално, спасявайки скучно конуса веднъж завинаги. Сложността на операцията зависи от това колко всичко се изпълнява. Понякога хирургическата намеса се извършва дори на амбулаторна база. Лекарите премахват само "допълнителния" конус, почти без да се засягат останалите кости на крака. Освен това, връзките се укрепват и се моделира правилната напречна дъга на крака. Възстановяването в този случай става възможно най-скоро.

Но има случаи, при които е необходима по-сложна операция, при която метатарзалната кост първо се дисектира и след това се изправя в правилната позиция. Частите на костта са прикрепени със специални болтове. След това върху крака се полага мазилка, за да се избегне изместването. След такава сериозна намеса пациентът трябва да се движи известно време на патерици. Но ако спазвате всички предписания на лекарите, рискът от повторение и усложнения е почти нулев.

За щастие, в допълнение към оперативния метод за лечение на конуси, наскоро се появи доста ефективен метод. Състои се от използване на специален фиксатор "Valgus". В рамките на 3 седмици повечето пациенти получават значително подобрение. Повече информация за нея и поръчка можете да намерите на този сайт.

Share:
Comments