Как да приемате противозачатъчни хапчета? защо се нуждая от

Хапчета за контрол на раждаемостта - това е най-доброто средство за лечение на млади момичета и жени от бременност.

Много жени предпочитат този метод на контрацепция. Ако приемате таблетките според инструкциите, те осигуряват 100% защита. Но как да ги вземем?

Как да приемате противозачатъчни хапчета: принцип на действие

Контрацептивното хапче съдържа синтетични хормони, те са един вид аналог на женските хормони, които, както знаем, винаги се произвеждат от тялото на жената през целия й живот. Под въздействието на естроген и прогестерон се блокира производството на други хормони, което означава, че стимулирането на узряването на фоликулите вече няма да се случи. По този начин, въвеждайки в тялото малко количество прогестерон и естроген, можете да потискате овулацията. На този принцип е изградена работата с контрацептивни хапчета.

Веднага след като жената престане да приема хапчетата, репродуктивната функция ще бъде възстановена за около няколко месеца и следователно може да настъпи желаната бременност.

Под въздействието на противозачатъчни хапчета е възможно да се предотврати нежелана бременност 100%, но само ако са взети правилно. В допълнение към основната функция, контрацептивите облекчават болката по време на менструацията и също така намаляват до минимум кървенето.

Как да приемате противозачатъчни хапчета: нежелани реакции

Основният недостатък на таблетките е, че те имат някои странични ефекти, които по един или друг начин се отразяват в тялото:

1. Веднага след като жената започне да приема хапчето, може да има червено. Но щом тялото свикне с наркотика, всичко ще мине.

2. Хормоните, които са част от лекарствата, могат да провокират подуване на крайниците, подуване на корема, главоболия и дори повишено налягане.

3. Прогестини - срещу техния произход жената става раздразнителна, набор от наднормено тегло, появата на акне е възможно.

4. При прием на контрацептиви, апетитът рязко се увеличава, така че увеличаването на теглото е напълно разбираемо. В изключителни случаи се получава тегло, тъй като течността се улавя в тялото.

5. Много момичета на лицето имат малки петна от тъмен цвят, навън те наподобяват пигментационни петна, които се появяват по време на бременност. Ако изведнъж започнат да се появяват, препоръчително е да преминете към други таблетки.

6. Някои лекарства могат да причинят такова сериозно заболяване като тромбоза. В този случай всичко зависи от това каква доза хормони е част от лекарствата.

7. Невъзможно е да се комбинира пушенето и някои контрацептиви.

8. При комбинирането на някои лекарства и контрацептиви може да има странични ефекти.

Ако една жена се страхува да получи наднормено тегло, тогава е необходимо да се вземат контрацептиви, в които се включват малки дози от хормонални компоненти.

В случай, че лекарството е избрано неправилно, увеличаването на теглото е малко вероятно да бъде избегнато. Днес ефектът на таблетките върху метаболизма на мазнините е добре проучен, което означава, че за всяка жена може да бъде избрано подходящо лекарство.

Как да приемате противозачатъчни хапчета:

За да започнат да действат незабавно, наркотиците трябва да започнат да пият първия ден, след като дойдат месечните. Тези жени, чиито менструални периоди са нередовни, можете да вземете хапчето от първия ден на цикъла, но трябва да сте сигурни, че не е настъпила бременност.

Веднага след раждането, ако майката не започне кърмене, вземете хапчето 21 дни след деня на доставката. Когато кърмите, отказвайте перорални контрацептиви в продължение на поне шест месеца.

След аборта, вземете хапчето в деня, в който е направено.

Правила стандартного приема

Препоръчва се дневно да се консумира противозачатъчно хапче за 21 дни, след което се прави почивка точно на 7 дни, след което се отваря нов пакет и се започва отново да се пие. Менструацията идва в дните, когато се отпуснете от хапчетата.

Специален режим на приемане на таблетки

Таблетките Jess се приемат малко по-различно, в опаковката има точно 28 таблетки, от които 24 са активни и 4 са неактивни, така че те се приемат без прекъсване.

Разширен режим

Този режим се състои в приемането на изключително активни таблетки. Лекарите препоръчват използването на режим с три цикъла, т.е. да пият наркотици 63 дни подред, а след това да почиват за 7 дни. Така, менструалното кървене може да бъде намалено до 4 пъти годишно.

Какво да направите, ако хапчето не е пиян? Много жени понякога забравят и в един ден просто не пият хапче, но какво да правя в този случай:

1. Веднага след като си спомните, не забравяйте да пиете пропуснатото хапче.

2. Вземете останалите таблетки, както обикновено.

Ако забравите да вземете хапче или две наведнъж, тогава вероятността от бременност е висока, трябва да използвате допълнителни контрацептиви.

Как да вземате противозачатъчни хапчета правилно: приемане на правила в зависимост от възрастта

Взимането на контрацептиви не е лесна задача, която може да бъде решена само с вашия лекар от гинеколог. Основната им цел е да предпазят жената от бременност. При избора на лекарството трябва да се подхожда внимателно, тъй като е необходимо да се вземат предвид много фактори, например възрастта на жената.

На каква възраст е позволено да пие таблетки

Животът на всяка жена е разделен на няколко периода, например от 10 до 18 години е период на тийнейджърка.

Лекарите препоръчват да започнете да пиете контрацептивни хапчета от около 20-годишна възраст, но разбира се, ако едно момиче прави секс и това е задължително. През последните години вероятността от забременяване ще намалее поради физиологичните параметри, а в ранна възраст честотата на абортите се увеличава.

Какви контрацептиви да използвате в ранна възраст

На 35-годишна възраст няма ограничения за приемането на лекарства, можете да пиете каквото ви харесва. Трябва да се отбележи, че оралните контрацептиви се считат за най-надеждни.

Но в допълнение към тези методи на контрацепция, в нашата страна се използват и други - спирали, презервативи, инжекционни методи.

Специалистите са успели да докажат научно факта, че контрацептивите предпазват не само от нежелана бременност, но и от отстраняване на някои заболявания. Единственият недостатък е, че хапчетата, за съжаление, не могат да защитят организма от инфекции.

Как да приемате противозачатъчни хапчета: ефектът от таблетките

Как хапчета засягат бременността

Дори когато приемате хапчета за контрол на раждаемостта, може да възникне бременност, ако жената ги допусне. Ако подозирате, че наистина е настъпила бременност, трябва да спрете да ядете хапчета колкото е възможно по-скоро.

През първите три седмици след началото на бременността, хапчетата не оказват влияние върху развитието на плода и не се считат за опасни.

Като цяло тялото

Хормоналните контрацептиви засягат тялото на жената по различен начин. За да се предотврати появата на нежелани реакции, е необходимо да посетите гинеколога си няколко пъти в годината и да се подложите на цялостен преглед. Смята се, че контрацептивът има отрицателен ефект върху микрофлората на вагината. Някои жени могат да развият млечница. В този случай е необходимо да се отменят препаратите, да се изчака, докато симптомите на заболяването изчезнат, и да продължите отново да приемате лекарствата.

Развитие на мастопатията

Повечето жени са много обезпокоени от въпроса и дали хапчетата могат да повлияят на развитието на такова заболяване като мастопатия.

Специалистите настояват, че ако хапчетата са били правилно избрани и направени от лекуващия лекар, развитието на мастопатията може да бъде избегнато. Но ситуацията е малко по-различна, ако жената има проблеми в хормоналния фон, тя има болен черен дроб или бъбреци, всичко това може да доведе до мастопатия.

Само един лекар може да избере контрацептив, като вземе предвид особеностите на женския организъм, възрастта, фенотипа, обичайния начин на живот и много други неща.

Можете да пиете хормонални медикаменти след преглед от гинеколог, в който случай ще можете да избегнете странични ефекти.

Контрацептивните хапчета са добро средство, което се използва от много години. Подхождайте най-отговорно към избора на таблетки и след това те ще ви станат надеждна защита.

Share:
Comments