Как да осигурите първа помощ в случай на измръзване. степени

Измръзването е локално нараняване на различни части на човешкото тяло, което е възможно благодарение на продължителното излагане на отрицателни температури, обикновено когато са извън помещението. Измръзване в повечето случаи се срещат през зимата, а температурата на околната среда е под -10-20 градуса по Целзий.

В допълнение към ниските атмосферни температури, измръзването може да бъде улеснено от това, че сте в тесни и мокри дрехи или обувки, физическа умора на тялото, намиране на тялото в стационарно или неудобно положение за дълъг период от време, липса на движение в студа, прекомерно изпотяване на долните крайници, различни хронични заболявания на краката, , придружен от тежка загуба на кръв. Най-често срещаните измръзвания са хора, които са опиянени.

Степени на измръзване

Лекарите, както и с изгаряния, различават 4 градуса измръзване, в зависимост от нивото на увреждане на различните тъкани на тялото.

1-ва степен се счита за най-леката степен на измръзване. Когато се стигне, цветът на кожата се променя в определени области на кожата. Кожата придобива белезникав нюанс и бледо цвят. В повредените райони човек чувства чувство на парене и изтръпване. Към симптомите на измръзване от 1-ва степен се добавят сърбеж и малки усещания за болка. В зависимост от района на измръзване, човек се възстановява в не повече от една седмица.

обикновено 2-ра степен измръзване се проявява дълго време в атмосфера минус температури. Симптомите на подобно измръзване са подобни на симптомите на измръзване от 1-ва степен, но последствията са по-сериозни. В зоните на тялото, подложени на измръзване, след няколко дни се появяват мехурчета с чиста течност вътре. При осигуряването на необходимото лечение рехабилитационният курс отнема до две седмици. Лечението е придружено от силни усещания за болка.

В условията на дълъг престой в студа и влиянието му върху тъканите на тялото идва Трета степен измръзване, характеризиращо се с увреждане на всички слоеве на кожата. Мехурчетата, които се появяват върху него, не съдържат ясна течност, а кърваво вещество. Има смърт на измръзени области на кожата, ноктите на пръстите идват. След три седмици, кожата се превръща от замръзналите области. На тяхно място има белези, дори ако ноктите растат, а след това с дефекти.

Най-трудно 4-та степен измръзване. Изглежда с много дълго време в отрицателна температура. С него има некроза на меки тъкани, стави и понякога дори кости. Кожата става кафява, по-късно черна. Гангрена често се развива, тъканите умират. Последствията от измръзване от 4-та степен са необратими. Без ампутация на крайниците на 4-та степен е абсолютно необходимо.

Как да осигурите първа помощ в случай на измръзване

Изключително важно е да се оказва първа помощ в случай на измръзване, тъй като жизнеността и функционирането на тъканите, засегнати от измръзване, зависят от своето своевременност. По време на предоставянето на първа помощ при измръзване е необходимо незабавно да се спре влиянието на студа върху жертвата. За тази цел трябва да се постави в затоплена стая.

За да се сведе до минимум загубата на топлина измръзване по време на транспортиране трябва да бъдат покрити с дрехи или одеала. Когато сте в топла стая, с измръзване, трябва незабавно да свалите студени дрехи и обувки.

При първа степен на измръзване, възможно е леко да изплакнете или да масажирате измръзените области на кожата. Можете дори да ги затоплите с обичайното дишане.

Следена от измръзване кожа се препоръчва да се прилага превръзка от марля. При всички степени на измръзване, с изключение на първото бързо загряване, е противопоказано. В тези случаи незабавно се обадете на "линейка".

Преди пристигането на лекарите, за да покрие жертвата с фолио или да приложи превръзка, която изолира топлината, за да изключи загубата си. След това е необходимо да се поправят повредените повърхности с помощта на всякакъв твърд материал (дъски, пръчки, парчета шперплат).

Нанесете ги директно върху превръзката, която изолира топлината и след това я фиксирайте с бинтове.

Страдащият се нуждае от щедра напитка под формата на сладък чай или мляко, както и гореща храна. За подобряване на кръвообращението и вазодилатацията се препоръчва да се даде на жертвата (ако има такава) таблетка аспирин и аналгин.

С навременното предоставяне на първа помощ и доставка на измръзнало до здравната институция, можете да спестите не само здравето му, но и често дори живота!

Какво не можеш да направиш с измръзване

Важно е да запомните, че триенето на измръзнало лице със сняг е строго забранено, за да се избегне увреждането на крехките съдове на ръцете и краката, както и да се влезе в кожата чрез миниадените и микрокредитите, образувани върху него.

Бързо затопляне на човек с измръзване от огън или друг източник на силна топлина, както и неконтролирано използване на нагреватели също е забранено, тъй като това само ще влоши състоянието на жертвата.

Противопоказно раздробяване на измръзените области на кожата с мастни масла, мазнини или алкохол.

Използването на алкохол няма да доведе до желания резултат, тъй като под действието му периферните съдове се разширяват, което увеличава топлинните загуби на тялото.

Share:
Comments