Как да осигурим първа помощ за натъртвания и фрактури: важно

Гърби и фрактури са най-често срещаните видове наранявания.

Този проблем става особено спешен през зимата, броят на паданията се увеличава, което не винаги свършва без последствия.

Хит, падането може да бъде у дома, във фитнес залата, в природата.

Не винаги има близък опитен лекар, който ще осигури първа помощ за натъртвания и фрактури.

В повечето случаи трябва да предприемете действия преди да пристигне линейката.

Затова всеки трябва да знае основните правила за първа помощ за натъртвания и фрактури.

Първа помощ за натъртвания и фрактури: как да разпознаете щетите

Натъртване обикновено се нарича увреждане на меките тъкани, целостта на кожата, като правило, не се нарушава. Когато възникне ударът, увреждане на клетките, кръвоносните съдове, нервите.

Основните симптоми са:

• Болка в мястото на нараняване.

• Оток на засегнатата област, увеличаване на размера.

• Натъртване (натъртване). Трябва да се има предвид, че натъртванията не винаги се появяват на мястото на нараняването, в някои случаи се появяват другаде. Например, фрактура на черепната основа е придружена от синьо оцветяване на окото.

• Нарушаване на двигателната функция. Ако ставата е била ранена, съществува ограничение на нейната мобилност.

Понякога е много трудно за неопитен човек да нарисува линия между натъртване и фрактура. Дори малка травма може да доведе до нарушаване на целостта на костта. За да се избегнат усложнения, мястото на нараняване трябва да бъде прегледано от лекар. Ако не придавате значение на травмата, опитайте се да я третирате сами, последствията могат да бъдат сериозни: неправилно костно сливане, инфекция на раната.

За да изключите фрактура, трябва да обърнете внимание на някои от нейните функции:

• Краката изглежда се съкращават поради изместването на фрагменти.

• Тя заема неприродна позиция, обърната в обратна посока, огъната.

• На мястото на фрактурата се наблюдава патологична подвижност.

• Когато почувствате мястото на повредата, настъпва криза (криптиране).

• Допълнителните симптоми включват болка, зачервяване, подуване и ограничаване на функцията. При открита фрактура може да има кървене, костните фрагменти се издуват навън, тъй като кожата е повредена.

Къде да започнете с първа помощ за натъртвания и фрактури

Много е важно в такава ситуация да не се изгубвате и да предприемате всички необходими действия. Ако някой падне, се подхлъзна, е необходимо да излезе, да предложи да помогне. Първата стъпка е да разберете коя част от тялото е ранена, успоредно, трябва да се обадите на линейка. Когато главата удари, посещението на лекаря е задължително.

Трябва да се помни, че липсата на симптоми не винаги показва лесна повреда. В някои случаи, след така наречената "светлинна пропаст" (период без оплаквания), има рязко влошаване на състоянието. Лекарят трябва да провери основните рефлекси, реакцията на учениците на светлина и други симптоми, които са показателни за увреждане на мозъка.

Препоръчително е да се изключи фрактура на костта, тъй като първата помощ в този случай ще бъде леко различна. За целта е необходимо да се оцени моторната функция на крайника, неговия размер, форма, позиция.

Как да осигурим първа помощ за синини и фрактури: основни правила

При натъртване се появяват съдови увреждания, кръвта напуска съдовото легло, импрегнира меките тъкани и образува натъртване (натъртване). За да намалите болката, подуване, трябва:

• Нанесете студено на мястото на нараняване. В идеалния случай, ако това е специален стерилен лед пакет, който се продава в аптеката. Но у дома, можете да осигурите и първа помощ за натъртвания и фрактури. Отлични ледени кубчета, увити в носна кърпичка, салфетка, кърпа, напоена със студена вода, сняг е всичко, което е под ръка. Ниската температура води до спазъм на кръвоносните съдове, намалява се лумен, кървенето спира.

• Не забравяйте! През първия ден не можете да използвате бутилки с гореща вода, топли вани, компреси. Това само ще увеличи болката, хематомът ще се увеличи.

• Ако връзката е повредена, препоръчително е да приложите тесен превръзка. По този начин, ние ще го спаси от ненужни движения, ненужно натоварване.

• Ако синината е съпроводена с драскотини, е необходимо повърхността да се третира с антисептик. В домашната медицина гърдите трябва да бъдат водороден прекис, зеленика, алкохол. След това се нанася марлеви превръзка.

Каква е опасността от нараняване?

След първа помощ за натъртвания и фрактури е необходимо да се консултирате с лекар, за да избегнете усложнения.

• Контузията на корема може да бъде придружена от травма на вътрешните органи: руптура на черния дроб, далака, кървене. В този случай пациентът ще бъде блед, потенето ще се увеличи, пулсът ще стане по-чести, а натискът, напротив, ще намалее.

• Дори и малки драскотини, увреждането на кожата е входната врата за много инфекции. Лекарят ще лекува раната, ще решава нуждата от ваксина срещу тетанус, антибиотици.

• Травмата на главата е сериозна опасност при наличие на гадене, повръщане, загуба на съзнание, памет.

• Ако на гръдния кош е приложен удар, може да има неравномерности в сърцето, затруднено дишане.

• Натъртване на гръбначния стълб често води до нарушение на сетивната и двигателната функция в таза, крайниците.

Как да осигурим първа помощ за фрактури?

Фрактурата е нарушение на целостта на костта, която се съпровожда от силна болка и ограничаване на двигателната функция. Основната задача е да се осигури неподвижността на крайника.

Често с фрактури, части от тялото стават неестествени. Те се обръщат в другата посока, прекомерно наведени или изкривени.

Запомните! В никакъв случай не можете сами да опитате да върнете крайника до нормалното му положение. Можете да влошите състоянието само: преместете фрактурата от затворената до откритата, повредете пакета от нерви и кръвоносни съдове.

• Ако фрактурата е отворена (има увреждане на кожата), кървенето трябва да бъде спряно чрез прилагане на турникет или стегнато превръзка.

• Важна точка е имобилизирането (обездвижването) на крайниците. За това има специални гуми. Вкъщи се предоставя първа помощ за натъртвания и фрактури, използващи дъски, пръчки, чадъри, ски. Основното нещо е, че обектът трябва да е твърд и достатъчно дълъг.

• Самоизработената гума трябва да се обвива с марля, плат, за да не се нарани кожата. В зоните на гънките трябва да поставите ролки, ватирани дискове.

• При фрактури на малки кости, прилежащи 2 ставни стави, бедрената и костната кост изисква обездвижване на 3 съседни стави.

• Ако изобщо няма импровизирани материали, има метод, наречен "крака на крак". Раненият крайник е превързан в здрав, който действа като гума.

• Преди да вземете линейка, не се препоръчва вземането на самолечение.

Първа помощ за натъртвания и фрактури: какво да не правиш

Чрез действията си, не само може да помогне на пациента, но и да навреди, да влоши състоянието. Как да осигурим първа помощ за фрактури и синини правилно? Трябва да се има предвид, че следните мерки са противопоказани.

• Има мнение, че с натъртвания, фрактури трябва да вземете таблетка от аспирин, за да разредете кръвта. Това ще предотврати образуването на кръвни съсиреци. Но това не може да се направи, защото лекарството увеличава кървенето. Това лекарство може да се предписва само от лекар при строги указания.

• Ако кожата не е повредена, лекувайте я с алкохол, не е необходим йод.

• Компресията на топлината в първия ден след увреждането са противопоказани, вазодилатацията само усилва отока, кръвоизлив.

• Преди пристигането на линейка е по-добре да не се пият болкоуспокояващи, това може да затрудни диагностицирането.

• Строго е забранено отварянето на хематома. Това ще доведе до инфекция на раната. Препоръчва се просто да покриете повърхността с чиста превръзка. Само един лекар в стерилни условия с помощта на специални инструменти може да извърши такава процедура.

Първа помощ за фрактури и синини на различни части на тялото

Всяка част от тялото има своето естествено положение, защото има някои характеристики на първа помощ за фрактури и натъртвания.

• Черепът. Основните симптоми, които ви позволяват да подозирате, че са фрактури на черепа, са синини около очите, епистаксис, загуба на съзнание, гадене, повръщане. Също така фактът, че ударът на главата играе важна роля. Пациентът трябва да бъде поставен на твърда, равна повърхност. За да фиксирате главата, като използвате ролки от кърпи от всяка страна, нанесете на засегнатата област подложка за отопление с лед.

• гръбнака. Транспортирането на човек се препоръчва на стомаха. Не правете внезапни движения, за да не повредите гръбначния мозък. Предполага се, че това нараняване ще помогне за остра болка в гърба, ограничавайки мобилността.

• Ключицата. Повлиява болка, подуване, невъзможност да се движи в рамото. Първа помощ за натъртване или фрактура на ключицата се състои в закрепване на ръката от страната на лезията. В аксиларната кухина е необходимо да поставите платина, огънете ръката в лакътната става, натиснете дланта до гърдите. При това състояние, крайникът трябва да бъде превързан в багажника.

• При фрактури на крайниците регулирайте гумата и я поставете с превръзка.

• Четки за ръце. Гумата или предметът, който я заменя, се регулира от върха на пръстите до лакътя. В дланта трябва да се постави памучна вата, превръзка, така че четката да остане огъната.

• Ребрата. Пациентът ще се оплаква от болка при дишане, кихане, кашляне. Необходимо е да се приложи тесен бинт върху гърдите. Но няма и нужда да го прекалявате. Фрагментите на ребрата по време на компресиране могат да увредят белите дробове, причинявайки пневмоторакс.

• таза. Главната точка при предоставяне на първа помощ за фрактура или контузия на таза е правилната позиция. Човек е положен на гърба си на плоска твърда повърхност. Коленете са огънати и леко разпръснати, под тях е поставена ролка. В това положение натоварването на тазовата кост е минимално, рискът от изместване на фрагментите също е малък.

Характеристики на допълнителното лечение

Ако натъртването не изисква сериозно лечение, рискът от усложнения е минимален, лекарят позволява на пациента да се прибере вкъщи, след като даде препоръки. Възстановяването на нормалната функция е дълъг процес, синдром на болката, като правило, напуска в 2-3 дни. Но има неприятни чувства, когато заредите повредена позиция или крайник.

За да премахнете болката, можете да приемате аналгин, кетерол. Добре установени нестероидни противовъзпалителни средства. Те отнемат болка, намаляват оток, зачервяване. Лекарствата от тази група включват диклофенак (волтарен), ибупрофен, кетерол.

За разлика от първия ден, след втория ден можете да използвате суха топлина, затоплящи мехлеми (фингон, бърз гел, капикум). За да вземете необходимата подготовка, правилната доза ще помогне на лекаря.

Share:
Comments