Как да намалите риска от рак на гърдата: няколко прости

Според лекарите ракът на гърдата е резултат не само на генетичното предразположение, но и на факторите на околната среда и характеристиките на начина на живот. Експерти са убедени, че това ужасно заболяване може да бъде предотвратено.

По-специално, активната физическа активност може да намали риска от развитие на рак на гърдата с една пета.

Проведено е проучване, от което 120 000 жени са достигнали менопаузата. Установено е, че ако даден субект извършва 15-35 минути на ден, шансовете да се разболее с нея са значително по-малко.

Лекарите препоръчват, че жените редовно преминават превантивен преглед, защото най-ужасното нещо е диагностицирането на рака на последните етапи. Също така, лекарите твърдят, че кърменето може да намали риска от онкология на гърдата. Любопитно е, че кърменето може да намали вероятността от смърт от различни заболявания на кръвообращението.

И учени от Бостън вярват, че жените трябва решително да изоставят алкохола, което според статистиката причинява 15% от смъртните случаи, причинени от рак. Обясненията за това са прости - алкохолът е едно от най-канцерогенните вещества в света. Значителна опасност се дължи на мастни храни, които увеличават риска от развитие на рак на гърдата с 1/5.

Огромни смъртни случаи са причинени от наситени мазнини, които увеличават хормонално зависимия рак с до 28%. Учените от Лондон ясно показаха, че бързото увеличаване на теглото е и един от рисковите фактори за рака на гърдата: увеличаването на размера на полата дори с един размер за 10 години с една трета увеличава риска от онкология след менопаузата.

Share:
Comments