Как да медитираме правилно: на кого и защо е необходимо.

Модната медитация днес е всъщност чудесен начин да възстановите енергията на тялото, да контролирате живота си и да намерите решение на всеки проблем.

От практическа гледна точка, медитацията може да облекчи болката, да облекчи безсънието, депресията, загубата на сила.

За да овладеят техниката на съзерцание в съвършенство, адептите практикуват медитация за години.

Но ние, обикновените хора, сме само на няколко минути на ден.

Основното нещо е да знаете как да медитирате правилно.

Как да медитираме: Основни принципи

Ако не се потопите в джунглата на философията и дълбочината на източното учение на Дзен или Чан, вие бързо можете да овладеете основните принципи на медитацията. Тези, които се нуждаят от по-задълбочено разбиране за това, което се случва, ще отидат по-далеч: да намерят учител, да учат литература.

Практическата медитация може да бъде разбрана и от начинаещия. Основният принцип е състояние на психическо равновесие, комфорт, спокойствие. Когато се потопите в себе си, нищо не трябва да отвлича вниманието или да ви безпокои. Съществуват и други, еднакво важни принципи:

• Удобни дрехи, свободни и "не горещи", които не трябва да пречат на движенията, нито да търкат, нито да натискат;

• постоянна практика. Не можете да медитирате от време на време, имате нужда от поне едно ежедневно потапяне - едно съзерцание и за предпочитане два пъти: сутрин и вечер. В идеалния случай, трябва да практикувате медитация няколко пъти на ден;

• правилното мислене и подготовката за медитация.

За да се научите да медитирате правилно, трябва целенасочено и постоянно да тренирате умението в състояние на вътрешно съзерцание. За да получите първите положителни практически резултати, т.е. да почувствате, че вътрешната проницателност е подобна на екстази, може да отнеме няколко месеца. Когато човек е потопен в медитативен транс, започва да се произвеждат ендорфини - хормони на щастието. Оттук и специалното състояние на безтегловност, радост, удоволствие, преживяно от практикуващите.

Как да медитираме правилно: положението на тялото и ръцете

Има много различни техники и техники за влизане в транс. Можете да направите това, докато лежите, седите, правите специални поза. Най-простият и обичаен е лотосовата позиция. Седенето, гърбът е прав, краката са извити на колене, кръстосани, десният крак лежи на лявото бедро, левият крак лежи на пода, краката му е притисната до дясното бедро.

По-проста версия е позицията на полу-лотоса, в която не е нужно да постигнете идеалната позиция на крака на бедрото. В краката, коленете, глезените не трябва да се усеща болка или дискомфорт.

Горната част трябва да бъде опъната така, сякаш да се изкачи, докато брадичката леко се снижава.

Трудно е за начинаещия да държи гърба си точно за дълго време. Ето защо можете да се навеждате на една вертикална повърхност. В противен случай гръбнакът ще бъде в постоянно напрежение, няма да можете да постигнете комфорт, медитацията няма да работи.

Не е необходимо изкуствено да поддържате прави поза: задръжте раменете си, идеално опънати. Гърбът може да бъде дори леко наклонен, което го прави кръгло.

Позицията на тялото по време на медитация се нарича асана. Едновременно, за да медитира правилно, човек трябва да изпълни мудрато, т.е. по специален начин да сгъне ръцете и пръстите. Долната линия е, че на подложките на пръстите са точките, отговорни за енергията на отделните части на тялото. Специалната позиция на пръстите и ръцете активира тези области.

Интересно е, че всеки пръст също отговаря на някои особености на човек:

Thumb, will, character;

• Индикативен - мъдрост, увереност, мислене;

• Среден - контрол над емоциите, хармонично отношение, търпение, спокойствие;

• безнадеждно - здраве, жизненост;

• малък пръст - творчески способности, аспирация за самоусъвършенстване.

Мудратите са чудесен начин да накарате енергията на тялото да се възстанови и да стане по-активна. Можете да ги направите дори и без медитация, сами, но в комбинация с асани и пранаяма (специални дихателни техники) те дават на човек дълголетие и отлично здраве.

Достатъчно е за начинаещите да овладеят четири основни мудра, за да разберат как да медитира правилно.

1 Мудра знания: четките се разгънаха с дланта нагоре, почивайки на коленете. Палецът и показалецът са затворени в пръстена, другите пръсти са в естествено леко закръглено положение. Подобна позиция подобрява паметта, стимулира процесите на мислене, облекчава депресивното състояние, облекчава безпокойството и безпокойството, повишава възприемчивостта на мозъка към асимилацията на нови знания.

2 Mudra на спокойствието: една четка почива на другата, палците докосват върховете, ръцете се пресичат под корема, дланите сочат нагоре. Изненадващо често хората, които дори не осъзнават съществуването на мъдрите, намерят това място за дланите си и стават обичайни.

3 Мудра на живота: ръцете се разстилат нагоре, почиват на колене, три пръста са затворени: големият, малкият пръст и пръстенът на пръстена. Двата останали пръста са опънати хоризонтално, но без напрежение. Мудра укрепва притока на жизненост, възстановява енергията, прави човек весел, издръжлив, ефикасен, подобрява визията.

4 Мъдри правомощия: позицията на дланите се простира на колене, пръстенът се формира от голям, среден и пръстен пръст. Малкият пръст и показалецът са опънати, но без напрежение. Тази позиция улеснява болката, почиства тялото на токсините.

Как да медитираме правилно: контрол на дишането и мислите

Начинаещите не трябва да се опитват да овладеят някои специални дихателни техники. Между другото, може да бъде много опасно, например, да завърши с крампи. Как да медитираме правилно, така че дишането да е под контрол? Дишайте тихо, естествено, без напрежение. Не е необходимо изкуствено ускоряване или забавяне на дихателната честота или паузи.

Докато се впускате в себе си, самото дишане става по-бавно, по-меко и по-дълбоко. Често се нарича по-нисък или диафрагмен - точно така, "корема", малките деца дишат.

Техниката на правилната медитация може да бъде представена на няколко стъпки:

• Вземете правилната поза, сгънете пръстите си в мудра (мускулите на лицето, корема са абсолютно отпуснати);

• да се концентрирате върху дишането, да наблюдавате психически дишането навътре и навън, постепенно да се отървете от външни мисли, да потънете в себе си;

• да постигнем ефекта на съзерцанието, когато няма мисли, но чувството е много ясно, ясно;

• Излезте от медитация със специални упражнения.

Всеки етап изисква обяснения, но те не са сложни и съвсем приемливи. След като се научиха да постигат състояние на съзерцание, човек може да получава ежедневно глътка здраве, щастие и хармония със света. Как може да се постигне това?

Как да медитираме: Основни препоръки

Основният въпрос, който начинаещите може да има, е как правилно да медитира и задълбочи концентрацията. Можете да се концентрирате върху върха на носа. Можете да си представите всеки обект и да се съсредоточите върху него. Има обаче прост и визуално разбираем метод на медитация, който се нарича "Огнена пътека", Ето какво трябва да направите:

• усетете в тялото си две противоположни точки: короната и кокцисата;

• Представете малка огнена топка;

• върху вдъхновението си представете как топката се спуска от короната до кокцикса;

• при издишване психически, заедно с топката, правете връщане отдолу нагоре;

• Постепенно можете да се откажете от идеята за огнена топка, като продължавате психически да наблюдавате движението от дъното до върха по време на вдъхновение и издишване.

Следващото важно нещо е контролът върху мислите. Трудно е да се разбере какво е това и как да се отървете от неудобните мисли. Всъщност няма да се наложи да се отървете от нищо. Ако някой мисли постоянно, че не иска да напусне съзнанието, не ви позволява да се съсредоточавате, няма нужда да се борите - все още няма да работи. Приемете го и го помислете, завършете го логично, вземете решение. Измислената мисъл ще изчезне незабележимо и напълно естествено.

Ако има "приятелка", направете същото с нея: мислете и поведете. Постепенно компанията на скитащите мисли ще изчезне и техниката на пожарната пътека ще изисква пълно внимание на себе си: няма да има време за външно мислене.

Основното значение на правилната медитация е да се постигне състояние на съзерцание. Много е трудно да се опише, но е много лесно да се реализира в момента на постигането. Това е специално усещане за абсолютен мир, комфорт, баланс. Изглежда, че човек е заспал, толкова потопен в себе си, толкова бавно дъх. Но в този момент продължавате да сте наясно със себе си, да контролирате ситуацията.

Когато дойде времето да се върнете в реалния свят, трябва да изпълните лесни, но задължителни упражнения. Опитните последователи на медитативните техники препоръчват следното:

• разклатете ръцете си, отпуснете ги;

• извършват ротационни движения на очите в затворено, а след това в отворено състояние според схемата: 10 пъти в една и съща в другата посока

• изпълнява "сухо миене", като трие лицето си с ръце;

• Грижете косата си с пръсти от челото до врата.

Всичко това ви позволява да се възстановите след дълбоко гмуркане. Редовните класове скоро ще станат приятно навик, ще станат естествена нужда за душата и тялото.

Между другото, няколко думи за тялото. Можете да съпътствате медитацията с приятна релаксираща музика. Има готови колекции от медитативна музика, често съчетаваща мелодия и естествени естествени звуци (звукът на морето, пеенето на птици, ромоленето на поток и т.н.).

За да седите удобно, трябва да адаптирате специален килим, килим, кърпа за медитация. Доста мека, удобна повърхност ще ви позволи бързо да се отпуснете и да не изпитвате никакви неприятни усещания.

Ако е възможно, най-добре е да провеждате сесии на открито, под приятните лъчи на слънцето или в шарката на дърветата. Идеалното време за това е сутринта след събуждането и вечерта, малко преди лягане. Трябва да започнете с малко петминутно медитативно потапяне, което може да се удължи с 15 или дори с тридесет минути.

Необходимо условие е празен стомах. След ядене, не по-малко от два часа, а за предпочитане четири часа, трябва да мине. Ето защо сутрешните сесии на празен стомах имат смисъл. Можете да ядете 15 минути след като напуснете медитиращия транс.

Share:
Comments